Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:382, Did:0, useCase: 3


Daugavpils teātrī top Latgales kongresa simtgadei veltīts iestudējums

Redakcija
Redakcija

Jau šogad mūsu valsts uzsāk simtgades pasākumu cikluun nozīmīgu lomu tajā ieņem ar Latgali saistīti notikumi, kuru centrālā ass ir vēsturiskais Latgales kongress - Latgales pirms simts gadiem pieņemtais lēmums apvienoties ar Kurzemi un Vidzemi ceļā uz neatkarīgu Latvijas valsti. Par godu šim notikumam 6. maijā Daugavpils teātrī notiks pirmizrāde iestudējumam „Nūgrymušõ pile”.

Latgales kongresa simtgadei veltītās izrādes „Nūgrymušõ pile” pamatā irievērojama latgaliešu un latviešu kultūras un garīgā darbinieka, valstsvīra un literātaFranča Trasuna luga. Visu mūžu viņš bija nodarbojies ar latgaliešu valodas un kultūras aizstāvību. Bet viens no būtiskākajiem Franča Trasuna nopelniem ir tas, ka viņš bija Latvijas apvienošanās idejas iniciators.

„Nūgrymušo pile” ir uz varoņteiku pamata veidota luga, kurā caur mītiem apvienotiem ar vēsturisku realitāti tiek aktualizēta spēcīga nacionālā ideja un identitāte.Jau šobrīd Daugavpils teātrī rit darbs pie šīs lugas iestudēšanas, kā rezultātā taps muzikāla izrāde latgaliešu valodā, kurai mūziku sarakstījis komponists Kārlis Lācis, bet horeogrāfiju veido Agris Daņiļevičs. Izrādes režisors ir Oļegs Šapošņikovs, scenogrāfes un kostīmu mākslinieces - Inga Bermaka Apiaha un Agnese Leilande. Iestudējumā piedalīsies arī Daugavpils koris „Daugava” Jevgeņija Ustinskova vadībā, kurš ir arī iestudējuma muzikālais vadītājs. Iestudējumā iesaistīti arī pazīstami viesmākslinieki – Jānis Jarāns un Jurijs Djakonovs.

Pirmizrāde 6. maijā plkst. 17.00, tuvākā izrāde 7. maijā plkst. 17.00. Jāatzīmē, ka šo iestudējumu pēc tā pirmizrādes Daugavpils teātrī varēs noskatīties arī Rīgā - 15. maijā Latvijas Nacionālajā teātrī.

Biļetes jau pārdošanā - Biļešu paradīzes kasēs visā Latvijā un internetā Bilesuparadize.lv!