Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:382, Did:0, useCase: 3


Daugavpils teātra mūzikls „Džeina Eira” atgriežas Rīgā

Redakcija
Redakcija

Mūzikls par mīlestību un godu „Džeina Eira” Oļega Šapošņikova režijā ir viens no populārākajiem Daugavpils teātra pēdējo gadu iestudējumiem, uz kuru Daugavpilī biļetes ir izpārdotas jau trīs mēnešus uz priekšu. Pēc iepriekšējās mūzikla „Džeina Eira” viesizrādes Rīgā Daugavpils teātris saņēmis neskaitāmus skatītāju lūgumus atbraukt vēlreiz, un, nu, varam jūs iepriecināt – 20. februārī plkst. 19.00 mūziklu „Džeina Eira” varēs noskatīties uz M. Čehova Rīgas Krievu teātra skatuves!

Šarlotes Brontē 1847. gadā publicētais romāns iepazīstināja pasauli ar tajā laikā revolucionāru tēlu, kas līdz pat šai dienai iedvesmo sievietes visā pasaulē. Garā spēcīgā Džeina Eira kļuvusi par sinonīmu spēcīgai personībai ar augstsirdīgu dabu, dzelžainu gribu un augstiem morāles principiem. Arī komponista Kima Breitburga un autora Karena Kavalerjana radītajā mūziklā skatītājiem ir iespēja izsekot līdzi šīs spēcīgās sievietes ceļam, kurā mijās cīņa starp vēlmi ļauties savām jūtām un nezaudēt godu.

Izrādes režisors Oļegs Šapošņikovs atzīmē, ka šis mūzikls ļauj nedaudz padziļinātāk ieskatīties Šarlotes Brontē radīto tēlu dvēseles dzīlēs, pateicoties tā netipiskajai formai: vienu un to pašu personāžu atsevišķi atveido gan dramatiskais aktieris, gan dejotājs caur savu plastiku, gan vokālists ar savu balsi.

„Mūziklu trūkums ir tajā, ka to uztvere pārsvarā notiek tikai caur ārijām, savukārt šoreiz, pateicoties tam, ka mēs esam nodrošinājuši ļoti kvalitatīvu vokālo partiju izpildījumu, gan profesionāli nevainojamu aktierspēli - viens izpildītājs paspilgtina otru un dod padziļinātāku iespaidu par personāžu,” uzsver režisors.

Šādu eksperimentu novērtējuši arī skatītāji, kas ar prieku dalījušies savos iespaidos. Viena no skatītājām Ņina Doždeva, kura apmeklēja mūzikla „Džeina Eira” viesizrādi VEF Kultūras pilī, raksta:

„Satriecošs vokāls, kreatīva horeogrāfija, stilīgi kostīmi – tas viss ir par mūziklu „Džeina Eira”. Šī izrāde atklāja man Daugavpils teātri. Kādiem talantiem bagāta Latgale! Ar mūzikla iestudējumu Daugavpils teātris ir lieliski ticis galā: izrāde notiek it kā paralēli, vairākās dimensijās – vieni mākslinieki spīdoši dzied, citi – dejo, trešie – caurvij sižetu ar savu aktierspēli. Un viss notiek dabiski un organiski. Šarlotes Brontē romāns ir ieguvis jaunas krāsas, bet teātris – jaunus pielūdzējus. Bravo! Brīnišķīgi!”

Iestudējumā „Džeina Eira” piedalās gandrīz visa Daugavpils teātra trupa, kā arī pieaicināti solisti, tajā skaitā Baltkrievijas Valsts akadēmiskā muzikālā teātra solists Andrejs Kolosovs. Par mūzikla vokālo sniegumu rūpējās Latvijas Nacionalās operas soliste Ilona Bagele un kormeistars Jevgeņijs Ustinskovs. Tāpat mūziklu bagātina Irinas Saveļjevas horeogrāfija Daugavpils teātra dejotāju trupas izpildījumā. Izrādes scenogrāfe un kostīmu māksliniece – Inga Bermaka Apiaha. Izrāde krievu valodā.

Biļetes jau pieejamas „Biļešu serviss” kasēs visā Latvijā un internetā Biļešu Serviss - Biļešu Serviss