Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:329, Did:0, useCase: 3


Padomi miega uzlabošanai

Redakcija
Redakcija

Ikvienam cilvēkam svarīgs ir labs miegs, taču mūsdienu saspringtajā ikdienā nereti līdzi pat naktī ņemam domas par darbu, dažkārt arī mūsu paradumi neļauj izgulēties. Ko darīt, lai uzlabotu miega kvalitāti? Lasi turpinājumā!

Nedzer kofeīnu vēlu vakarā
Ja esi kafijas baudītājs, tad savu iemīļoto dzērienu labāk baudi rīta pusē. Kofeīns asinīs saglabājas 6-8 stundas, tāpēc pēc plkst. 15:00 labāk no kafijas baudīšanas atturēties. Atceries, ka kofeīns atrodams arī enerģijas dzērienos, tējā un pat šokolādē. Tējā un šokolādē tā daudzums ir krietni mazāks nekā kafijā, tomēr arī no šīm lietām vajadzētu atteikties, kad tuvojas gulētiešanas laiks.

Dodies gulēt un pamosties vienādos pulksteņa laikos, lai organismam iestrādājas ritms
Bieži vien esam raduši sestdienu un svētdienu rītos ilgāk pagulēt, lai it kā atgūtu nokavēto gulēšanas laiku. Patiesībā veselīgāk būtu iet gulēt un celties vienā un tajā pašā laikā neatkarīgi no dienas plāniem. Ar laiku ķermenis pielāgosies un Tev aizmigšana un pamošanās nesagādās problēmas. Turklāt tādējādi Tu varēsi produktīvāk pavadīt savu brīvo laiku nedēļas nogalēs.

Izvairies no alkohola lietošanas
Alkohola lietošana var veicināt krākšanu un neregulāru elpošanu miega laikā, kas var ietekmēt Tavu miegu. Lai no tā izvairītos, mēģini atteikties no alkoholisko dzērienu lietošanas.

Optimizē savu gulēšanas vidi
Mūsu gulēšanas kvalitāti ietekmē arī telpa, kurā guļam. Svarīgākie faktori, kuri ietekmē mūsu miegu, ir temperatūra, troksnis un gaisma. Vidējā komfortablā gulēšanas temperatūra ir ap 20 grādiem pēc Celsija. Uzlabot miegu var palīdzēt arī trokšņa samazināšana guļamistabā un iespējami lielas tumsas sajūtas radīšana. Pēdējo var panākt ar biezu un tumšu aizkaru ieviešanu guļamistabā.

Izvairies no milzīgām ēdiena porcijām pirms došanās gulēt
Attiecībā uz ēšanu pirms miega ir izdarīti vairāki pētījumi, kuru rezultāti nav viennozīmīgi. Bet skaidrs ir tas, ka, ja arī nelielas uzkodas pirms miega, miegu var neietekmēt, tomēr pārēšanās pirms gulēt iešanas miegam par labu nenāks. Arī došanās gulēt ar izsalkuma sajūtu nebūs tas labākais risinājums. Ja ir parādījusies ēstgriba - panašķojies, bet nepārspīlē.

Vakarā centies atbrīvot prātu un atslābināties
Atslābināšanās un atbrīvošanās no ikdienas domām palīdz sagatavot ķermeni miegam. Ar laiku ķermenis to var uztvert kā rituālu un iemigšana prasīs mazāk laika. Veidi, kā to izdarīt, var būt dažādi. Piemēram, grāmatas lasīšana, mūzikas klausīšanās, meditācija.

Vanna vai duša pirms miega var palīdzēt atslābināties
Atslābinoša duša vai silta vanna atbrīvos muskuļus un prātu, kas var veicināt ātrāku un patīkamāku iemigšanu. Vari izmantot arī vannas putas un lavandas eļļu, lai palielinātu efektu.

Izvēlies ērtāko gultu un matraci
Laba miega priekšnosacījums ir ērta gulta. Ērtu gultu veido pareizi izvēlēts gultas izmērs, ērts matracis un virsmatracis (interneta veikalā), kā arī spilveni un gultasveļa. Iespējams, svarīgākā sastāvdaļa šeit ir matracis, uz kura guļam. Parūpējies par to, lai tas būtu pareizajā izmērā un ražots no tieši Tavām vajadzībām piemērotākā materiāla.

Regulāri izkusties, bet ne tieši pirms gulētiešanas
Fiziskas aktivitātes atbrīvo prātu, veicina hormonu izdalīšanos organismā un galu gala patērē enerģiju un palielina nogurumu. Visi šie faktori nodrošina to, ka aizmigšana Tev nesagādās problēmas. Tiesa gan aizrauties ar sportu tieši pirms miega nevajadzētu, jo fizisku aktivitāšu laikā organisms izstrādā adrenalīnu, kurš neļaus aizmigt.

Nedzer šķidrumus tieši pirms došanās pie miera
Atteikties no šķidrumu lietošanas vajadzētu jau vismaz stundu pirms došanās gulēt. Iemesls ir vienkāršs – lai nakts vidū nebūtu jāpamostas no dabiskas vajadzības apmeklēt labierīcības. Tāpat ieteicams pirms miega iztukšot urīnpūsli šī paša iemesla dēļ.