Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Sauļošanās un D vitamīns (2.daļa)

Zems D vitamīna līmenis bieži ir jaunajām māmiņām un jaundzimušajiem.

Vairāk nekā vienai trešdaļai jauno māmiņu un vairāk nekā pusei viņu jaundzimušajiem ir D vitamīna trūkums tūlīt pēc dzimšanas, vēsta pētījums. Vēl vairāk, saskaņā ar Pediatru akadēmiskās biedrības ikgadējās sanāksmes datiem – grūtniecības periodam paredzētie D vitamīna papildinājumi pilnībā neaizsargā no vitamīna trūkuma.

Anne Merewood, Bostonas medicīnas centra Krūts barošanas centra direktore, un viņas kolēģi mērīja D vitamīna līmeni 433 sievietēm un 376 jaundzimušajiem, izmantojot asins paraugus, kas iegūti 72 stundu laikā pēc dzimšanas brīža. Viņi arī ieguva datus no aptaujām, ko aizpildīja māmiņas un no viņu medicīnas kartēm.

Rezultāti parādīja, ka D vitamīna trūkums bija 36% māmiņu un 58% jaundzimušo. Trūkums tika klasificēts kā smags aptuveni 2/3 gadījumu.

Vairāk nekā 30% sieviešu, kas D vitamīnu lietoja grūtniecības laika 3.trimestrī 5 vai vairāk reizes nedēļā, bija D vitamīna trūkums tūlīt pēc dzemdībām.

Citi D vitamīna trūkuma riska faktori zīdaiņiem ir ziemas mēneši un izteikta māmiņas aptaukošanās.

Merewood aicina veikt pasākumus, lai nodrošinātu sievietēm reproduktīvā vecumā pietiekamu D vitamīna uzņemšanu. „Visvienkāršākais veids, kā mazināt D vitamīna trūkumu, ir saprātīga pakļaušana saules iedarbībai,” viņa teica. „Lai gan no sauļošanās būtu jāizvairās, pat neilga uzturēšanās ārā ir aizsardzība pret D vitamīna trūkumu.”

Citi D vitamīna avoti ir, piem., mencu aknu eļļas tabletes, ar D vitamīnu bagātināts piens un treknas zivis.

Bostonas pētnieks uzsvēra, ka rezultāti ir jāinterpretē piesardzīgi, ņemot vērā notiekošās ekspertu debates par D vitamīna trūkuma definīciju.

Dažiem bērniem, kas tehniski ir klasificēti ar D vitamīna trūkumu, nepiemīt nekāds acīmredzamu fizisko pazīmju trūkums, viņa paskaidroja. „Ir jāveic vairāk pētījumu, lai noteiktu precīzu D vitamīna trūkuma definīciju, it īpaši bērniem.”