Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Augi, kas uzlabos tavu veselību

No jūnija līdz augustam, kad dabā viss tiecas pēc saules, plaukst, zaļo, zied un aug, ir aktīvākais ārstniecības augu vākšanas laiks. Izvēlējos trīs pavisam parastus, vienkāršus augus, kas Latvijā sastopami it visur un kas palīdzēs pret dažādām kaitēm. Atliek tikai ķerties pie darba un lasīt krājumus. Dabīgas zālītes tavai un tava ķermeņa veselībai.

Jūlijs galvenokārt ir ziedu(āboliņu, pelašķa, biškrēsliņa, deviņvīruspēka, dzeltenās kaķpēdiņas, kliņģerītes, kumelītes, liepu, baltās panātres, rudzupuķes, vīgriezes) laiks, bet var vākt arī lapas (ceļteku, māllēpes, mellenes, piparmētras, puplakša

Pelašķi

Pelašķi dēvē par visu kaišu dziedinātāju, jo tam piemīt asinis attīrošs spēks. Ārstniecībā var izmantot gan ziedus, gan lakstus. Tos ievāc ziedēšanas laikā (jūnijs – oktobris), saulainā dienā, kad augā palielinās ēterisko e||u daudzums un līdz ar to palielinās tā dziednieciskās spējas.

Pelašķu tēju labāk gatavot ar medu. Šī tēja ļoti noderīga pie saaukstēšanās, it sevišķi ieteicama bāliem cilvēkiem. Pelašķus lieto nieru un urīnce|u, kuņģa un ginekoloģisko slimību ārstēšanai, dzemdes un hemoroīdu asiņošanas apturēšanai. Pelašķa bioloģiski aktīvas vielas rosina ēstgribu un gremošanas sulu sekrēciju, novērš spazmas un gāzu uzkrāšanos zarnās, pazemina temperatūru un arteriālo asinsspiedienu, savelk dzemdes muskulatūru, aptur asiņošanu, veicina asins sarecēšanu, neradot trombu veidošanās draudus, veicina brūču dzī¬šanu, tām ir arī pretiekaisuma, baktericīda, antialerģiska iedarbība. Tāpat pelašķi lieto pavasara attīrīšanās kūrēs, vispārējai asiņu attīrīšanai, dzelzs satura asinīs palielināšanai. Pelašķa preparātus nedrīkst lietot grūtnieces, jo tie pastiprina dzemdes savilkšanos un var radīt aborta draudus.

Liepa

Liepu ziedi satur cukuru, gumiju, kā arī nedaudz ēteriskās eļļas. Liepziedu tēja Latvijā ir ļoti populāra. Liepu ziedu tēja ir labs līdzeklis pret iesnām, smagu klepu, saaukstēšanos . Var dzert ar medu vai pienu. Liepu sulu var iegūt tā pat kā bērzu sulu, un tā ir labs līdzeklis asins tīrīšanai. No liepām iegūtā sula ļoti dziedinoša iekaisumiem un apdegumiem. Ziedi, ilgu laiku uzglabāti, gan zaudē savu vērtību. Liepu tēja stiprina nervus un ir labs līdzeklis pret krampjiem un krītamo kaiti. Daudzi nezin, ka tā samazina asinsspiedienu, uztraukumu un galvassāpes.

Cūkpiene jeb pienene

Cūkpiene pie mums aug pļavās un ganībās. Zied cauru vasaru. Cūkpieņu galvenās sastāvdaļas: cukurs, vasks, olbaltums, kaļķa sāls, gļotas, rūgtā viela. Cūkpienes lieto, kad slikta ēstgriba un slikta gremošana. Pienenēm piemīt urīndzenošas īpašības. Var lietot kā vieglu caurejas līdzekli.