Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:5, Did:0, useCase: 3


Viss, kas Tev jāzina par televizoru izšķirtspēju

Redakcija
Redakcija

Viss, kas Tev jāzina par televizoru izšķirtspēju
Foto: Shutterstock.com

Viens no pašiem svarīgākajiem faktoriem, izvēloties televizoru, ir ekrāna izšķirtspēja. Taču vai zini, kāda ir atšķirība starp Full HD un Ultra HD televizoriem, kādi risinājumi mūs sagaida tuvākā un tālākā nākotnē un ko nozīmē skaitļi, kas norādīti pie izšķirtspējas apzīmējuma? Atbildes uz šiem jautājumiem meklē raksta turpinājumā!

....................................................................................................................................

Kas ir skaitļi, kas redzami pie katra televizora modeļa?

Droši vien esi pamanījis, ka gan televizoru, gan monitoru un arī viedtālruņu parametru ailēs iespējams atrast ne tikai izšķirtspējas apzīmējumu, piemēram, Full HD, HD Ready vai Ultra HD, bet arī skaitļus, piemēram, Full HD televizoriem tie būs 1920 x 1080. Ko tie nozīmē? Pikseļu jeb punktu skaitu ekrānā, proti, televizors ar jau pieminēto ekrānu sastāvēs no 1920 punktiem horizontālā un 1080 punktiem vertikālā līnijā. Tātad, ja ar matemātiku neesam uz Jūs, varam ātri sarēķināt, ka Full HD televizora ekrāns sastāv no 2’073’600 pikseļiem.

Ar ko atšķiras Full HD un Ultra HD izšķirtspēja?

Kā loģiski iespējams izspriest, jo vairāk ekrānam pikseļu, jo dzidrāks būs ekrānā redzamais. Par Full HD izšķirtspēju jau minējām iepriekšējā paragrāfā, taču kā tā atšķiras no Ultra HD televizoru veiktspējas? Ultra HD jeb UHD televizori sastāv no daudz vairāk pikseļiem, proti, to izšķirtspēja ir 3840 x 2160 jeb tieši četras reizes lielāka, līdz ar to attēlu padarot ievērojami asāku.

Foto: Shutterstock.com

Kāpēc vajadzētu izvēlēties Ultra HD televizoru?

Īsākā atbilde varētu būt sekojoša – Ultra HD gluži vienkārši piedāvā augstāku izšķirtspēju, ja salīdzinām to ar Full HD veikumu. Taču viss nav tik vienkārši; ir vēl daži iemesli, kāpēc arvien vairāk cilvēku mājokļos ienāk tieši Ultra HD televizori.

Pirmkārt, televizoru ekrāni kļūst arvien lielāki, līdz ar to nepieciešama arī augstāka izšķirtspēja; ja salīdzināsim divus ekrānus ar vienādu izšķirtspēju, mazākais no tiem vienmēr spēs rādīt skaidrāku attēlu, jo katrs pikselis gluži vienkārši ir nelielāks. Otrkārt, arī saturs tiek piedāvāts arvien augstākā izšķirtspējā, līdz ar to, lai spētu izbaudīt maksimālo kvalitāti, bez Ultra HD televizora iztikt paliek arvien grūtāk. Tā, piemēram, videospēļu pasaules cienītāji jau zina, ka jaunākās konsoles piedāvā iespēju spēlēt iemīļotākās spēles UHD izšķirtspējā.

Un kad pietiek ar Full HD izšķirtspēju?

Protams, ja ar televizora palīdzību negrasies patērēt saturu, kas radīts Ultra HD izšķirtspējā vai arī esi nolēmis iegādāties televizoru, kura izmērs ir salīdzinoši neliels (42 un mazāk collas pa diagonāli), iztikt iespējams arī ar Full HD izšķirtspējas ekrānu.

Foto: Shutterstock.com

Vai Ultra HD ir augstākā televizoru izšķirtspēja?

Nē – šobrīd virkne ražotāju strādā nu jau pie 8K televizoriem, kuru izšķirtspēja, salīdzinot ar Ultra HD ierīcēm, ir vēl četras reizes augstāka, proti, 7680 x 4320 pikseļi. Taču (vismaz šobrīd) par šāda televizora iegādi lauzīt galvu nav nepieciešams – liela daļa no šiem televizoriem vēl ir tikai prototipu līmenī, un arī saturs šādā izšķirtspējā gluži vienkārši vēl netiek piedāvāts (izņemot, protams, specifiskas nišas, piemēram, kinoteātrus). Un, protams, arī šo televizoru cena nav un nebūs no zemajām – tā mēdz būt rakstāma ar pieciem cipariem.

Ceram, ka par televizoru izšķirtspēju nu zini visu nepieciešamo. Ja esi nolēmis, ka arī Tev pienācis laiks jaunam televizoram, ieskaties 1a.lv interneta veikalā!