Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Noderīgi padomi koku atzarošanai un vainaga kopšanai

Redakcija
Redakcija

Zaru apgriešana kokiem ir jāveic tehnoloģiski pareizi izvēloties atstājamos zarus un secīgi izgriežot nevēlamos zarus, nenodarot pāri kokam, taču panākot vēlamo efektu. Katrai augu sugai izveido tās bioloģiskajām īpašībām atbilstošu vainagu, kas nodrošina veselīgu auga augšanu, ziedēšanu, arī ražas novākšanu. Iepirkšanās centra “K Senukai” dārzniecības konsultante Līga Arbuzova sniedz ieteikumus, kā un kad vispareizāk atzarot kokus.

• Augšanas procesu nevajadzētu traucēt magnolijai un burvjulazdai. Šiem dārza augiem atzarošana nav nepieciešama.

• Nav ieteicams agrā pavasarī apriezt zarus kļavām un bērziem, jo tie var sulot un koki tiks novājināti. Šos kokus ieteicams apgriezt pirms tajos sāk aktīvi cirkulēt sulas un plaukt pumpuri.

• Krūmi var tikt aplīdzināti vēlā ziemā vai agrā pavasarī. Nogriezti gandrīz līdz galam, pavasarī tie izdzen neskaitāmus jaunos dzinumus, krūmi būs apjomīgāki, taču vēlamajā izmērā.

• Ceriņi un forsītijas tiek atzaroti atkarībā no tā, cik krūms ir vecs. Tos parasti atzaro agrā pavasarī, ja tas tiek darīts citā laikā, tie var palikt vāji, tiem būs mazāki ziedi un lapas nokritīs ātrāk, kā arī baktērijās viegli iekļūs zaru griezuma vietas. Jaunos krūmus nepieciešams atzarot, lai tiem izveidotu raksturīgo kuplumu.

• Lai pienācīgi aprūpētu dekoratīvos, parastos kokus un augļu kokus, jāparūpējas ne tikai par atbilstošu atzarošanu un tam nepieciešamo aprīkojumu, bet arī to atsegto daļu ārstēšanu. Vasks vai propoliss ir piemēroti produkti augļu kokiem, kas palīdzēs brūcēs neiekļūt kaitēkļiem, dezinficēs un ātrāk ārstēs koku. Šādus produktus nav nepieciešams pielietot skuju kokiem, jo tiem ir pašiem sava dziedēšanas metode – sveķi.

• Zaru izzāģēšanu vislabāk ir veikt gar zaru valnīti, kas ārēji izskatās pēc krunkaina mizas audu veidojuma zaru žāklē.

• Janus kokus vislabāk apgriezt ar dārza šķērēm. Resnākiem zariem var izmantot rokas zāģi, jo tas ļaus darboties precīzāk nekā motorzāģis.

Koki ir jāatzaro no bojātiem, nepareizi izaugušiem un traucējošiem zariem, kā arī slimiem, novecojušiem un atlūzušiem. Jo agrāk pavasarī tas tiek darīts, jo spēcīgāks ir koks augšana veģetācijas periodā, šo procesu vajadzētu pabeigt, pirms izplaukst pirmās lapiņas. Taču šis noteikums nedarbojas uz visām situācijām, jo, piemēram, bumbierēm zarus labāk ir griezt vasarā – pēc noziedēšanas, līdz augusta sākumam. Veidojot vainagu, pieturēties pie sākotnējā redzējuma – tam vajadzētu būt piramidālam. Savukārt augļu koku vainaga formu veido plakanisku, iegūstot vairāk vietas jeb lielāku koku biezību.