Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Kā uzstādīt videi draudzīgas dārza mājiņas?

Redakcija
Redakcija

Koka mājas izvēle brīvā laika pavadīšanai ir videi draudzīgs lēmums, tomēr, vai zinājāt, ka dažas dārza mājiņas var būt videi draudzīgākas par citām? Patiesība ir tāda, ka nekad nav par daudz zaļāku risinājumu no kuriem ir atkarīga mūsu vide un arī mūsu labklājība. Tāpēc šajā rakstā esam nolēmuši dalīties ar dažām idejām, kas ļaus, ka jūsu dārza mājiņa būs vēl videi draudzīgāka.

Dārza mājiņas zaļāka siltināšana

Pat rūpējoties par vidi un izlemjot būvēt koka māju, mēs ne vienmēr domājam, ka koka mājas siltināšana var būt svarīga arī ekoloģijai.

Kvalitatīvas izolācijas ziņā tādus materiālus kā poliesters vai akmens vate var aizstāt ar ekovati, celulozes šķiedras siltumizolācijas materiālu. Svarīgi pieminēt, ka šis ir lielisks risinājums, lai siltinātu koka telpas ne tikai ekoloģijas ziņā. Ekovatei ir kokam ļoti līdzīgas īpašības, tāpēc materiāls reaģē uz temperatūras izmaiņām tāpat kā koks. Šī iemesla dēļ koka konstrukcijās nav atstarpes starp sienu un izolācijas materiālu - māja ir elpojoša un (vienlaikus) silta.

Ekovatei raksturīgs arī apjomīgums, kas, siltinot koka mājas sienas, ļauj aizpildīt visus to nelīdzenumus un plaisas, nodrošinot maksimālu siltumizolāciju. Jāpiemin arī šī materiāla maksimālā skaņas izolācija, kas tiek izmantota mājas videi draudzīgākai siltināšanai. Dārza mājiņas ir siltinātas ar ekovati, kam ir raksturīgi antiseptiski materiāli un arī pasargāta no pelējuma un sēnītes. Tāpēc koka konstrukcijas kalpo un saglabājas nevainojamā stāvoklī daudzus gadus.

Zaļāka mājas apdare

Koka mājas apdare ir otrais aspekts, kuram var veikt daudzus videi draudzīgus risinājumus. Viens no tiem ir izvēlēties dabisku koka mājas ārējo un iekšējo apdari, nevis dabisko koku paslēpt zem sintētiskiem materiāliem. Šī izvēle ne tikai saglabā mājas dabisko izskatu, bet arī saglabā koka kā būvmateriāla vislabākās tehniskās īpašības.

Lēmums atstāt dārza mājiņas dabisko ārpusi nenozīmē, ka koku nav īpaši jākopj. Tāpat kā citi dabiskie materiāli, koks var būt lieliska virsma, lai rastos pelējums, miltrasa vai puve, un to ietekmē dažādi ārēji faktori. Šo iemeslu dēļ gan dārza mājas fasāde, gan ārējais koks ir jāaizsargā ar profesionāliem produktiem.

Lai nodrošinātu aizsardzību pret kaitīgiem ārējiem faktoriem, koku ir jāpārklāj ar caurspīdīgu vai necaurspīdīgu kārtu. Gludai virsmai labāk izvēlēties caurspīdīgu pārklājumu. Koka māju aizsardzībai ir iespējams izmantot arī impregnētāju, kas aizsargā pret puvi, sasitumiem un sēnītēm. Vērts atzīmēt, ka, atkarībā no tipiskajiem laikapstākļiem, apdare ir ik pa laikam ir jāatjauno. Mājas ziemeļu puse var palikt nemainīga vairāk nekā desmit gadus, bet vietā, kuru pastāvīgi ir saules apspīdēta, pēc dažiem gadiem būs jāatjauno apdare. Tumšākas lakas vai necaurspīdīgas krāsas kalpo ilgāk nekā caurspīdīgs pārklājums. Lietojot aizsarglīdzekļus pareizi un savlaicīgi palīdz kokam ilgi kalpot un apmierināt jūsu vajadzības.

Atjaunojamie enerģijas avoti

Neatkarīgi no tā, kādus celtniecības vai apdares materiālus izvēlamies savai dārza mājiņai, mēs to uzbūvējam vienreiz un izmantojam daudzus gadus. Taču elektrība mums ir vajadzīga visu laiku. Tāpēc, ja vēlaties savu brīvdienu māju padarīt patiesi draudzīgu apkārtējai videi, iesakām rūpīgi apsvērt atjaunojamo elektroenerģijas avotu ierīkošanu, ko, pateicoties progresīvajām tehnoloģijām, iespējams iebūvēt vairākos veidos.

Saules enerģiju droši vien varam uzskatīt par visatjaunojamāko energoresursu. Saules kolektors var būt lielisks veids, kā ietaupīt elektroenerģiju saulainās vietās vai gadījumos, kad kādu iemeslu dēļ nevēlaties būt pieslēgts kopējam elektroenerģijas tīklam. Aprīkoti saules paneļi arī samazinās elektrības rēķinus un dažos gadījumos pat pelnīs naudu, ja saražos pārāk daudz enerģijas.

Svarīgi pieminēt, ka saules enerģiju iespējams uzkrāt speciālās baterijās, kuras var arī kombinēt ar citām enerģijas uzglabāšanas sistēmām. Šīs tehnoloģijas labi darbojas kopā, jo tās visas var uzglabāt enerģiju. Viena no šādām sistēmām, kas ir viegli savietojama ar saules paneļiem, ir vējdzirnavas.

Vējdzirnavas ir viens no biežāk izvēlētajiem dabas enerģijas avotiem lauku saimniecībās. Tās ir īpaši populāras lauku apvidos vai atklātākās vietās, kur vējš parasti ir stiprāks cauru gadu. Tā kā mūsu reģionā valda salīdzinoši labvēlīgs klimats, vējdzirnavas var izmantot praktiski 90% gadījumu. Ir svarīgi pieminēt, ka šie enerģijas avoti ir pazīstami arī kā ārkārtīgi tīri, atjaunojami enerģijas avoti ar zemām ekspluatācijas izmaksām. Šī ir lieliska izvēle, lai aizpildītu tukšo zemes platību, pat ja tuvākajā laikā nav plānots būvēt dārza mājas.

Lai gan saules enerģija parasti tiek uzskatīta par videi visdraudzīgāko alternatīvu, vēja enerģija ir lieliska iespēja tiem, kas dzīvo ļoti vējainās vietās. Lai uzglabātu vējadzirnavas saražoto elektroenerģiju, pietiek ar nelielām zināšanām par zemi un baterijām. Šādas personīgās vējdzirnavas var iegādāties un uzstādīt par aptuveni 700 eiro. Lai gan atjaunojamie enerģijas avoti, kas uzstādīti par šo summu, visticamāk, ir vidusšķira, tie noteikti apmierinās lielāko daļu jūsu vajadzību.

Trešā, bet ne mazāk efektīva atjaunojamo energoresursu iespēja ir mikrohidroelektrostacija, kas arī parasti tiek kombinēta ar citiem atjaunojamās enerģijas mehānismiem. Neatkarīgi no tā, vai no vājas straumes vai lielākas upes, mazas hidroenerģijas sistēmas var saražot pietiekami daudz elektroenerģijas visām elektroierīcēm un apgaismojumam jūsu koka mājā. Tāpēc ir jāapsver iespēja uzstādīt šo alternatīvo enerģijas avotu, ja jūsu mājas tuvumā ir vismaz viens tekoša ūdens avots. Šādiem atjaunojamiem enerģijas avotiem ir nepieciešama turbīna, sūknis vai ūdens ritenis, lai pārvērstu tekošā ūdens enerģiju rotācijas enerģijā un pēc tam elektrībā.

Svarīgi pieminēt, ka ekonomiski izdevīga hidroelektrostacija var saražot vairāk elektroenerģijas, nekā nepieciešams, lai izmantotu elektroierīces un apgaismotu māju, līdz ar to pārpalikumu varat izmantot arī, lai sildītu māju un iegūtu karsto ūdeni. To var uzskatīt par ļoti uzticamu elektroenerģijas avotu, jo tas spēj ražot elektrību 24 stundas diennaktī, saražojot pat vairāk nekā nepieciešamo enerģijas daudzumu. Tiesa, pirms pieņemt lēmumu par šo hidroelektrisko mehānismu uzstādīšanu, ir jāsaņem speciāla atļauja šāda mehānisma uzstādīšanai.

Tātad, neatkarīgi no tā, vai dzīvojat lauku apvidū un jums nav pieejams elektrības tīkls, vai dzīvojat priekšpilsētā un vienkārši vēlaties samazināt komunālos maksājumus, atjaunojamie energoresursi ir lielisks risinājums.

Videi draudzīga apkure

Lai gan dārza mājiņas var apsildīt dažādos veidos, pēdējā laikā ir kļuvis ārkārtīgi populārs veidot brīvdienu mājas, lai nodrošinātu pasīvo saules enerģijas apsildi. Tas nozīmē, ka dārza nojumes ir īpaši izstrādātas, lai dabiskā veidā uzglabātu saules siltumu. Pasīvo saules apkuri var lieliski apvienot ar citiem atjaunojamiem enerģijas avotiem, taču šajā gadījumā tie ir nepieciešami daudz mazāk.

Ir vērts pieminēt, ka pareiza pasīvās apkures konstrukcija apvienojumā ar augstas kvalitātes izolāciju var ietaupīt līdz pat 50% siltumenerģijas. Kā jau pats par sevi liecina vārds “pasīvā”, projektējot šāda veida mājas, praktiski nav ko darīt. Tomēr diezgan bieži tiek pieļauta kļūda, mēģinot pasīvi sildīt koka māju ir tas, ka netiek pietiekami ņemts vērā ēnojums. Ņemot vērā dabisko dzesēšanu, vasarā māja var arī nedaudz pārkarst.

Vēl viena alternatīva zaļākai apkurei ir apkure ar biomasu. Mēs to varam saukt par jebkāda veida koksnes atkritumiem, kas tiek sadedzināti, lai ražotu siltumu. Termins “biomasa” ietver baļķus, koksnes atkritumus, šķeldu un koksnes granulas. Tiesa, lai gan šo produktu apstrādei un transportēšanai tiek izmantota enerģija, atmosfērā tiek izmesti salīdzinoši maz oglekļa, un tiek iestādīti jauni koki.

Tiem, kuri šaubās, vai šāds apkures risinājums varētu būt labs risinājums guļbaļķu dārza mājām, der zināt, ka tas ir pilnīgi droši! Kamīns piešķir ne tikai mājīgumu, bet arī ļauj efektīvi apsildīt telpas, tāpēc nav vajadzīgi alternatīvi atjaunojamie energoresursi apkurei un tos var izmantot citiem mērķiem. Granulu sistēmas ir populārākas mājsaimniecībās, jo to degviela tiek automātiski piegādāta boileram. Viss, kas jums jādara, ir katru reizi jāuzpilda degviela. Šis enerģijas avots rada ļoti maz pelnu, tāpēc jums tas nav pārāk bieži jāiztukšo.

Kvalitatīva siltumizolācija

Lai kādu kvalitāti un ekoloģisko apkures metodi izvēlētos, videi draudzīgākās mūsdienu dārza mājiņas būs tad, kad tās vajadzēs sildīt pēc iespējas mazāk. Ilgi noturīgā siltumenerģija dārza mājā būtiski samazinās arī apkures rēķinus.

Šajā gadījumā ir vērts atzīmēt faktu, ka kotedžas slikti izolētās sienas nav vienīgā vieta, caur kurieni izplūst siltums no dārza mājiņas. Tiek lēsts, ka 25% siltuma aiziet pa logiem un durvīm.

Iespējams, vispopulārākais variants, kas spēj nodrošināt visaugstāko siltumizolāciju, ir plastmasas logi un kvalitatīvas durvis. Tomēr, lai saglabātu koka mājas autentiskumu un stilu, siltumizolāciju var palielināt citos veidos. Ja runājam par ne pārāk labā stāvoklī esošiem koka logiem, tad var vienkārši nomainīt to stiklu uz biezāku.

Vēl viens iespējamais variants ir vietās, kur stikls ir piestiprināts pie loga rāmja, uzklāt speciālu hermētiķi un nepieciešamības gadījumā var nomainīt stikla karkasa blīvēšanas lentu. Kamēr āra temperatūra nav zemāka par nulli, pa visu karkasu perimetru var uzklāt arī speciālu izolācijas lentu. Ar neapbruņotu aci redzamās plaisas logu rāmjos var aizklāt ar vati, iekštelpu atliekām vai citiem izolācijas materiāliem.

Runājot par durvīm, īpaša uzmanība jāpievērš ne tikai ārdurvīm, bet arī citām durvīm, kas ved uz aukstām telpām vai koridoriem. Ja jums ir bijusi situācija, kad auksts gaiss iekļūst telpā caur durvju apakšu, apakšā varat piestiprināt speciālas sukas.