Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:18, Did:0, useCase: 3


Mājas jumta segums – mājas vizuālā kopskata atslēga

Redakcija
Redakcija

Kā palielināt mājas vērtību? Kā uzlabot mājas vizuālo izskatu? Kvalitatīvs un elegants jumta segums ir tieši tas, kas tev ir nepieciešams. Skaists, atbilstoši funkcionējošs un kvalitatīvs jumta segums, kas ilgi kalpo, ir tieši tas, kas uzlabo mājas kopskatu. Jo izvēloties sev piemērotāko mājas jumta segumu, ir nepieciešams izvērtēt ne tikai tā cenu, bet arī ilgmūžību, cik drošs tas būs un kā tas palielinās mājas vērtību. Kādu jumta segumu iesaka speciālisti šodien?

Mūsdienās arvien populārāks un iecienītāks ir kļuvis dakstiņu jumta segums. Šāds jumta seguma veids tiek izmantots jaunbūvēm un renovācijām kā privātmājām, tā arī daudzīvokļu ēkām un sabiedriskajām celtnēm.

Speciālisti iesaka izvēlēties dakstiņus. Kādēļ? Tādēļ, ka tas ir labākais risinājums mūsu klimatiskajiem apstākļiem. Tas kalpo ilgi un ir dabīgs jumta segums. Tas ir īpašs ar to, ka tas vizuāli izgrezno mājas eksterjeru, kā arī ir videi draudzīgs materiāls. Un pats galvenais – tā kalpošanas laiks var būt pat 100 gadi un vairāk. Tas nozīmē, ka, dzīvojot mājā, jumta maiņa nebūs nepieciešama. Kādēļ gan savas dzīves laikā divreiz, vai trīsreiz mainīt mājas jumta segumu, regulāri pārmaksājot, ja ir iespēja to vienreiz uzklāt un dzīvot ar mierīgu sirdi vēl ilgu laiku?

Dakstiņu jumta seguma galvenais priekšnoteikums ir tā slīpums. Speciālisti iesaka vismaz 14° slīpumu, lai lietus un sniegs, kas sakrājas uz jumta, varētu noslīdēt un notecēt zemē. Tas nepieciešams tāpēc, lai izvairītos no mitruma nokļūšas zem dakstiņiem. Dakstiņus ir nepieciešams arī laiku pa laikam tīrīt, lai tie neapaug ar sīkaļģēm un sūnām.
Ir jāpadomā arī par dakstiņu pareizu uzklāšanu. Tikai pie pareizas uzklašanas tiek iegūtas visas dakstiņu priekšrocības. Piemēram, stipra lietus un vēja laikā netiek radīti trokšņi, kas salīdzinoši, piemēram, ar metāla jumtu segumu, ir liels ieguvums, jo ar to skaņa sliktu laikapstākļu ietekmē ir ļoti pamatīga, un trokšņus ir iespējams dzirdēt arī mājas iekšpusē.

Galvenie dakstiņu, saukti arī par kārniņiem, veidi ir māla un betona. Abi ir uguns un sala izturīgi, skaņu izolējoši un ilgmūžīgi. Tie ir videi nekaitīgi materiāli, kas nekad nav pakļauti korozijas negatīvajai ietekmei. Tie nerūsē un nesairst. Šis jumta seguma veids ir ieguvis arī labāko ugunsizturības novērtējumu. Dakstiņi, atšķirībā no citiem jumta seguma veidiem, neuzkarst, tāpēc karstajās vasaras dienās mājās uzturēties būs komfortabli arī augšējā stāvā.
Speciālisti atzīst, ka prakses laikā ir saskārušies ar situācijām, kad cilvēki, kas izmantojuši dažādus mājas jumta segumus un novērtējuši to kvalitāti, bieži atgriežas tieši pie betona dakstiņu jumta seguma, jo apzinās, ka šāda jumta izvēle būs noderīga un kalpos vismaz trīs turpmākām paaudzēm. Mājas iemītneiki varēs dzīvot mierīgi, nedomājot par jumta seguma maiņu.

Mūsdienās jumta seguma ražotāji piedāvā daudzus inovatīvus risinājumus. Ja ir vēlme rast kaut ko oriģinālu, tad var iegādāties kaut ko pretēju klasiski viļņotajiem dakstiņiem. Protams, izlemjot uzstādīt kaut ko jaunu un neredzētu, ir jāizvērtē ēkas īpatnības un jāsaprot, vai šāds risinājums būs atbilstošs mājas vizuālajam izskatam.

Nedrīkst aizmirst arī par piemērotas mājas jumta seguma krāsas izvēli. Pastāv uzskats, ka mājas jumta segumu nevajadzētu izvēlēties tādā pašā krāsā, kādā ir mājas fasāde, jo tādā gadījumā jumta segums saplūst ar māju un neizceļas uz mājas kopējā fona. Kopumā Latvijas uzņēmumu rīcībā ir plašs krāsu segmentu klāsts, un speciālisti varēs ieteikt vislabāko risinājumu ikvienai situācijai.

Lai nebūtu jāsaskarās ar neparedzētām problēmām, labākais risinājums būtu konsultēšanas ar kvalificētu speciālistu, kas palīdzēs izvēlēties piemērotāko jumta seguma veidu, krāsu, kā arī nodrošinās kvalitatīvu jumta seguma uzklāšanu, kā rezultātā tiks radīts kvalitatīvs un vizuāli pievilcīgs mājas kopskats.