Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:18, Did:0, useCase: 3


Metāla žogs – gluži kā jauns!

Redakcija
Redakcija

Bija tik skaists žogs! Bet nu uz metāla parādās rūsa – kāds tur vairs skaistums... Arī dārza soliņa metāla kājas un šūpoles tādas nobružājušās slikti... Ko darīt? Metāla detaļas jāpārkrāso, un viss atkal būs kā jauns!

Trīs iemesli, kādēļ jāpārkrāso metāls:

1. Metāls sācis rūsēt. Rūsa ir metāla bojāšanās jeb oksidēšanās, iemesls – ārējās vides iedarbība. Lai metālu pasargātu, tam jāizveido aizsargkārta – metāls jānokrāso. Tas jādara, manot jau pirmās rūsas pazīmes. Pārkrāsot stipri sarūsējušu metālu būs daudz grūtāk.
2. Neatbilstošs tonis. Metālam var nebūt ne mazāko rūsas pazīmju, tas ir rūpīgi nokrāsots, bet tonis tev galīgi nepatīk. Laiks pārmaiņām!
3. Nekvalitatīvs krāsojums. Ja metāla detaļas pārkrāsotas slikti – manāmi negludumi, ielāpi, krāsojums ir nevienmērīgs, dažkārt pietiek tikai ar vienu svaigas krāsas kārtu, lai to vizuālais izskats krietni uzlabotos.

Sagatavošanās. Rūsas noņemšana.

Sagatavošana krāsošanai atkarīga no tā, kādā stāvoklī ir metāla detaļas.

Nekrāsots, rūsēt sācis metāls. Ja pārkrāsojamās metāla detaļas sākušas rūsēt, rūsa noteikti jānoņem līdz pat metāla spīdumam. To var izdarīt ar drāšu birsti vai tā dēvēto fleksi – leņķa slīpmašīnu. Jo rūpīgāk tiks noņemta rūsa, jo ilgāks mūžs būs krāsojumam. Rūsa ir sadalījies metāls, un uz tās uzklāta krāsa neturēsies – klāt krāsu uz rūsas ir tas pats, kas krāsot smiltis: krāsa uz tām gan sacietēs, bet neturēsies.
Krāsots, rūsēt sācis metāls. Ja metāls pirms tam bijis krāsots, bet redzams, ka metāls zem tā rūsē – pilnībā jānoņem gan krāsa, gan rūsa.
Krāsots metāls bez rūsas pazīmēm. Ja metāls ir pārklāts ar krāsu, rūsas pazīmju nav, un tu tikai gribi mainīt krāsojuma toni, iepriekšējais pārklājums nav jānoņem.

ATCERIES!
Kad rūsa noņemta, nevajag lieki gaidīt – metāls nekavējoties jānokrāso. Mitrumā rūsa veidojas īpaši ātri. Ja kavēsies, var nākties visas metāla detaļas pārslīpēt vēlreiz.

Pirkumu saraksts, ja ķeries klāt metāla detaļu krāsošanai

Krāsa. Izvēlies Alpina ražoto Direkt auf Rost vai Direkt auf Rost Hammerschlageffekt krāsu!
Cik daudz pirkt? Klājamās virsmas kvadrātmetram vajag apmēram 90 mililitrus krāsas. Pirms krāsošanas aprēķināt precīzu krāsas daudzumu būs pagrūti, tādēļ labāk nopirkt vienu iepakojumu (0,75l vai 2,5l) krāsas, lai saprastu, cik daudz tās vajadzēs. Jāņem vērā, ka pirmajai klājuma kārtai vajadzēs vairāk krāsas nekā nākamajām.
Ota, rullis, smidzinātājs. Instruments krāsošanai jāizvēlas atkarībā no krāsojamās virsmas. Jo vairāk sīku detaļu, jo vairāk būs jāizmanto ota. Ja detaļas lielāks, derēs arī rullītis, bet pavisam lielām plaknēm var izmantot krāsas smidzinātāju.
Šālīte. Tajā no bundžas ieliesi vajadzīgo daudzumu lakas.
Cimdi, brilles, respirators. Par darba drošību jārūpējas vienmēr, bet īpaši rūpīgi, ja jākrāso sīkas detaļas. Lai pārliecinātos par krāsojuma kvalitāti, detaļas nāksies apskatīt biežāk un tuvāk. Jāsargājas no krāsas nokļūšanas uz rokām, acīs, kā arī no krāsas ieelpošanas.

Skaisti toņi, ilgstoša aizsardzība pret rūsu
Labai metāla krāsai ir trīs īpašības: ilgstoša aizsardzība pret rūsu, plaša toņu izvēle un krāsas noturība pret gaismu. Visas šīs īpašības ir Alpina metāla krāsām: parastajai – Direkt auf Rost un ar āmurkaluma efektu – Direkt auf Rost Hammerschlageffekt.


Aizsardzība pret rūsu. Alpina metāla krāsas satur īpašus pretkorozijas pigmentus, ko nesatur parastās alkīda krāsas.
Plaša toņu izvēle. Alpina metāla krāsām ir plaša toņu izvēle – parastie un ar metālisku mirdzumu: balts, ziloņkaula, bordo, sūnu zaļš, pērļu zeltains, dzeltens, riekstu brūns, tumši zils, sudraba, sarkans, šokolādes brūns, melns utt..
Krāsas noturība. Alpina metāla krāsām piemīt izcila toņu noturība, tās neizbalē saulē. Šo krāsu var izmantot arī iekštelpās, īpaši vietās, kur ir paaugstināts gaisa mitrums.

ATCERIES!
Iesācējiem drošāk izvēlēties parastos, nevis metāliskos toņus. Krāsu katalogos metāliskie toņi bieži vien izskatās greznāk, tomēr tādi tie parasti izdodas, vienmērīgi klājot ar smidzinātāju. Iesācējam klājot metāliskā toņa krāsu ar otu, tik labs rezultāts var neizdoties.

Metāla krāsošanas ZELTA LIKUMI

1. Atrodi krāsošanai labvēlīgu laiku! Izvēlies dienas, kad nesola lietu. Ja nenožuvusi laka samirks, tajā veidosies ūdens izskaloti plankumi. Krāso tikai uz tīras, sausas virsmas.
2. Izmaisi krāsu! Lai iegūtu vienmērīgu toni, krāsa pirms lietošanas jāizmaisa. Īpaši rūpīgi jāsamaisa krāsas ar metālisko mirdzumu.
3. Klāj laku plānā kārtā! Ja uzklāsi pārāk daudz krāsas, tā čokurosies un izskatīsies neglīti.
4. Ļauj katrai kārtai pilnībā nožūt! Lai gan krāsa ir pilnībā nožuvusi pēc 4 stundām, nākamo krāsas kārtu drīkst klāt ne ātrāk kā pēc 8 stundām. Laka jāklāj vismaz divās, bet vēl labāk – trīs kārtās. Ja krāsojot ieraugi, ka pie iepriekšējās krāsojuma kārtas pielipis kāds kukainis vai lapa, notrauc to, ja vajadzīgs, bojāto vietu mazliet pieslīpē un nokrāso.
5. Izvēlies īsto toni! Ja izvēlētais krāsas tonis metāla detaļu pārkrāsošanas laikā tomēr nepatīk, tu to vari nomainīt: klāt jaunu toni uz iepriekšējā. Metāla krāsa lieliski klājas, un apakšējās tonis spīdēs cauri vienīgi tad, ja izvēlētie toņi būs krasi atšķirīgi.
6. Krāso rūpīgi! Sāc krāsot no augšas uz pakašu un ievēro vienu krāsas klāšanas virzienu. Izvēloties metāliskos toņus, pēdējā krāsojuma kārta jāuzklāj īpaši rūpīgi, jo metāliskais efekts izceļ katru krāsojuma niansi.
7. Neizmet krāsu! Ja krāsa paliek pāri, to var glabāt vismaz piecus gadus. Lai tā nezaudētu kvalitāti, vāciņam jābūt hermētiski noslēgtam. Tādēļ, atverot jaunas kārbas vāku, jācenšas to nesabojāt. Pirms likt krāsu glabāt, vāciņu stingri aizver un kārbu uz brīdi apgriež ar kājām gaisā, no iekšpuses to it kā aizlakojot. Ja vēlāk ar šo pašu krāsu gribēsi kaut ko žogā pielabot, uz liela vienlaidu laukuma krāsas ielāpus varēs pamanīt, bet uz metāla žoga stabiņiem – diez vai.

Ja jūties apjucis plašajā krāsu pasaulē, Alpina piedāvā brīnišķīgu iespēju izmēģināt, kā jaunā sienu krāsa piestāvēs Tavam dīvānam, paklājam vai aizkariem. Ar Alpina aplikāciju „Color Designer” atklāj sevī dizaineru. www.alpinakrasas.lv/colordesigner/