Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:384, Did:0, useCase: 3


Gripa un saaukstēšanās grūtniecības laikā! Kā rīkoties?

Redakcija
Redakcija

Tā kā grūtniecība ilgst deviņus mēnešus, ikvienai topošajai māmiņai kādu no grūtniecības posmiem nākas pavadīt vīrusu sezonas laikā. Ginekoloģe Daiga Baranovska bezmaksas žurnāla "Mammām un Tētiem" rudens numurā atgādina par svarīgāko, kas jāzina katrai grūtniecei par saaukstēšanās, gripas ārstēšanu un profilaksi.

Dzemdību sāpju pieņemšana un sadzīvošana, epidurālā anestēzija un citi sāpju mazināšanas veidi, pirmās veselības pārbaudes jaundzimušajam, mazuļa ģērbšana rudenī - šie un citi topošos vecākus interesējošie jautājumi aplūkoti Mammamuntetiem.lv bezmaksas žurnāla „Mammām un Tētiem” piektajā (rudens) numurā, ko iespējams iegūt ārstu praksēs un dzemdību namos visā Latvijā, kā arī lasīt internetā
mammamuntetiem.lv/zurnals. Šoreiz izdevuma centrālā tēma ir veltīta jautājumam, kā sadzīvot ar dzemdību sāpēm.

Autore: Audra Šauere, rakstu konsultēja ginekoloģi Daigu Baranovsku, speciāli "Mammām un Tētiem".
Ja gadījies saslimt un ir aizdomas par gripu, nesāc lietot pretgripas līdzekļus, ja nav skaidri zināma diagnoze, nav laboratoriski apstiprināts gripas veids. Ja esi saslimusi, konsultējies ar aprūpes veicēju – varbūt tomēr ir vērts veikt attiecīgus testus, lai noteiktu, kurš no vīrusiem ir gadījies. Tādējādi speciālists varēs ieteikt vispareizāko ārstēšanās taktiku un izrakstīt piemērotākos medikamentus.

Lai nesaaukstētos vai mazinātu iespēju saķert gripu:

- mazgā rokas;
- ja šķaudi vai klepo, izmanto papīra salvetes, kuras uzreiz izmet;
- vēdini telpas arī tad, ja apkure vēl nav pieslēgta;
- nedodies uz sabiedriskām vietām, izvairies no publiskiem pasākumiem, neapciemo citus saslimušos;
- lieto imunitāti stiprinošus līdzekļus, piemēram, ehinācejas, vīgriežu, kumelīšu, liepziedu, piparmētru lapu tēju;
- turi mājas aptieciņā kādus paracetamola preparātus, ko drīkst lietot arī grūtniecības laikā, pirms tam konsultējoties ar ārstu.

Kā atšķirt gripu no saaukstēšanās?

Lai arī reizēm gripa noris bez augstas temperatūras, parasti tai tomēr ir raksturīga temperatūra pat virs 38 grādiem pēc Celsija. Vēl gripu pavada šādas pazīmes:
- sāpes muskuļos un acīs;
- galvassāpes;
- drebuļi un vājums;
- klepus, parasti sauss, arī kairinājums kaklā un aizlikts deguns;
- retāk var būt arī vemšana un caureja.

Ja esi saslimusi:

- neej uz darbu;
- izguli slimību (ja ne pilnīgā gultas režīmā, tad vismaz miera apstākļos);
- lieto daudz šķidruma;
- ja ir augsta temperatūra, vari lietot paracetamolu līdz 2 g dienā (tas grūtniecei ir atļauts temperatūras, sāpju gadījumā jebkurā grūtniecības periodā; pirms lietošanas konsultējies ar ārstu),
uzņem papildu C vitamīnu.

ZINĀŠANAI. Kopumā augsta temperatūra ir normāla organisma aizsargreakcija uz vīrusu. Tomēr, ja temperatūra ir ļoti augsta un sajūtas sliktas, tā jāpazemina.

Kad jāmeklē ārsta palīdzība?

Ar ārstu jākonsultējas jebkurā gadījumā – vai tā ir gripa, vai tikai saaukstēšanās. Neatliekama medicīniskā palīdzība jāmeklē, ja:
- ir ilgstoši augsta temperatūra, kas nereaģē uz temperatūru pazeminošiem medikamentiem;
- ir sāpes krūškurvī vai vēderā;
- parādās izteikts elpas trūkums;
- ir vemšana;
- ir samaņas zudums;
- vairs nejūti augļa kustības.

Ja ārsts izraksta antibiotikas
Ir situācijas, kad ārsts nosaka antibiotiku kursu, lai topošajai māmiņai neattīstītos, piemēram, plaušu karsonis. Tādos gadījumos speciālists izvēlēsies antibiotikas, kuras drīkst lietot grūtniecības laikā, un vienmēr izraudzīsies tādu ārstēšanas taktiku, kas būs vismazāk kaitīga gaidāmajam bērnam.