Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


Datu aizsardzība mūsdienu tehnoloģiju pasaulē

Redakcija
Redakcija

Katru gadu 28. janvārī tiek svinēta Datu aizsardzības diena, kuru 2006. gadā aizsāka Eiropas Padome. Katrs no mums kopš 2018.gada ir dzirdējis par izmaiņām datu aizsardzībā - Vispārīgās datu aizsardzības regulas tieša piemērošana visās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Šīs regulas tapšanā ir ieguldīts ievērojams darbs, kas rezultējies no mūsdienu tehnoloģiju attīstības – liela datu apjoma, kas var tikt apstrādāts un glabāts jebkurā pasaules malā, un digitalizācijas. Tāpat Latvijā par fizisko personu datu drošības uzraudzīšanu atbild Datu valsts inspekcija, kuras darbības mērķis ir aizsargāt cilvēka pamattiesības un pamatbrīvības datu aizsardzības jomā.

Kā tīmekļa vietnes aizsargā Jūsu datus?

Personas datu aizsardzība internetā ir atkarīga no paša cilvēka spējas kontrolēt gan paša sniegtās personiskās informācijas apjomu, gan personas, kas šai informācijai var piekļūt. Pie mūsdienu pieaugošās digitalizācijas īpaši svarīgi ir saglabāt datu drošību un konfidencialitāti, ikdienā izmantojot dažādas tīmekļa vietnes, un aizsargāt sevi no:

● izpausto datu nozaudēšanas;
● ļaunprātīgām vietnēm un paplašinājumiem;
● izpausto datu pārveidošanas vai iznīcināšanas;
● ļaunprātīgām un traucējošām reklāmām;
● izpausto datu neatļautas izpaušanas;
● ļaunprātīgām programmatūrām.

Jebkura no iepriekš uzskaitīto punktu neievērošanas var novest pie datu aizsardzības pārkāpuma, kura rezultātā pārkāpta datu konfidencialitāte, pieejamība vai integritāte. Tieši tādēļ datu drošības jautājums tiek tik ļoti aktualizēts, un arī tīmekļa vietnēm ir jāievēro noteikumi datu aizsardzībai. Vispirms jānorāda, ka konkrētās tīmekļa vietnes īpašnieks šajā gadījumā ir uzskatāms par datu pārzini, kuram jāuzņemas atbildība par saistītajām datu apstrādes darbībām. Tāpat tīmekļa vietnēs ir jābūt norādei uz privātuma politiku. Tā, piemēram, Vulkanbet casino, privātuma politikā ir izklāstīts tas, kā tiek apstrādāti personas dati, kad tiek lietota tīmekļa vietne, kā arī tad, ja persona izvēlas reģistrēties tīmekļa vietnē un pieteikties saņemt aktuālos piedāvājumus. Jānorāda, ka vairums tīmekļa vietnes neapstrādā personas datus, ja tīmekļa vietne tiek izmantota tikai informatīviem nolūkiem, proti, tajā persona nereģistrējas, neveic pasūtījumus un jebkādi citādi nesniedz informāciju par sevi.

Tādējādi tīmekļa vietne izmanto vien to informāciju, ko nosūta attiecīgā pārlūkprogramma un sīkdatnes, t.i., šī ir automātiski iegūta informācija, kura nepieciešama, lai ļautu pārlūkprogrammai attēlot un izmantot tīmekļa vietni. Datu aizsardzība ir daudz vairāk reglamentēta un nepieciešama no datu drošības viedokļa, ja persona vēlas veikt sarežģītākas darbības vulkanbet online tīmekļa vietnē. Pārsvarā uzņēmumi izmanto personas sniegto informāciju, lai palīdzētu uzlabot veidu, kā tiek izmantoti viņu produkti un pakalpojumi. Taču vairumā gadījumu uzņēmumi parasti vāc datus, kas personu neidentificē pēc vārda. Tīmekļa vietnes izseko to, kuras tīmekļa lapas tiek apmeklētas un kur tiek noklikšķināts ar peli, bet neizseko cilvēkus personīgi. Savukārt gadījumā, ja ir noticis personas datu aizsardzības pārkāpums, organizācijai, kuras rīcībā ir attiecīgie personas dati, bez nepamatotas kavēšanās par to jāpaziņo uzraudzības iestādei. Ja uzņēmums neievēro Vispārīgās datu aizsardzības regulas prasības, tas var rezultēties ļoti lielos naudas sodos, kā arī ļoti apjomīgā cilvēkresursu iesaistīšanā.

Tomēr ir svarīgi atcerēties, ka tiešsaistes informāciju var meklēt, un bieži vien tā ir pieejama neatgriezeniski, proti, kad dati ir publicēti tiešsaistē, tie faktiski tur atrodas uz visiem laikiem, un tas, vai to varēs ieraudzīt jebkura cita persona internetā, ir atkarīgs no konfidencialitātes politikas, kādu ievēro uzņēmums, kurš datus ir saņēmis. Tādēļ esi uzmanīgs un vienmēr padomā pirms publicē vai ievadi savus personas datus kādā tīmekļa vietnē.