Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


10 lietas, ko pārbaudīt pirms kredītlīguma parakstīšanas

Redakcija
Redakcija

Kredītu noformēšana mūsdienās ir ikdienišķa procedūra, jo naudas aizdevums ir veids, kā īstenot dažādas gan privātas, gan biznesa ieceres un vajadzības. Kredītlīgumus tagad pat ar dažu klikšķu palīdzību datorā var noslēgt attālināti. Tomēr jāatceras, ka tas ir nopietns juridisks dokuments, kas ir saistošs abām pusēm, kam ir juridisks spēks un vara.

Lai sevi pasargātu no kādām nepatīkamām situācijām, kas varētu būt radušās pašu neuzmanības un vieglprātīgās attieksmes dēļ, ieteicams pirms kredītlīguma parakstīšanas rūpīgi pārbaudīt vismaz šīs 10 lietas.

1. Informācija par kredīta izsniedzēju
Pirmais uzdevums ir pārbaudīt būtiskāko informāciju par aizdevēju, ko esat nolūkojuši sadarbībai. Primāri nepieciešams pārliecināties, ka tas ir oficiāli reģistrēts uzņēmums, kas darbojas atbilstoši valsts likumdošanai. Pamatdatus varat apskatīties kādā no firmu reģistriem, piemēram: https://www.firmas.lv/profile/latvijas-hipoteka-sia/40103162565. Tas palīdzēs izvairīties no iespējas “iekrist” krāpnieku nagos. Varat arī palasīt atsauksmes un sūdzībās, sīkāk izpētīt aizdevēja mājaslapu. Ar interneta palīdzību to var izdarīt ļoti ērti un arī ātri.

2. Aizdevuma gala procentu likme
Lai labāk izprastu, cik tad jums šis aizdevums būs izdevīgs un patiesībā izmaksās, viens no galvenajiem skaitļiem ir aizdevuma gala procentu likme, kas ietver ne tikai aizdevuma procentus, bet arī citas izmaksas un izdevumus par aizdevumu, ko galu galā jums nāksies segt.

3. Vai kredītam nepieciešams galvojums
Jau laikus nepieciešams noskaidrot, vai summai, ko vēlaties aizņemties, būs nepieciešams galvojums. Visbiežāk tas ir galvotājs vai nekustamā īpašuma ķīla. Tādā veidā varēsiet vēl visu rūpīgi apdomāt un arī laicīgi risināt ar galvojumu saistītos jautājumus.

4. Vai kredītsaistības atbilst jūsu maksātspējai
Protams, ka obligāti un ar reālu skatu jāizvērtē, vai aizdevuma apjoms atbilst jūsu maksātspējai un kopējai finansiālajai situācijai. Jāskatās ne tikai šodienas, bet arī nākotnes kontekstā. Nevajadzētu uzņemties saistības, ja nav pārliecības par ienākumu stabilitāti, savu pozīciju darba tirgū utt.

5. Cik ātri varēs saņemt naudu
Tāpat ieteicams noskaidrot, cik ilgā laikā pēc līguma noslēgšanas varat saņemt naudu savā bankas kontā. Katram aizdevējam šajā ziņā var būt cita politika, tāpēc labāk zināt, ar ko rēķināties, lai nav tā, ka, ja nauda vajadzīga steidzami, noslēdzat līgumu ar aizdevēju, kas naudu izmaksā daudz ilgākā laika posmā, nekā jums nepieciešams.

6. Līgumā ierakstītie personas dati
Tad, kad esat nonākuši līdz līguma parakstīšanai, noteikti pirms tam vairākas reizes jāpārbauda visi savi personas dati, kas ir iekļauti līgumā. Katram burtam un ciparam ir liela nozīme, visam jābūt līdz pēdējam sīkumam korekti. Ja līguma tekstā būs kādas nepilnības vai kļūdas, tad tas var vēlāk radīt problēmas.

7. Bankas konta numurs
Lai garantētu, ka aizdevums nonāk tieši jūsu bankas kontā, noteikti pārliecinieties, lai visos līguma eksemplāros, ko parakstāt, ir norādīts tieši jūsu bankas konta numurs. Tas pasargās gan no nejaušām kļūdām, gan no ļaunprātības.

8. Kredīta atmaksas kārtība
Pirms kredīta parakstīšanas noteikti arī rūpīgi jāiepazīstas ar sadaļu, kurā norādīta kredīta atmaksas kārtība un visi ar to saistītie nosacījumi – maksājumu summa, datums, rekvizīti, uz kuriem jāveic naudas pārskaitījumus utt. Ja kaut kas neapmierina, tad tas jāpārrunā ar aizdevēju laikus, kamēr līgums vēl nav parakstīts, lai izskatītu iespēju veikt kādas izmaiņas.

9. Kādi ir soda procenti
Situācijas var būt dažādas, arī jums var gadīties, ka kavējat maksājuma datuma. Tāpēc pārbaudiet, cik lieli soda procenti par to ir paredzēti. Atgādinājumam jāpiemin, ka situācijā, kad nevarat laikus veikt maksājumu, pirms tam vienmēr vajadzētu sazināties ar aizdevēju un brīdināt par to.

10. Kā tiek risināti strīdi
Lai pasargātu sevi no nesamērīgām tiesiskajām sekām, noteikti jānoskaidro, kādā veidā un kārtībā aizdevējs risina strīdus, kā notiek kredīta piedziņa, ja kredītņēmējs nevar īstenot savas saistības. Protams, ka negribētos domāt par šādu situāciju, bet labāk zināt, nevis nonākt nepatīkamas situācijas priekšā, jo paši esat parakstījuši šādu līgumu, neiedziļinoties tajā.