Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


Parādsaistību pārvaldība un atbildīga aizņemšanās

Redakcija
Redakcija

Atbildīga aizņemšanās un parādsaistību pārvaldība ir būtiski finanšu aspekti, kas ietekmē finansiālo stabilitāti un labklājību ilgtermiņā. Turklāt, aizdevumiem kļūstot arvien pieejamākiem, atbildīga aizņemšanās un parādsaistību pārvaldība kļūst arvien būtiskāka. Arī Tu esi sācis arvien vairāk domāt par savām finansēm un budžeta plānošanu? Tad turpini lasīt šo rakstu, kurā esam apkopojuši noderīgu informāciju un padomus par to, kā vajadzības gadījumā aizņemties atbildīgi un pārvaldīt parādsaistības efektīvi.

Atbildīga aizņemšanās – noderīga informācija un padomi

Savu iespēju izvērtēšana

Lai būtu drošs, ka aizdevums neradīs pārlieku lielu finanšu slogu un varēsi to godprātīgi atmaksāt, pirmais un svarīgākais solis – savu iespēju izvērtēšana. Lai izvērtētu savas finansiālās iespējas, apkopo savus ienākumus un izdevumus par vismaz pēdējiem 3 mēnešiem! Attiecībā uz ienākumiem apkopo tikai pastāvīgos ienākumu avotus, kā darba alga, stipendijas, pabalsti u.c. Savukārt attiecībā uz izdevumiem apkopo pilnībā visus izdevumus, gan plānotos, gan spontānos! Tad izdari secinājumus – cik Tev paliek pāri pēc visiem izdevumiem? Finanšu eksperti uzskata, ka ikmēneša kredītmaksājumam nevajadzētu pārsniegt 20% no visiem ienākumiem, turklāt tam nevajadzētu veltīt visus brīvos līdzekļus.

Aizdevuma nosacījumu izvērtēšana

Lai zinātu, par ko Tu maksā, kā arī varētu izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem, kad aizdevums izrādās daudz dārgāks nekā sākotnēji licies, nepieciešams rūpīgi izvērtēt aizdevuma nosacījumus. Pievērs uzmanību sekojošiem faktoriem: aizdevuma summa, atmaksas termiņš, aizdevuma procentu likme un gada procentu likme (GPL), ikmēneša kredītmaksājuma apjoms, aizdevuma atmaksas veids, papildu izmaksas. Galvenais faktors, kas palīdzēs spriest par aizdevuma kopējām izmaksām, ir gada procentu likme (GPL). Ņem vērā, ka aizdevēja mājaslapā pieejamajai informācijai ir informatīvs raksturs, jo galvenokārt aizdevuma nosacījumi atkarīgi tieši no Tavas finansiālās situācijas un iespējām – lai uzzinātu vairāk par aizdevuma nosacījumiem, Tev būs jāaizpilda aizdevuma pieteikums. Tomēr atceries, ka tas nerada Tev nekādas saistības!

Dažādu iespēju salīdzināšana

Lai būtu drošs, ka izvēlies sev un savam maciņam labāko iespēju, neizvēlies pirmo iespēju, kuru ieraugi – tā vietā salīdzini dažādas iespējas! Salīdzinot dažādas iespējas, pievērs uzmanību augstāk minētajiem faktoriem, īpaši gada procentu likmei (GPL)! Lai paveiktu to ātrāk un vieglāk, laba doma ir izmantot kādu aizdevumu salīdzināšanas rīku.

Lēmuma pārdomāšana

Galu galā apdomā – vai aizdevums patiesi ir nepieciešams? Vai tas ir labākais risinājums konkrētajā situācijā? Ņem vērā, ka mūsdienās ir aizdevumi, kas paredzēti dažādiem mērķiem, piemēram, patēriņa kredīts vai kredītlīnija, un tāpat ir aizdevumi, kas paredzēti konkrētiem mērķiem, piemēram, auto kredīts vai kredīts remontam. Aizdevumam, kas paredzēts konkrētam mērķim (-iem), var būt izdevīgāki nosacījumi, tomēr tādā gadījumā aizdevējs var pārliecināties par to, kur izlietoti līdzekļi. Situācijā, kad līdzekļi izlietoti mērķiem, kas neatbilst aizdevēja noteikumiem, aizdevumam var tikt piemērota paaugstināta procentu likme, tādēļ šāds aizdevums un tā atbilstība konkrētajā situācijā jāizvērtē īpaši rūpīgi!
Parādsaistību pārvaldība – noderīga informācija un padomi

Situācijas apzināšana

Lai saprastu kopējo parādsaistību apjomu un atlikumu, sākumā vajadzētu apzināt esošo situāciju. Apdomā – cik daudz aktīvu aizdevumu Tev ir un kāds ir katra aizdevuma atlikums atsevišķi un kopējais saistību atlikums? Ja Tev ir vairāki aktīvi aizdevumi, tad atmaksu sāc ar tiem aizdevumiem, kuriem ir augstākās procentu likmes, jo tie rada budžetam vislielāko finanšu slogu! Sākot ar šo aizdevumu atmaksu, varēsi ātrāk samazināt kopējo saistību atlikumu.

Konkrēta plāna izveide

Lai būtu pilnībā skaidrs, kad, kam un cik daudz iemaksas jāveic, uzreiz pēc aizdevuma noformēšanas izveido konkrētu aizdevuma atmaksas plānu! Atmaksas plānu vari veidot kalendārā, atzīmējot attiecīgos datumus un klāt pierakstot maksājuma summu. Laba doma visus svarīgos maksājumus, t.sk. ikmēneša kredītmaksājumus ir veikt uzreiz pēc tam, kad esi saņēmis darba algu, tādā veidā varēsi būt drošs, ka neviens maksājums netiek aizmirsts, kā arī mēneša beigās nerodas situācija, kad trūkst finanšu svarīgu rēķinu apmaksai.

Budžeta plānošana

Varētu likties, ka budžeta plānošana ir ilgs un sarežģīts process, tomēr patiesībā sarežģītākais ir sākt to darīt – pēc tam atliek vien sekot līdzi progresam. Lai izplānotu savu budžetu, Tev noderēs ienākumu un izdevumu apkopojums, kuru izveidoji, pirms aizņemšanās vērtējot savas iespējas. Galu galā budžets palīdzēs saprast, kurās jomās turpmāk vari mēģināt ietaupīt un cik daudz līdzekļu vari novirzīt aizdevuma (-u) atmaksai.

Komunikācija ar aizdevēju

Ja Tev radušās finanšu problēmas, nekādā gadījumā nevilcinies, bet gan sazinies ar aizdevēju (-iem), lai pēc iespējas ātrāk vienotos par abpusēji izdevīgu risinājumu! Ņem vērā un atceries, ka aizdevēja interesēs nav tas, lai Tev rastos problēmas un Tu sabojātu savu kredītvēsturi, bet gan tas, lai varētu atgūt finanses. Finanšu problēmu gadījumā, ja Tev ir vairāki aktīvi aizdevumi, apdomā tādu iespēju kā kredītu apvienošana, kas var atvieglot parādsaistību pārvaldību un samazināt ikmēneša kredītmaksājuma apjomu, tādējādi mazinot budžeta slogu.

Dažādi aizdevumi dažādām vajadzībām, t.sk. patēriņa kredīts un kredītlīnija internetā ātri un ērti pieejama Latkredits.lv. Tomēr atgādinām, ka ikviens aizdevums ir nopietnas saistības, tādēļ ņem vērā augstāk minētos padomus, lai varētu rūpīgi izvērtēt savas iespējas un godprātīgi atmaksāt aizdevumu!