Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:275, Did:0, useCase: 3


Kādu maizi drīkst lietot pie dažādām saslimšanām?

Maize satur prakstiski visas cilvēkam nepieciešamās uzturvielas. Maizē ir olbaltumvielas, ogļhidrāti, B grupas vitamīni, minerālvielas, piemēram, cilvēka dzīvībai svarīgie kalcija, dzelzs, fofora sāļi.

Maizei piemīt reta īpašība- to nekad nevar atēsties un tā nekad neappnīk. Maize praktiski ir vienīgais produkts, kurš nezaudē savu pievilcību, nezaudē derīgumu, pat ja to nelieto uzturā uzreiz. Ja maize kļūst cieta, tā vienalga cilvēkam var noderēt.

Ar maizi mēs varam nodrošināt pusi no organismam nepieciešamā ogļhidrātu, trešdaļu no olbaltumvielu, vairāk nekā pusi no B grupas vitamīnu, fosfora sāļu un dzelzs daudzuma. Ar maizi mēs sedzam 30% no vajadzīgā kaloriju daudzuma.

Maizes spēja radīt cilvēkam sāta sajūtu ir atkarīga no maizes olbaltumvielās esošās glutamīnskābes, kurai liela nozīme organisma vielmaiņā. Pēc speciālistu domām, ar to izskaidrojama izsalkušu cilvēku vēlme bada sajūtu pirmām kārtām remdēt ar maizes izstrādājumiem.

Pirms simts gadiem cilvēks diennaktī patērēja vidēji 1 kg maizes, šodien mēs patērējam tikai 300-400 g. Turpmāk šis skaitlis kļuš vēl mazāks, jo paplašinās patērējamo produktu sortiments.

Kādu maizi lietot un kāds tās daudzums uzskatāms par normu?

Pieaugušam cilvēkam, kas nenodarbojas ar fizisku darbu, ieteicamā norma ir 300-350 g dienā. Kas attiecas uz maizes izvēli, tad veselam cilvēkam nav nekādu ierobežojumu maizes un tās izstrādājumu izvēlē.

Cita lieta ir ar maizes izvēli tiem, kas cieš no kādas kaites.

Ļoti vērtīga ir maize, kas cepta no pilngraudu miltiem. Izmantojot visas graudu daļas, to skaitā klijas un dīgstus, kļūst iespējams pilnībā līdz cilvēkam novadīt visas graudos esošās derīgās vielas. Šādā maizē ir vairāk olbaltumvielu, B un E grupas vitamīnu, minerālsavienojumu. Maize no pilngraudu miltiem satur daudz šķiedrvielu, kas īpaši svarīgi gremošanas un zarnu trakta darbības uzlabošanai.

Pie nieru, sirds un asinsvadu sistēmas saslimšanām, hipertoniskās slimības ieteicami bezsāls maizes izstrādājumi: ahlorīda maize un skrotēta bezsāls maize.

Pie gastrīta un kuņģa čūlas ieteicams ēst bulciņas ar pazeminātu skābumu.

Daudziem slimniekiem jāēd maize ar pazeminātu ogļhidrātu saturu. Pēc īpašām receptēm ražotus maizes izstrādājumus, kam pievienotas izejvielas, kas satur olbaltumvielas, ksilītu un sorbītu, ārsti iesaka to cilvēku uzturā, kas slimo ar cukura diabētu, aptaukošanos. akūtu reimatismu. Šajā izstrādājumu grupā ietilpst olbaltumvielu- kviešu, olbaltumvielu- kliju, diabētiskā rudzu maize, diabētiskā bulciņa ar piena olbaltumvielām.

Pie hroniskas nieru nepietiekamības un citām slimībām, kas saistītas ar olbaltumvielu maiņas traucējumiem, iesakāmi maizes izstrādājumi ar pazeminātu olbaltumvielu saturu: bezolbaltumvielu bezsāls maize u bezolbaltumvielu maize no kviešu cietes.

Maizes izstrādājumus, kuriem pievienoti drupināti graudi un klijas, uzturdevā var izmantot padzīvojuši cilvēki, kā arī tie, kas slimo ar zarnu atoniju.

Pieaugušajiem un bērniem, kam ir paaugstināta ķermeņa masa, kā arī cilvēkiem, kam jāuzlabo zarnu darbība un jānormalizē vielmaiņa, ieteicama kliju maize.

Slimniekiem, kas pārcietuši kuņģa un zarnu trakta iekaisumu, noderīga maize, kuras sastāvā ir auzu milti.

Efektīvs ārstnieciks un profilaktisks līdzeklis ir maizes izstrādājumi, kam pievienots lecitīns- viela, kas veicina apmaiņas procesu normalizāciju vairāku saslimšanu gadījumā. Šo izstrādājumu sastāvā ietilpst kviešu klijas, sojas milti, un citas sastāvdaļas, kas ir vitamīnu, aminoskābju un neaizstājamo taukskābju avots. Šie izstrādājumi- diētiskās kliju sausmaizītes ar lecitīnu un diētiskās bulciņas ar lecitīnu- ieteicami aterosklerozes gadījumā, pie aptaukošanās, aknu slimībām, nervu sistēmas novājināšanās un citām slimībām.