Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:9, Did:0, useCase: 3


Ingvera lieliskās īpašības un vērtība

Redakcija
Redakcija

Labās īpašības. Kopš izseniem laikiem ingvers tiek lietots kuņģa-zarnu traucējumu gadījumos. Kā ārstniecības augs, ingvers atšķiras ar savām spazmatiskajām īpašībām. Nesen veikti pētījumi ir atklājuši ingveram antioksidanta un pretiekaisuma īpašības.

Tāpat ingvers ir efektīvs līdzeklis, kas noņem jūras slimības un vestibulārā aparāta traucējumu simptomus, kas rodas braucot vai lidojot. Turklāt ingvers novērš visus simptomus, ne tikai nelabumu, bet arī vājumu, reiboni, aukstus sviedrus.

Ingvers efektīvi noņem nelabumu un vemšanu grūtniecības laikā, pat tādos sarežģītos gadījumos, kā grūtnieču hyperemesis (no grieķu val. hyper - pārākais, lielākais; emesis - vemšana). Tas nekaitē auglim.

Ingvers darbojas kā lielisks pretsāpju un pretiekaisuma līdzeklis artrīta gadījumos.

Aktīvs ingvera pamatkomponents, kurš arī nosaka šī auga garšu, novērš taisnās zarnas vēža attīstību.

Ingveraugu paaugstina imunitāti un ir apveltīts ar sviedrētāja īpašībām.

Ingvers ir piesātināts ar aktīvajām vielām un pietiek ar mazu daudzumu, lai sasniegtu pozitīvu efektu. Piemēram, pret nelabumu palīdzēs tēja no svaiga ingvera - viena vai diviem gabaliem (izmērs 2.5-5 cm vai svars 60 - 90 gr.) uz 250 gramiem ūdens.

Vēsture. Ingveraugu Eiropā ieveda no Dienvidaustrumu Āzijas. Pirmoreiz to Eiropā ieveda senie romieši, bet tolaik tā popularitāte robežojās līdz Vidusjūras reģionam, jo lielās cenas dēļ, tas bija pieejams tikai turīgajiem iedzīvotājiem. Viduslaikos ingvers ieguva popularitāti visā Eiropā, bet Spāņu pirmatklājēji ieveda to Meksikā, Dienvidamerikā un Latīņamerikā, kuri 16. gadsimtā jau ir sākuši eksportēt ingveru atpakaļ uz Eiropu. Šodien vadošie ingverauga ražotāji ir Jamaika, Indija, Fidži, Indonēzija un Austrālija.

Kā pirkt un glabāt ingveru. Protams, vislabāk izvēlēties svaigo nevis sauso un pulverveida ingveru, jo svaigais satur vairāk aktīvu vielu un aromātu. Svaigai ingvera saknei jābūt cietai, gludai un uz mizas nevar būt nekādi melni plankumi vai pelējums. Svaigs ingvers iedalās divās formās: "vecs" un "jauns". "Vecs" ingvers ir jānomizo pirms lietošanas, "jaunu" nevajag mizot, bet tādu nopirkt var tikai Āzijas tirgū.

Ingvers, kurš ir svaigs, nenomizots, var glabāties ledusskapī līdz 3 nedēļām, saldētavā - līdz 6 mēnešiem. Ingvera pulveri glabā cieši aizvērtās stikla burciņās tumšā, sausā un vēsā vietā, var glabāt ledusskapī, derīguma termiņš līdz 1 gadam.

Ieteikumi kā pagatavot ingveru. Garša un aromāts būs atkarīgs no tā, kurā pagatavošanas stadijā jūs pieliekat ingveru. Ja sākumā, tad aromāts būs vājāks, beigās - spēcīgāks.

Ingveru var izmantot vārot rīsus, kā arī saldajos ēdienos. Var pagatavot garšīgu limonādi no ingvera, citrona sulas, medus un ūdens.

Drošība. Ingveru neierindo pie stipri alerģiskiem produktiem, jo tajā nav pūriņu un oksalātu.

Barības vērtība 30 gramos ingvera saknes: Enerģētiskā vērtība - 20 kkal, Kālijs - 117.65 mg, Magnijs - 12.19 mg, Varš - 0.06 mg, Mangāns - 0.06 mg, Vitamīns B6 - 0.05 mg