Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Kā vieglāk pārciest karstu laiku

Kā vieglāk pārciest karstu laiku
Kā vieglāk pārciest karstumu?

Nu jau kādu laiku varam priecāties par siltumu, kas vairāk asociējas ar dienvidu zemēm. Silts un pat karsts laiks vairāk priecē tos, kuriem ir iespēja baudīt vasaru ūdens tuvumā atpūšoties. Bet ko darīt tiem, kam šajā laikā ir jāstrādā? Kā vieglāk pārciest karstumu, lai izvairītos no veselības problēmām?

Kāpēc pārciest karstumu ir tik grūti?

Mūsu ķermeņa normālā temperatūra parasti ir 36,6 grādi. Līdzko temperatūra paaugstinās, tā organisms ieslēdz termoregulācijas sistēmu, lai atvēsinātos. Lai siltuma sajūtu mazinātu, organismam jāzaudē mitrums, ko tas dara svīstot, kā arī izelpojot. Daudzi noteikti ievērojuši, ka karstā dienā dzeram vairāk, bet tai pašā laikā uz tualeti nemaz tik bieži iet nav vajadzības. Ja organismam pietrūkst šķidruma, ko izsvīst, tad tas var pārkarst.
Pārkaršanas pazīmes- vājums, nogurums, galvassāpes, ādas sausums, aizdusa, pulsa paātrināšanās. Visgrūtāk karstumu pārcieš ļaudis ar sirds- asinsvadu, nieru, plaušu slimībām, bronhiālās astmas slimnieki.
Papildus visam iepriekš minētajam ir vēl viena nepatīkama lieta - karstā laikā gaisā ir mazāk skābekļa, tādēļ daudziem jutīgākiem cilvēkiem trūkst elpas. Šo sajūtu zina pat veselie un jaunie. Izvairieties no lielas fiziskās slodzes, gariem pārgājieniem un uzturēšanās tiešos saules staros.

Ko darīt?

Apģērbs. Siltumregulācijai traucē pārāk ciešs, sintētisks apģērbs, tādēļ šai laikā iesakām nēsāt brīvas, dabīga auduma drēbes. Vislabāk der zīds, lins un kokvilna. Tādēļ vasaras karstajām dienām izvēlieties gaišas blūzes, kreklus un t-kreklus ar īsām piedurknēm, brīvas, vieglas bikses, svārkus, sarafānus vai šortus. Kājās velciet zandales, sabo tipa, atvērtas kurpes. Šīs sezonas aktuālās krāsas ir rozā, dzeltena, salātzaļa, kā arī visdažādākie pasteļtoņi.
Neaizmirstiet par galvassegu, kurai arī vislabāk izvēlēties dabīgus materiālus un gaišas krāsas. Tas var būt gan interesanti sasiets zīda lakats, gan eleganta salmu platmale.
Ja darbā iespējams, tad atsakieties uz šo karsto laiku no kaklasaitēm un ciešām jostām.

Dzērieni. Neignorējiet slāpes. Tās rūpējas par jūsu organisma pašaizsardzību. Karstā laikā noteikti izdzeriet vismaz 2,5l šķidruma. Tas var būt minerālūdens, dabīgās sulas (vispiemērotākās ir ābolu, greifrūtu, apelsīnu, bet ar mazu cukura daudzumu), zaļā tēja. ļoti labi der selerijas sula, ko lieto pa glāzei katru rītu pirms karstās dienas.

Nav ieteicami saldie gāzētie dzērieni un piens, kas tikai pastiprinās slāpju sajūtu. Tāpat izvairieties no pārāk aukstiem ledus dzērieniem, kas organismam rada šoka terapiju un papildus slodzi.

Kafija un citi kofeīnu saturoši dzērieni veicina organisma atūdeņošanu, tādēļ labāk iztikt arī bez tās. To pašu var teikt par alkoholiskajiem dzērieniem, kas papildus vēl arīdod siltuma sajūtu. Pie tam jo stiprāks alkoholiskais dzēriens, jo lielāku siltumu dod organismam. Tai pašā laikā, ja jums jāuzturas saulē kādā pasākumā, tad variet izmantot dienvidnieku paņēmienu - iedzert vienu glāzi kvalitatīva vieglā sarkanvīna, kas uz kādu laiku apturēs svīšanu. bet nepārspīlējiet ar šo paņēmienu.

Ēdiens. Šai laikā no savas ēdienkartes izslēdziet ļoti treknus un saldus ēdienus. Pārstrādājot tie organismam sniedz papildus siltumu, kas karstā laikā nebūt nav nepieciešams. Arī ar sāli ieteicams uzmanīties. Papildus tam, ka sāls veicina slāpju sajūtu, tā arī apgrūtina šķidruma izvadīšanu no organisma. Priekšroka dodama augļiem, dārzeņiem un aukstām zupām. Ieteicams pievienot ēdieniem etiķi.
Uzmanieties no saindēšanās ar pārtiku, kas karstumā ātri bojājas. Sevišķi uzmanīgi ar piena produktiem un konditorejas izstrādājumiem ar putukrējumu un biezpienu.

Ūdens procedūras. Ātri atbrīvoties no karstuma palīdzēs vēsa vai vēl labāk- kontrastduša. Ja esat darbā un par dušu nav ko sapņot, pamēģiniet šādu paņēmienu - pateciniet krānā ūdeni, lai tas kļūst pēc iespējas auksts. Tad paturiet zem šāda tekoša ūdens abu plaukstu locītavas kādu minūti. Vēsuma sajūta ātri izplatīsies pa visu organismu.
Vēsuma sajūtu ilgāk uzturēt palīdzēs arī vanna, kurā ieliets litrs dabīga alus. Matus šai karstumā vislabāk mazgāt ar šampūnu, kura sastāvā ir piparmētra, eikalipts, mentols, greifrūts. Šo augu ēteriskās eļļas, iztvaikojot uz ādas rada vēsuma sajūtu.

Darba ritms. Piedomājiet pie regulārām atpūtas pauzēm darba laikā. Ja darbi ir ārpus telpām, tad sargājiet galvu no pārkaršanas un meklējiet ēnu.
Turiet pa dienu logus ciet, vai turiet vaļā tos,kas atrodas ēnas pusē. Mājās vēdiniet telpas katru vakaru, kad ir kļuvis vēsāks.
Iekārtojiet sev kādu pusstundu vairāk naktsmieram nekā parasti, lai organisms var atgūt spēkus pēc grūtās dienas.

Papildus
-Pārdomājiet dekoratīvās kosmētikas lietošanas nepieciešamību. Tā var nosprostot ādas poras un veicināt karstuma dūriena iespējamību. Labāk izvēlieties atsvaidzinošos, izsmidzināmos ūdeņus.

-Nav ieteicams sēdēt tieši pretī kondicionierim, lai nesaaukstētos, kā arī kondicionieros mēdz savairoties baktērijas.

-Ja jums darbā vai mājās nav pieejams kondicionieris, tad iegādājieties vismaz ventilatoru. Pārvietojoties sabiedriskā transportā vai uz ielas, nekautrējieties izmantos skaistu vēdekli.

-Ja karstajā laikā jums sāk pampt kājas, tas nozīmē, ka esat pārcenties ar šķidruma uzņemšanu un jūsu nieres ar to netiek galā. Nākošajā dienā mēģiniet uzņemt mazāk šķidruma. Ja tas nelīdz, tad noteikti meklējiet ārsta palīdzību.

Vasaras pie mums ir tik īsas, tādēļ saudzēsim savu veselību, bet izbaudīsim silto laiku prātīgi un ar prieku!