Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:362, Did:0, useCase: 3


Tiks atklāta Kirila Panteļejeva izstāde „5 ISTABAS“

Redakcija
Redakcija

Otrdien, 27. jūlijā, plkst. 19.00 mākslas centrā „NOASS“ tiks atklāta mākslinieka Kirila Panteļejeva izstāde „5 ISTABAS“, kura caur dažādos medijos veidotiem darbiem ievedīs pārdomās par izmaiņām ikdienas un nākotnes perspektīvā, kas radušās pandēmijas iespaidā. Izstāde būs aplūkojama līdz š.g. 15. septembrim un daļa no ekspozīcijas apmeklētājiem būs pieejama jebkurā diennakts laikā.

Lai arī jautājumi, kas saistīti ar sabiedrības virzību un indivīda vietu tajā, māksliniekiem ir bijuši aktuāli visos laikos, pēdējā laika notikumi radījuši neapturamu pārdomu vilni, kas skāris ikvienu. Reflektējot par straujajām pārmaiņām, kad dinamisko, sociāli aktīvo un uz produktivitāti koncentrēto ikdienu pēkšņi apstādināja izolācija un dzīves ritma palēnināšanās, mākslinieks Kirils Panteļejevs dažādos medijos radījis darbus, kas izgaismo pandēmijas rezultātā radušās specifikās izmaiņas mūsu dzīvēs, noskaņā un nākotnes perspektīvās. Kā atzīst pats mākslinieks: „Izstāde sākotnēji bija iecerēta kā apcerējums par globālām cilvēces problēmām, ekoloģiju, attīstības perspektīvām un izdzīvošanu arvien sarēžģītākā situācijā pasaulē, un, pavisam negaidot, globālā pandēmija vēl vairāk izcēla šo jautājumu aktualitāti.“ Izstādes koncepcijā īpašu lomu spēlē arī tās fiziskā atrašanās vieta – peldošais mākslas centrs „NOASS“–, kas gan semantiski, gan vizuāli asociējas ar šķirstu, kurā paglābties no globālām likstām, kas ik pa laikam pārsteidz cilvēci.

Savā mākslinieciskajā darbībā Kirils Panteļejevs nekoncentrējas tikai uz vienu konkrētu izteiksmes līdzekli, bet gan apzināti paplašinājis dažādības diapazonu – starp viņa mākslas darbiem ir sastopami gan klasiskās figurālās tēlniecības ietvaros veidoti darbi, gan performances, instalācijas un interaktīvi vides darbi. Arī šajā izstādē būs aplūkojami ar dažādiem izteiksmes līdzekļiem veidoti darbi – antropomorfās formas mijas ar ready-made tehnikā veidotiem objektiem, video projekciju un dabas materiāliem. Darbus, kas izstādīti mākslas centra „NOASS“ pagrabā esošajās izstāžu telpās, papildina vides objekts „Temporarily closed“ („Īslaicīgi slēgts“) AB dambja teritorijā.

Kirils Panteļejevs (1969), kā viņu raksturo dzejnieks Sergers Timofejevs, „ir viens tiem retajiem Latvijas māksliniekiem, kuri katru savu profesionālo kontaktu ar publiku, ar auditoriju uztver kā nopietnu un ar lielu atbildību saistītu izteikumu, kuru viņš veido kā dažādu formātu kopumu, kurā var iesaistīt visas savas profesionālās iemaņas – gan tēlnieka prasmes, gan vides objektu, instalāciju radīšanas iemaņas, gan performatīvās tehnikas“. Pēc Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļas absolvēšanas (1994) Kirils papildinājis iemaņas Humbolta Universitātē Kalifornijā un šobrīd ir asociētais profesors Latvijas Mākslas akadēmijā.

Mākslas centra telpās izstāde aplūkojama bez maksas.
Izstādes darba laiks: trešdien – piektdien plkst.15:00 – 22:00, savukārt vides objekts netālu no „NOASS“ aplūkojams jebkurā diennakts laikā.

Izstāde tapusi ar VKKF mērķprogrammas „KultūrElpa“ un Rīgas domes atbalstu.

Par mākslas centru „NOASS”
Mākslas centrs „NOASS” ir mākslinieku vadīta organizācija ar vairāk nekā divdesmit gadu ilgu darbības vēsturi. Lai radītu iespēju veidot nozīmīgākus mākslas notikumus, viens no organizācijas dibinātājiem, Dzintars Zilgalvis, 2000. gadā no Daugavas dzelmes izcēla nogrimušu betona piestātni un kopā ar domu biedriem pārbūvēja to par izstāžu zāli un peldošu skatuvi. Kopš tā laika, „NOASS” ir viens no redzamākajām kultūras centriem un viena no tradīcijām bagātākajām nevalstiskajām kultūras organizācijām Latvijā, savā interešu lokā iekļaujot vizuālo mākslu, literatūru, laikmetīgo deju, teātri, skaņu mākslu, kustīgo attēlu (video) un mākslas projektu realizēšanu pilsētvidē.