Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:362, Did:0, useCase: 3


Atklāta Alekseja Naumova un Vilena Kunnapu izstāde «Vieta. Tēls. Enerģija»

Redakcija
Redakcija

No 2020. gada 11. janvāra – 2020. gada 22. februārim Kultūras centra Grata JJ mākslas galerijā MuseumLV skatāma Alekseja Naumova un Vilena Kunnapu izstāde «Vieta. Tēls. Enerģija». Aleksejs Naumovs ir izcils gleznotājs, Vilens Künnapu – viens no ievērojamākajiem Igaunijas arhitektiem, kurš savā radošaja darbībā ir pievērsies arī glezniecībai . Šajā projektā Alekseja Naumova un Vilena Künnapu interešu lokā ir arhitektūra, kā vietas un formas iemiesotāja un glezniecība, kurā krāsa ir sižets un tēls. Enerģiju mākslinieki uzņem no vides, transformējot caur savu personību, tā tiek materializēta un nodota skatītāju vērtējumam. Krāsas un vides formu attiecības veido izstades iekartojuma pamatideju.

Darbi ir tapuši sadarbībā, gleznojot plenērā daudzās pasaules valstīs. Bieži abu mākslinieku radošā sinerģija ir burtiska - izvēlētas kopīgas glezniecības vietas.

Mākslinieki satikās Latvijā, Užavas plenērā. "Vieta. Tēls. Enerģija" ir jau trešā abu autoru kopīgā izstāde, kas šoreiz notiek Rīgā, Kultūras centra Grata JJ mākslas galerijā MuseumLV. Iepriekš bija izstādes Tallinā “Fahle” galerijā un Losandželosā “Venice Beach”.
Kā papildinājums abu autoru gleznām un skicēm aplūkojams arī telpisks objekts "Tornis", kuru īpaši šim projektam ir radījuši Vilens kunnapu un Aleksejs Naumovs. Objekts izgatavots un uzstādīts ar kultūras centra GrataJJ mākslas galerijas MuseumLV atbalstu. Tornis, vai precīzāk stupa, ir tīra mākslas Enerģija, kurai nav robežu. Torņa sūtība ir apsargāt, aizstāvēt, ģenerēt, sadalīt un dāvāt mums radošo enerģiju, cerību, gaismu un kopīgu viedumu.

Alekseja Naumova (1955) vārds Latvijā ir labi zināms. Viņa ekspresivās, plenērā ala prima gleznotās, krāsās krāšņās lielformāta ainavas guvušas arī plašu starptautisku atzinību. 2017. gadā notika vērienīga Alekseja Naumova personālistāde Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Kopumā sarīkotas vairāk kā sešdesmit personālizstādes, kā arī notikuši neskaitāmi kopprojekti Latvijā un ārvalstīs – piemēram, ASV, Indijā, Ungārijā, Krievijas Federācijā, Baltkrievijā, Šveicē, Somijā, Itālijā, Zviedrijā, Apvienotajā Karalistē, Francijā, Portugālē…
Pilnībā pārvaldot seno tehniku, Naumovs gleznojis freskas daudzās pasaules pilsētās. Māksliniekam tuvas ir arī grāmatu ilustrācijas - šogad Aleksejs Naumovs bija prestižās Bratislavas ilustrāciju biennāles žūrijas loceklis un tika ievēlēts par tās prezidentu.

Kā pedagogs Aleksejs Naumovs strādā Latvijas Mākslas Akadēmijā kopš 1985. gada, bet no 2007. - 2017. bija šīs augstskolas rektors.

Arhitekts Vilens Künnapu (1948) projektējis daudzus nozīmīgus objektus Igaunijā un Skandināvijas valstīs, piedaloties starptautiskos konkursos, ticis apbalvots - Arctic Centre, Rovaniemi, Finland, 1984; West Coast Gateway, Los Angeles, USA,1988; Marja-Vantaa planning, Finland, 1992.

"Kad es projektēju mājas, es jūtos kā gleznotājs, kad es gleznoju, es jūtos kā arhitekts. Es izbaudu abus šos procesus”, saka mākslinieks. Arī Künnapu arhitektūras darbos un instalācijās liela nozīme ir krāsai. Künnapu skulptūras, telpiskie objekti un instalācijas eksponēti tādās nozīmīgās arhitektūras izstādēs kā Taiwan Design Expo 2005, Venice Biennale 2006, 2008, London Festival of Architecture, 2010

Kā gleznotājs Vilens Künnapu piedalās izstādēs kopš 2013. gada.

Arī pedagoģiskā darbība saista abus māksliniekus - Vilens Künnapu ir profesors Tallinas un Tartu universitātēs kā arī viesojas Skandināvijas valstu augstskolās kā vieslektors.