Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:382, Did:0, useCase: 3


„Šinelis un Šinelis” – dzīve sērkociņu kastītē

Redakcija
Redakcija

„Šinelis un Šinelis” – dzīve sērkociņu kastītē
Publicitātes foto

16. maijā Daugavpils teātrī savu pirmizrādi piedzīvoja iestudējums latviešu valodā „Šinelis un Šinelis” (rež. Paula Pļavniece). Iestudējuma dramatizējumu veidojusi Justīne Kļava pēc Nikolaja Gogoļa stāsta „Šinelis” motīviem.

Režisore Paula Pļavniece atzīmējusi, ka šī izrāde ir kopdarbs, kursavu domu graudu ielicis katrs radošās komandas biedrs – gan dramaturģe, gan scenogrāfe, gan aktieru trupa. Galvenais uzdevums bija atspoguļot Gogoļa stāstā aprakstītā „mazā cilvēka” jeb sabiedrībā nenozīmīgā cilvēka likteni, kas ir aktuāls arī mūsdienās. Iestudējumā katrs varēs sazīmēt dzīvē jau redzētus varoņus, jo, kā teicis krievu literatūras dižgars Fjodors Dostojevskis: „Mēs visi esam cēlušies no Gogoļa „Šineļa””.

Iestudējuma „Šinelis un Šinelis” darbība notiek sērkociņu kastītē (kā tas ir iespējams, sapratīsiet, apmeklējot izrādi). Šeit savijas divas pasaules – dzīves aina kādā no mūsdienu departamentiem un Gogoļastāsts. Humoristiskā spēlē ar simboliem un tēliem iestudējumā tiek izdzēstas laika un telpas robežas, atmetot visu lieko, bet par vēstījuma kodolu atstājot stāstu par pasauli, kurā cilvēks kā personība nav pamatvērtība, bet attieksmi pret to nosaka viņa ieņemamais amats. Šajā stāstā par diviem ierēdņiem tiek parādīts, ka cilvēku vienaldzība ir nāvējošs ierocis. Un viss varētu izvērsties pavisam savādāk, ja cilvēkiem atrastos laiks un vēlme izteikt vienkāršus vārdus: „Es tevi saprotu.”

Izrādē „Šinelis un Šinelis” piedalās Daugavpils teātra aktieri Kristīne Veinšteina, Māris Korsiets, Egils Viļumovs, Līga Ivanova, Maija Korkliša un Ritvars Gailums. Scenogrāfiju un kostīmus veidojusi Marija Rozīte-Vītola, muzikālo noformējumu – Uldis Sniķers, gaismas – Sergejs Vasiļjevs.

Tuvākā izrāde – 22. maijā plkst. 17.00.

Biļetes – 22. maijā plkst. 17.00.

Daugavpils teātra kasē (654 26520) un internetā www.bilesuparadize.lv.

Izrāde tapusi ar VKKF finansiālu atbalstu.