Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:382, Did:0, useCase: 3


Daugavpils teātris noslēdz sezonu

Redakcija
Redakcija

Daugavpils teātris noslēdz sezonu
Foto: Džeina Saulīte

Līdz ar Starptautisko teātra festivālu „Telpa - Daugavpils” noslēdzās arī 2015./2016. gada sezona Daugavpils teātrī. Šī sezona nepārprotami sniedza jaunus pārbaudījumus un izaicinājumus, bet līdz ar to arī padarīja teātra kolektīvu saliedētāku un stiprāku.

Kopumā sezonas laikā tika iestudētas 7 izrādes, kuru starpā bija gan komēdijas, gan krimināldrāma, gan klasika, gan avangards. Sezona tika atklāta oktobrī ar šokējošu komēdiju latgaliski „Latgaliešu rulete” (rež. O. Šapošņikovs), savukārt novembrī pirmizrādi piedzīvoja muzikāla pasaka pieaugušajiem „Mistera Ikss noslēpums” (rež. O. Šapošņikovs), kas veidota pēc Imres Kalmana operetes „Cirka princese” motīviem. Sezonas otrā puse tika uzsākta ar psiholoģisku krimināldrāmu „Bīstamais pagrieziens” (rež. O. Šapošņikovs). Savukārt jau martā tika iestudēta dejas izrāde „Parunāsim?” (idejas aut. un horeogr. I. Saveļjeva), kas kļuva par pirmo dejas izrādi teātra eksperimentālajā zālē. Jāatzīmē, ka par šo iestudējumu Irina Saveļjeva ir nominēta Spēlmaņu nakts balvai kā „Gada kustību mākslinieks”. Tuvojoties sezonas noslēgumam, Daugavpils teātrī atgriezās jaunās un talantīgās režisores Paula Pļavniece un Lucina Sosnovska (Polija), lai iestudētu pasaules klasikas darbus mūsdienīgā skatījumā. Rezultātā teātra repertuāru papildināja izrāde „Šinelis un Šinelis” (rež. P. Pļavniece) pēc Nikolaja Gogoļa stāsta motīviem un mūsdienīgs Viljama Šekspīra „Hamlets” (rež. L. Sosnovska). Sezonas pēdējā pirmizrāde S. Paruļska komēdijai „Divi smiltājā” (rež. O. Šapošņikovs) tika veltīta laulātiem pāriem un mīlestībai, kas iztur visu.
Visas sezonas garumā Daugavpils teātris piedāvāja savas izrādes ne tikai Daugavpilī, bet arī citviet, dodoties viesizrādēs uz Baltkrieviju, Ventspili, Liepāju, Valmieru, Jelgavu u.c. Turklāt šogad tika turpināta 2013. gadā iesāktā tradīcija - Daugavpils teātra dienas Rīgā. Maijā Latvijas Nacionālajā teātrī un M. Čehova Rīgas Krievu teātrī varēja apskatīt 4 Daugavpils teātra izrādes latviešu, krievu un latgaliešu valodā.

Kā jau tika minēts iepriekš, Daugavpils teātra sezonu noslēdza Starptautiskais teātra festivāls „Telpa - Daugavpils”, kurā šogad piedalījās jaunie teātra mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Baltkrievijas, Spānijas un Norvēģijas.

Jāatzīmē, ka šovasar Daugavpils Dizaina un Mākslas vidusskolas „Saules skola” izglītības programmas „Teātra māksla” audzēkņi aizstāvēs savus diplomdarbus, un daļa no viņiem papildinās Daugavpils teātra aktieru trupu.
Jau šobrīd varam pavēstīt, ka nākamajā sezonā Daugavpils teātris turpinās pārsteigt ar tikpat daudzveidīgiem iestudējumiem. Darbību Daugavpils teātrī turpinās jaunais režisors Georgijs Surkovs, iestudējot Aleksandra Volodina lugu „Pieci vakari”. Tāpat nākamajā sezonā gaidāma pirmizrāde iestudējumam „Kailais karalis” (rež. O. Šapošņikovs), kuru var nodēvēt par muzikālu pasaku pieaugušajiem. Turklāt tiek plānots iestudēt arī izrādi bērniem, kuras režisors būs Māris Korsiets. Rudenī Daugavpils teātrī viesosies režisors Dž. Dž. Džilindžers, iestudējot izrādi latviešu valodā. Savukārt viens no nozīmīgakajiem nākamās sezonas notikumiem būs Latgales kongresa simtgadei veltītais F. Trasūna lugas „Nogrimusī pils” iestudējums.

Daugavpils teātris izsaka pateicību saviem skatītājiem par sirsnīgu atbalstu visas sezonas garumā.

Uz tikšanos nākamajā sezonā!