Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:382, Did:0, useCase: 3


„Hamlets” Daugavpils teātrī – avangards un neierasti eksperimenti

Redakcija
Redakcija

„Hamlets” Daugavpils teātrī – avangards un neierasti eksperimenti
Foto: Džeina Saulīte

13. maijā notika avangardiska V. Šekspīra lugas iestudējuma „Hamlets” pirmizrāde, kas vienaldzīgu neatsāja nevienu. „Tā ir izrāde, kura šokēs, kādam radīs diskomfortu, bet tā tam arī jābūt, jo bieži vien tas ir vienīgais veids, kā mainīt cilvēku apziņu,” atzīmē izrādes režisore Lucina Sosnovska.

Daugavpils teātra Hamlets (lomā Jurijs Djakonovs) ir Hamlets ārpus laika robežām. Tas ir noguris Hamlets, nedaudz dēmonisks savā izmisumā, kurš visapkārt redz nodevību – savas tautas, mātes, draugu un mīļotās. Hamlets ir pazaudējis ceļu pretī patiesībai, pretī pareizajam „nepareizajā” pasaulē. Tāpat Hamlets ir noguris no savas „mūžības” – no gadsimtiem ilgas cilvēku nepieciešamības pēc viņa tēla.

Tas ir mūsdienīgs iestudējums, kurā Šekspīra poētiskais teksts (B. Pasternaka lugas tulkojums) ir bagātināts ar dziesmām, klavierspēli un video projekcijām. Turklāt skatītāji, sēžot uz skatuves, atklās, ka skatuve var tikt paplašināta Daugavpils teātrī vēl neredzētos veidos. Izrādē bez darbības uz skatuves tiek iesaistīta darbība arī dekorāciju noliktavā (teātra „kabatā”), skatītāju zālē un foajē.

Izrādes režisore ir poliete Lucina Sosnovska, kura ar Daugavpils teātri sadarbojas kopš savas dalības festivālā „Telpa – Daugavpils” 2013. gadā. Par kostīmiem un scenogrāfiju rūpējušies poļu mākslinieki Matejs Horažijs, Agneška Klepacka, muzikālo noformējumu sacerējis komponists Bartošs Dzjadošs (Pleq). Gaismas – Sergejs Vasiļjevs.
Tuvākā izrāde – 21. maijā plkst. 19.00.

Biļetes: Daugavpils teātra kasē (654 26520) un internetā www.bilesuparadize.lv.