Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:152, Did:0, useCase: 3


Sidnejas Latviešu teātra uzveduma KABARĒ DE RĪGA noslēguma izrāde VEF Kultūras pilī 18. augustā

Redakcija
Redakcija

Sidnejas Latviešu teātris 2019. gada jūlijā un augustā vairākās Latvijas pilsētās sniedz teatrāli muzikālā uzveduma KABARĒ DE RĪGA izrādes, kas stāsta par Latvijas simtgades pirmo 20 gadu izklaidēm Rīgā. Turnejas noslēguma izrāde iekļauta Rīgas pilsētas svētku programmā un notiks VEF Kultūras pils Kamerzālē 18. augustā plkst. 17.00. Bezmaksas ielūgumi uz izrādi būs pieejami VEF Kultūras pils kasēs no 30. jūlija.

Sidnejas Latviešu teātra un Jāņa Čečiņa veidotā teatrāli muzikālā uzveduma KABARĒ DE RĪGA pamatā ir Romas viesnīcas (Hotel de Rome) viesmīļa Aleksandra Bāra atmiņu grāmata “Mani skaistākie gadi Latvijā” (LKF, 1991) par patiesiem notikumiem Rīgā 1920.-1940. gados. Bāra stāsti papildināti ar aprakstiem no preses, grāmatām, Latvijas Nacionālā arhīva un Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājumu materiāliem, kā arī laikabiedru nostāstiem ne tikai par notikumiem Romas viesnīcā, bet vispār par izklaidēm Latvijā tajā laikā. Pēc Pirmā Pasaules kara Latvija ir daudzsološa zeme, un, atrazdamās pusceļā starp Berlīni un Maskavu, ir ērts pieturas punkts gan pasaulslaveniem mūziķiem, gan diplomātiem, tūristiem un žurnālistiem. Romas viesnīcas viesmīlis dalās atmiņās par teātriem, naktslokāliem, māksliniekiem, sportistiem, jaunbagātniekiem un daudz ko citu, kas Rīgā tika redzēts un piedzīvots. Viņa teiktais, uz ekrāna ilustrēts fotogrāfijās un filmā, papildināts ar aktieru tēlojumiem, mūziku, operu ārijām, populārām dziesmām, dzeju un deju. Uzvedums ir vienlaicīgi gan izglītojošs, gan izklaidējošs, sniedzot bagātīgu priekšstatu par to, kā rīdzinieki izklaidējās un priecājās Latvijas pirmajos divdesmit gados.

Teatrālais uzvedums KABARĒ DE RĪGA sniedz apmeklētājiem nebijušu iespēju iejusties pirmās Latvijas brīvvalsts naktslokāla gaisotnē, kur intīmā telpā orķestris spēlē pazīstamas melodijas no tā laika repertuāra, brīvā atmosfērā katrs var dziedāt līdzi un dejot. Skatītāju sēdvietas izvietotas pie galdiņiem, darbojas arī bufete. Lai papildinātu noskaņu, publika aicināta ģērbties tā laikmeta tērpos – vēlami 1920.–30. gadu tērpi vai tērpu detaļas. Ansambļa pamatsastāvā ir deviņi aktieri un mūziķi no Austrālijas – Sidnejas un Adelaides, kuriem Rīgas izrādē pievienosies Valmieras teātra aktrise Baiba Valante un viesmākslinieki. Izrādes ilgums 2st.20min -2st.40min ar starpbrīdi.

Sidnejas Latviešu teātris (SLT) pirmo sezonu atklāja 1951. gadā ar Mārtiņa Zīverta drāmu “Tīreļpurvs”. Vairāk nekā 68 pastāvēšanas gados iestudētas gandrīz 220 lugas, iekļaujot repertuārā pasaules klasiķu, modernistu un latviešu autoru darbus.

Organizē: Sidnejas Latviešu teātris, Pasaules brīvo latviešu apvienība un VEF Kultūras pils. Atbalsta: Latvijas Kultūras ministrija un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.