Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:123, Did:0, useCase: 3


Liepājas Leļļu teātris izsludina divus starptautiskus konkursus

Redakcija
Redakcija

Liepājas Leļļu teātris izsludina divus starptautiskus konkursus: konkursu dramaturgiem un konkursu teātra izrāžu veidotājiem. Abu konkursu mērķis ir atlasīt oriģināllugas vai vēl tapšanas stadijā esošas lugas, kā arī izrāžu idejas iestudēšanai tuvākajās sezonās uz Liepājas Leļļu teātra skatuves.

Līdz 2024. gada 29. februārim mākslinieki ir aicināti savus piedāvājums iesniegt Liepājas Leļļu teātrim. Ar konkursa nolikumu iespējams iepazīties Liepājas Leļļu teātra mājaslapā. Ar izraudzīto ideju autoriem teātris turpinās sarunas un sadarbību, lai radītu saistošas izrādes turpmākajās sezonās.

“Mēs meklējam spožas idejas, kas aizrauj dažādu paaudžu skatītājus un kuras apzināti veidotas leļļu teātra žanram un estētikai. Rīkojot starptautisku konkursu, kurā atlasām dramaturgu un teātra veidotāju idejas, vēlamies teātrī ienest ne tikai tēmu un ideju dažādību, bet arī pozicionēt Liepājas Leļļu teātri kā vietu starptautiskai mākslinieciskai apmaiņai un inovācijām leļļu mākslas jomā,” iniciatīvu skaidro Liepājas Leļļu teātra mākslinieciskais vadītājs Edgars Niklasons. Šādas ideju, māksliniecisko paņēmienu un pieredzes apmaiņas rezultātā teātris cer iegūt unikālus, kultūras perspektīvas ziņā bagātākus jauniestudējumus un veidot savu piederību globālai mākslinieciskai kopienai.
Konkurss vienlaikus ir arī tendenču pētījums, kā dramaturgi un teātra veidotāji mūsdienās uztver leļļu teātri, kā novērtē mūsdienu leļļu teātra skatītāja vēlmes, cik kvalitatīvas un aizraujošas idejas un tēmas spēj piedāvāt. “Konkursa dalībniekiem lūdzam pamatot, kāpēc viņu luga vai izrādes ideja būtu piemērota tieši leļļu teātrim, tāpēc abi konkursi noteikti rosinās māksliniekus mazliet dziļāk papētīt leļļu teātra unikālos aspektus un izglītoties. Konkursa vadlīnijās apzināti nav norādīta konkrēta tēma vai iestudējuma mērogs, jo ticam, ka lieliskas idejas varam kopā attīstīt un piemērot jebkuriem apstākļiem,” papildina Niklasons.

Teātris izsludinājis divus konkursus, lai nošķirtu oriģināldramaturģiju no idejām, ko var piedāvāt dažādi teātra vidē strādājoši mākslinieki. “Ne vienmēr izrādes idejas autoram jābūt tieši režisoram, to varbūt ir grūtāk pieņemt mūsu platuma grādos, bet izrādes var iniciēt un veidot arī tie, kuri nav diplomēti teātra režisori. Otrajā konkursā idejas gaidām kā no horeogrāfiem, dramaturgiem, tā performanču māksliniekiem, scenogrāfiem un citiem nozarē aktīviem māksliniekiem. Katrā ziņā vēlamies paplašināt savas un skatītāja pieredzes perspektīvas, radīt jauniestudējums, kas rezonē plašākā auditorijā un vairo interesi par Liepājas Leļļu teātri,” entuziasmu pauž Niklasons.