Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:324, Did:0, useCase: 3


Ķiploki veselībai

Ķiploki ar savām garšas īpatnībām un ārstnieciskajām īpašībām cilvēkiem pazīstami jau no seniem laikiem. Savu izplatību pa pasauli tie sākuši no Vidusāzijas. Ķiplokus pārtikā lietoja jau senajā Ēģiptē, Romā, Grieķijā un Indijā. Svaigs ķiploks ietilpa gan Romas leģionāru ikdienas maltītē, gan arī Ēģiptes piramīdu cēlāju ēdienkartē. Tika uzskatīts, ka tas piešķir drosmi un spēku.
Senajā Ķīnā ķiplokus izmantoja kā garšvielu un līdzekli ļauno garu atbaidīšanai- ķiploka saišķi tika karināti pie katras mājas ārdurvīm. Arī ķiploka labums veselībai un tā ārstnieciskās īpašības bija tikpat plaši pazīstamas- ķiploks ietilpa dezinficējošu un dziedējošu smēru sastāvā. Ar ķiploku ārstēja gremošanas un elpošanas orgānu saslimšanas, asinsrites traucējumus.

Arī mūsdienās ķiploku lietošana uzturā palīdz novērst daudzas saslimšanas, it īpaši asinsvadu. Ķiploka sastāvā ietilpst vairāk kā 100 dažādu vērtīgu vielu, vitamīnu, minerālu un savienojumu, no kuriem par nozīmīgāko tiek uzskatīts allicīns. Šis sēra savienojums ir viens no spēcīgākajiem antioksidantiem, kas atslābina asinsvadu sieniņas, veicina trombu sairšanu un novērš to veidošanos. Allicīns arī samazina holesterīna līmeni asinīs un saārda aterosklerotiskās plātnītes.Tas viss stimulē asins riņķošanu asinsvados, kā rezultātā visi orgāni tiek labāk apgādāti ar skābekli. Allicīns ir ienaidnieks nr.1 streptokokiem, stafilokokiem un daudzām citām baktērijām, vīrusiem un infekcijām.

Sistemātiska ķiploka lietošana uzturā palīdz novērst vēža šūnu veidošanos. Tas notiek pateicoties tiem pašiem antioksidantiem, kas aizsargā organismu no brīvo radikālu uzbrukuma, neļaujot bojāt DNK.

Tautas medicīnā ar ķiploka sulu apstrādā kukaiņu kodumus, pamatā bišu un lapseņu dzēluma vietas. Ķiploka tvaikus ieelpo pie gripas saslimšanām un tās simptomiem (iesnas, klepus), bet saspiestu ķiploku lieto ārīgi kārpu ārstēšanai, ādas izsitumiem, tulznām u.c.

Svarīgi

Taču nedrīkst neņemt vērā, ka līdzās kaitīgu baktēriju likvidēšanai, ķiploks iznīcina arī organismam labvēlīgās baktērijas. Tāpēc lietojot to profilaktiski vai pie saslimšanām, galvenais ir nepārspīlēt. Īpaši uzmanīgi ķiploks jālieto sirds slimniekiem- pārmērīga to lietošana var izsaukt asinsvadu spazmas. Tāpat ķiploka pārdozēšana var novest pie ādas čūlu rašanās un kuņģa un zarnu trakta floras noārdīšanas.
Dienā jāapēd tikai 1- 2 svaiga ķiploka daiviņas- tās palīdzēs jums izvairīties no daudzām saslimšanām un nostiprinās organismu, nenodarot tam nekādu ļaunumu.

Jāņem vērā, ka veselībai ķiploks visvērtīgākais ir tieši svaigā veidā. Kaltēti vai termiskai apstrādei pakļauti ķiploki pazemina tā vērtīgās īpašības. Ja jūs pievienojat ķiploku ēdienam, tad dariet to pašās gatavošanas beigās.

Pēdējā laikā pārdošanā parādījušās daudz un dažādas pārtikas piedevas, kuru sastāvā ietilpst ķiploks. Ir pat ķiploka tabletes. Šādu piedevu ārstnieciskās īpašības nav apšaubāmas, taču tās, protams, nevar aizstāt svaigu ķiploku.

Ēdiet ķiplokus un esiet veseli!