Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:324, Did:0, useCase: 3


Pretodu līdzekļi- tautas metodes

Kā katru gadu, arī šovasar vērojama liela odu aktivitāte, kā rezultātā cilvēki pat dienas vidū nevar justies pasargāti no šiem kukaiņiem. Piedāvājam tautas metodes, kas reizēm ir pat efektīgākas par ķīmiskajiem preparātiem.

Visi kukaiņi ir ļoti jutīgi pret dažādiem aromātiem, kas tiem nepatīk.

Ja, piemēram, noliksiet puķu podu ar tomātu stādiem uz palodzes, droši varēsiet turēt atvērtu logu pat vakara laikā. Odiem nepatīk tomātu lapu smarža, tāpēc tie nelidos jūsu logu tuvumā.

Tieši tāpat odiem nepatīk eikalipta, ķimeņu, neļķu, citronliānas, pelargonijas un anīsa aromāti.

Ja iegādāsieties šo augu dabīgās eļļas, samērcēsiet tajās vates tamponus un noliksiet uz palodzes, efekts būs garantēts. Varat arī pats ieziest atkailinātās ķermeņa daļas ar kādu no šīm eļļām; odi jums klāt nelidos. Ja nav eļļas, bet jūsu dārzā vai uz palodzes aug kāds no šiem augiem, noplūciet dažas lapiņas, saberziet plaukstās tā, lai sāk izdalīties auga aromāts, tad novietojiet saberztās lapiņas uz palodzes.

Ļoti sens tautas līdzeklis odu atbaidīšanai ir piretrums (saukta arī- krizantēma vai margrietiņa):

- baltais piretrums ;
- rozā piretrums (Pyrethrum roseum; Pyrethrum carneum);
- sarkanais piretrums (Pyrethrum coccineum; Pyrethrum roseum);

Šo augu ziedi un lapas, kas izkaltēti un saberzti pulverī, iedarbojas uz odu nervu šūnām, bojājot tās. Odi neuzdrošināsies tuvoties vietām, kas būs apstrādātas ar piretrumu. Savukārt, cilvēkam šis līdzeklis ir nekaitīgs.

Ciedru riekstu eļļa atbaida ne tikai odus, bet arī mušas un prusakus.