Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:329, Did:0, useCase: 3


Pavasaris nāk. Kādu saules krēmu izvēlēties?

Redakcija
Redakcija

Mēs, ziemeļnieki, esam kūtri uz saules aizsargkrēmu lietošanu. Vēl mazāk mēs tos izmantojam aukstajā sezonā vai nelietojam vispār. Lai gan tas šķiet mulsinoši, bet arī ziemā ādai ir nepieciešama aizsardzība no saules.

Aukstā sezona tuvojas noslēgumam, un pie durvīm klauvē pavasaris, kas nāk ar putnu dziesmām, garākām dienām un pirmo saulīti, pret kuras stariem vajadzīga īpaša aizsardzība.

Izvēloties krēmu, jāņem vērā divi būtiski aspekti: SPF aizsardzības faktors un ādas tips. Par ādas tipu mēs bieži aizmirstam, un nepareizas izvēles dēļ varam iedzīvoties problēmās un kļūdaini secināt, ka aizsargkrēmi nelabvēlīgi iespaido ādu. Bet problēma bieži vien ir nevis saules aizsargkrēmā, bet gan tā nepiemērotībā ādas tipam, kas ir svarīgs aspekts izvēloties jebkuru krēmu – dienas, nakts; acu utt.

Kas ir SPF?

Tas ir saules aizsardzības faktors, kas norāda, cik lielam saules enerģijas daudzumam jeb UV starojumam iedarbojoties notiks ādas apdegums. Līdz norādītā skaitļa sasniegšanai āda ir pasargāta.
Joprojām dzīvs ir arī maldīgais uzskats, ka skaitlis pie SPF norāda laiku stundās, cik ilgi, lietojot aizsargkrēmu, var uzturēties saulē, nepakļaujot sevi apdeguma riskam. Piemēram, SPF 15 ļaujot pavadīt starojumā 15 stundu. Tas ir aplams pieņēmums.

Vēl viens mīts ir tas, ka SPF skaitlis nav saistīts ar laiku – aizsardzība notiekot uz, piemēram, stundu. Bet starojuma gadījumā būtisks ir UV staru daudzums, kas sasniedz ādu. Tās var būt dažādās laika vienības. Laiks ir viens no faktoriem, bet būtiskākā ir saules enerģijas intensitāte. Piemēram, vienā stundā no deviņiem rītā vai 15 minūtēs vienos dienā radīsies vienāda saules enerģijas ietekme. Staru intensitāti iespaido arī tādi faktori kā ģeogrāfiskais novietojums, mākoņu daudzums u. c.

Vasaras mēnešos, kad uzturamies saulē ilgi un regulāri, ieteicamākais aizsargkrēms būtu ar SPF 60. Piemēram, Vichy piedāvā ļoti plašu krēmu daudzveidību ar šo augsto aizsardzību jebkuram ādas tipam – gan viegli klājamus losjonus taukainākai ādai, gan mitrinošus krēmus sausākai ķermeņa ādai.

Savukārt Bioderma piedāvā saules aizsargkrēmus pusaudžiem un viņu ādas īpatnībām, lai netiktu aizsprostotas poras; bērniem no gada vecuma vai īpaši jutīgai ādai. Šajos krēmos īpaša uzmanība tiek pievērsta tam, lai būtu iespējami mazāk alerģisko vielu, tajā pašā laikā nezaudējot produkta efektivitāti.

Jau agru pavasari dermatologi aicina sākt ar saules aizsargkrēmu, kura SPF nav zemāks par 30. Tādu zemāku aizsargfaktoru kā SPF 15 vai 8 krēmu iedarbība ir neefektīva un negarantē drošību pret UV starojumu.

Kas ir apdegums?

Ādas apdegumus iedala: pirmās pakāpes, kad ir skarts ādas virsējais slānis. Izpaužas kā apsārtums, pietūkums un sāpes. Šis ir visraksturīgākais saules apdeguma tips. Otrās pakāpes apdegums sniedzas dziļāk ādā – ir ādas pūslīši, kas pildīti ar caurspīdīgu šķidrumu. Tie viegli plīst un var radīt brūces. Īpaši karstās vasarās arī šī pakāpe nav reta parādība. Trešās pakāpes apdegums jau sniedzas zemādā un dziļāk muskuļu slānī. Mūsu platuma grādos tā saulē apdegt nav iespējams.

Ko DARĪT, ja konstatēts saules apdegums?

• Novērst saules ietekmi uz ādu un nekavējoties doties ēnā vai telpās.
• Dzesēt ādu ar vēsu tekošu ūdeni vismaz 10–15 minūtes.
• Noņemt visas rotaslietas – ķēdītes, gredzenus u. c. –, jo būs audu tūska.
• Var izmantot speciālus aptiekā iegādājumus līdzekļus – putas, krēmus u. c.
• Dzert ūdeni. Daudz!

Ko NEDARĪT, ja ir saules apdegums?

• Apdegumu pārklāt ar eļļu, sviestu, krējumu u. c.
• Pārdurt pūslīšus.
• Lietot ledu tiešā kontaktā ar ādu – tas ir apsaldējuma risks.

Saules apdeguma dēļ var rasties arī pārkaršanas risks, kas var radīt vājumu, slāpes, krampjus, reiboņus un galvassāpes, sliktu dūšu un vemšanu, kā arī paātrinātu elpošanu un sirdsdarbību. Pret to nodrīkst izturēties vieglprātīgi.

Pārkaršanas gadījumā cilvēks jānogulda vēsākā vietā paceltām kājām, pēc iespējas jāatbrīvo no apģērba, vajag dzesēt pieri, kaklu un krūtis ar vēsām kompresēm, jādod dzert istabas temperatūras ūdens.
Baudīsim sauli, jo tā ir enerģijas, D vitamīna un prieka avots, bet neaizmirsīsim par savu drošību un veselību.