Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:243, Did:0, useCase: 3


Kādas saulesbrilles izvēlēties, lai nebojātu redzi?

Redakcija
Redakcija

Saulesbrilles jeb brilles ar tonētām lēcām nēsā gandrīz visi, taču retais zina, vai un kādēļ tās vajadzīgas. Saulesbrilles ir ļoti dažādas, tādēļ, pirms tās iegādājas, jāzina gan pirkuma nolūks, gan savas redzes īpatnības. Turklāt saulesbrillēm, tāpat kā jebkurai precei, ir dažāda kvalitāte.

Ko acīm dod kvalitatīvu saulesbriļļu stikli vai plastikāta lēcas?

1) Aizsargā acis pret ultravioleto (UV) starojumu.
Pārmērīgs UV starojums bojā acs audus- tīkleni, lēcu. Ātrāk veidojas lēcas saduļķojums jeb katarakta, deģeneratīvas izmaiņas tīklenē, radot nopietnus redzes bojājumus. UV staru radītie postījumi audos nedzīst, paliek destruktīvas izmaiņas, rētas. Baltijas valstīs un Skandināvijā UV starojums nesasniedz bīstamības robežu. Obligāti saulesbrilles ar UV filtriem jāvalkā, sākot no Ungārijas atrašanās vietas, taču arī Latvijā tās nevienam par ļaunu nenāk.

Pašlaik pasaulē gandrīz 100% lēcu izgatavo jau ar UV starojuma aizsargfiltriem, tie ir visās plastmasas un vairākumā stikla lēcu. Optikas salonos var iegādāties arī kontaktlēcas ar UV staru aizsargfiltru.

2) Reducē saules gaismu līdz vēlamajam vizuālajam komfortam.

Nežilbst acis, uzturoties spilgtā saulē.

3) Saglabā optimālu redzi.

Piemēram, autovadītājiem netraucē atšķirt luksofora gaismu un ceļazīmju krāsas. Īpaši svarīgi tas ir tad, ja saulesbrilles jāvalkā ilgstoši.

4) Saglabā krēslas redzi.

Saulesbrilles neapgrūtina redzi arī ēnā. Optiski nevēlamo gaismas spektru un starojumu novēršanai lietotie filtri nav bīstsmami redzei un kaitīgi acīm. Kvalitatīvas saulesbrilles ir viegli kopjamas un pasargājamas pret nobrāzumiem. Visbiežāk izmantotie saulesbriļļu lēcu veidi ir absorbtīvas, "polaroīdi" jeb lēcas ar polarizēto filtru, lēcas ar reflektējošo pārklājumu un parastās (ar aptumšotiem stikliem un bez dioptrijām).

Absorbtīvās lēcas pasargā no žilbinošas saules.

Absorbtīvo lēcu grupai pieder tonētās un fotohromatiskās, ko tautā sauc par "hameleoniem".

Tonēto lēcu priekšrocība- var izgatavot optiskās saulesbrilles. Mūsdienu tehnoloģija ļauj izgatavot dažādu krāsu- dzeltenas, zilas, brūnas, melnas- lēcas ar jebkuru aptumšojuma intensitāti. Lēcu aptumšojuma pakāpe neietekmē redzes asumu.

Labākas ir brūni tonētās lēcas, jo, skatoties caur tām, attēls ir kontrastaināks, taču parasti lēcu tonējumu pieskaņo rāmja krāsai.

"Hameleoni" nav piemēroti autovadītājiem un kalnu slēpotājiem.

Tā dēvētie "hameleoni" ir stikla lēcas ar vai bez dioptrijām, kam piemīt īpašība gaismas un temperatūras ietekmē mainīt krāsu. Jo spilgtāka gaisma un augstāka temperatūra, jo fotohromatiskās lēcas kļūst tumšākas. No spilgta apgaismojuma ienākot telpā, lēcas atkrāsojas aptuveni 15 minūšu laikā.

Atkarībā no lēcu tipa tām ir dažāds aptumšošanās un atkrāsošanas ātrums un intensitāte. Īpaši ātri un intensīvi krāsu maina ekstrafotohromatiskās lēcas. Fotohromatiskās lēcas mēdz būt brūni vai pelēki tonētas.

"Hameleoni" sliktāk funkcionē aiz mašīnu logu stikliem, kas darbojas kā aizsargslānis, aiztur daļu starojuma un temperatūras, kā ietekmē lēcas mainītu krāsu. Fotohromatiskās lēcas arī nav īsti piemērotas, dodoties kalnos slēpot, jo slikti funkcionē, ja laiks ir apmācies.

"Polaroīdi" aizsargā pret īpaši žilbinošu polarizētu gaismu.

Lēcas ar polarizēto filtru jeb "polaroīdi" absorbē īpaši žilbinošu polarizētu gaismu, kas atstarojas no plakanām liela izmēra virsmām. Piemēram, no automobiļu priekšējā stikla, slapja asfalta (braucot ar mašīnu, motociklu, divriteni), sniega virsmas (slēpojot), pludmales smiltīm, ūdens virsmas (zvejojot).

Polarizētos filtrus iestrādā tikai tonētās lēcās ar vai bez dioptrijām. Lēcas tonis atkarīgs no plastmasas vai stikla krāsas, jo polarizētais filtrs to neietekmē.

Lēcas ar reflektējošo pārklājumu aizsargā pret specifisku starojumu.

Reflektējošais pārklājums uz stikla vai plastmasas lēcām aiztur starojumus no metāliskām (zelta, sudraba, hroma, alumīnija) virsmām un infrasarkano starojumu. Cilvēki, kuriem ir tuvredzība vai citi redzes traucējumi un kuriem jānēsā brilles ar dioptrijām, var rīkoties šādi:. Saulainā laikā valkāt tonētas optiskas saulesbrilles vai arī lēcas zem parastajām saulesbrillēm vai "polaroīdiem". Savukārt braukšanai tumsā izmantot netonētas briļļu lēcas ar antireflektoro pārklājumu, lai mašīnu ugunis nežilbina acis.

Pārklājumi dažādām vajadzībām.

Briļļu lēcām var uzlikt dažādus pārklājumus, tikai jāatceras, ka tas izdrāms tikai neizgrieztām lēcām, kas vēl nav piemērotas briļļu rāmjiem.

Visi optiskie materiāli, arī plastmasa, absorbē daļu krītošās gaismas, un vājā apgaismojumā redzamība pasliktinās. Antireflektorais pārklājums palielina gaismas caurlaidību un uzlabo redzamību. To var pielāgot gan aptumšotiem stikliem, gan optiskām lēcām. Briļļu lēcas ar antireflektoro pārklājumu sauc arī par dzidrinātajām lēcām, to var uzklāt arī "polaroīdiem".

Briļļu lēcas ar antireflektoro pārklājumu nepieciešamas tiem, kuri strādā televīzijā, autovadītājiem.

Ja UV starojuma aizsargfiltrs nav lēcā iestrādāts jau rūpnieciski, to var uzlikt kā pārklājumu, turklāt reizē ar citiem pārklājumiem.

Cietais pārklājums pasargā lēcas no saskrāpēšanās, tās tik viegli neplīst. Savukārt cits speciāls pārklājums atgrūž mitrumu un netīrumus no lēcas virsmas. Šādas briļļu lēcas lietus laikā ātrāk nožūst un, ieejot no aukstuma siltumā, tik ļoti nesvīst.

Optiskās lēcas var tonēt dažādās krāsās, pieskaņojot briļļu rāmītim.

Ārsti iesaka saulesbrilles iegādāties sertificētos optikas salonos.

Tirgū nopērkamās saulesbrilles ir lētākas, taču ārsti neiesaka tās nēsāt, jo tām ir daudzi būtiski trūkumi. Nēsājot tirgū pirktas saulesbrilles var iegūt alerģiju, kas izpaužas kā izsitumi uz sejas, jo to rāmjo ir paaugstināts niķeļa saturs. Rāmji ātri deformējas. Lēcas nereti ir katra savā krāsā un to virsma ir grumbuļaina, nelīdzena. Uzlīme, kas apliecina, ka tirgū nopērkamajām brillēm ir UV starojuma aizsargfiltrs, bieži ir maldinoša, to var pārbaudīt optikas salonā. Vislabāk sauleslesbrilles gan ar, gan bez dioptrijām pirkt optikas salonā.

Oftalmologs
Dr. Žanna Artiņa

Dr. Lūkina klīnika Tērbatas ielā 4, Rīgā, pieņem darba dienās no 9:00 - 18:00.
Vairāk informācijas uzzini
www.acuklinika.lv
un, zvanot uz tālruņiem 67 288 180 vai 67 240 480.