Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:18, Did:0, useCase: 3


Koka fasādes krāsainās pārvērtības

Redakcija
Redakcija

Mājas fasādes koka dēlīši šovasar gluži vai noskumuši: krāsa jau tā garlaicīgi tumša, bet nu pavisam nolupusi... Ja saimnieki ņemtu otu un labu krāsu, astoņus gadus varētu dzīvot mierā un priekā par fasādes spožumu. Ko tur domāt!? Krāsojam!

Kādēļ jākrāso koka fasāde?

1. Nekrāsots koks ar laiku kļūst pelēks, ātrāk bojājas. Neapstrādāta koksne ir vairāk pakļauta vides ārējai iedarbībai: koksni bojā gan ultravioletie stari, gan mitrums, tādēļ, lai kā patīk dabisks koks, tas noteikti jāstiprina, piemēram, krāsojot.
2. Novecojis krāsojums veicina koka bojāšanos. Tiklīdz krāsa sāk zaudēt toni, lobās un plaisā, jāsteidz krāsojumu atjaunot. Ja to nedara, koks tiek pakļauts ārējās vides bojājumiem. Jo ātrāk krāsojums tiek atjaunots, jo mazāk laika un darba tas prasa.

Laba krāsa jāatjauno retāk

Alpina DIE LANGLEIBE FÜR HOLZFASSADEN ir izcili noturīga dispersijas krāsa koka fasādēm un citām koka konstrukcijām ārdarbos. Tai ir laba saķere un ļoti laba aizsardzība pret laikapstākļiem un mitrumu. Krāsa uz virsmas veido plānu, elpojošu kārtu, izceļ dabisko koka struktūru, nodrošina izcilu krāsu toņu noturību un perfektu aizsardzību pret pelējumu. Kamēr tirgū iegādājamas arī tādas krāsas, kas jāatjauno pēc pāris gadiem, Alpina ilgnoturīgās fasāžu krāsas renovācijas jeb atjaunošanas intervāls labvēlīgos apstākļos ir pat astoņi gadi.


Uzzini vairāk par šo un citiem produktiem Alpina mājas lapā www.alpinakrasas.lv

Pareiza sagatavošanās: kvalitatīva krāsojuma atslēga
.
Nekrāsoti dēļi. Pirms krāsot, ēvelētie dēļi noteikti jāpieslīpē, lai uzlabotu gan krāsas uzsūkšanos, gan saķeri ar koksni. Zāģētajiem dēļiem jānoņem vien raupjās skaidas, savukārt slīpētie dēļi ir jau gatavi krāsošanai, tie jāpieslīpē vien tad, ja gribas vēl vairāk uzlabot krāsas saķeri un uzsūkšanu. Pirms krāsošanas jaunais koks jānogruntē – dēlis no visām pusēm jānoklāj ar speciālu virsmas sagatavošanas līdzekli Alpina Grundierung für Holz, īpašu uzmanību pievēršot zāģējuma vietām. Krāsot koku drīkst 24 stundas pēc gruntēšanas.
Krāsoti dēļi. Iepriekšējā krāsa nav pilnībā jānoņem, tomēr koks noteikti jāpieslīpē, lai noņemtu atlobījušās vecās krāsas paliekas. Ja vēlas iegūt ideāli gludu krāsojumu, vecā krāsa jānoņem pilnībā.
Bojāts koks. Pirms krāso, jānomaina dēļi, kas kļuvuši nederīgi, vai to bojātās vietas jāpieslīpē līdz veselai koksnei.

! Lai krāsojums būtu izskatīgs un noturīgs, kokam jābūt sausam. Būvmateriālu veikalā iegādāti jauni dēļi, visticamāk, būs sausi, savukārt kokzāģētavās dabūjami arī svaigi griezti nežāvēti dēļi. Uzmanies! Ja krāsosi jau esošās fasādes dēļus, izvēlies piemērotus laikapstākļus – kad ir sauss.

Pirkumu saraksts jeb ko tev vajadzēs fasādes krāsošanai:

Krāsa. Izvēlies izcili noturīgu dispersijas krāsu Alpina DIE LANGLEIBE FÜR HOLZFASSADEN koka fasādēm un citam koka konstrukcijām. Tā nopērkama divu veidu iepakojumos – 2,5 litri un 10 litri.
Instrumenti krāsošanai. Vajadzēs otu, rullīti un šālīte krāsas pārliešanai. Ja izvēlies krāsot tieši no bundžas, noderēs sietiņš krāsošanas rullīša notīrīšanai krāsas bundžā. Tas vajadzīgs, lai ar rullli netiktu paņemts pārāk daudz krāsas, citādi tā pilēs.
Cimdi, brilles. Respiratoru nevajadzēs, jo krāsa ir ūdens bāzes produkts, turklāt darbs notiks svaigā gaisā.
Noteikti lieto respiratoru, gruntējot jaunos dēļus!
Līmlente, plēve. Noderēs, lai pirms krāsošanas nosegtu visu, ko negrib nokrāsot.

Fasādes krāsošanas zelta likumi:

1. Pirms krāso, saremontē! Pirms atjauno krāsojumu, pievērs uzmanību vietām, kurās krāsojums cietis visvairāk. Varbūt uz koka tek ūdens, varbūt ir vēl kādi iemesli, kādēļ tas bojājas vai var bojāties. Saremontē notekas, jumta pārsegu utt.
2. Rūpējies par drošību! Krāsojamajām vietām jābūt viegli pieejamām. Iedomājies: tev būs jāuzkāpj, jātur rokās spainītis, jāturas un vēl arī jākrāso. Noteikti atceries: neviena fasāde nemaksā tik dārgi, cik tava veselība. Ja izvēlies kāpnes, tām jābūt stabilām un drošām, bet labāka izvēle noteikti ir stalažas.
3. Atšķaidi krāsu! Pirmajai klājuma kārtai krāsu drīkst atšķaidīt. Krāsai pievieno 2–5% auksta dzeramā ūdens un labi izmaisa. Tātad: 10 litriem krāsas jāpievieno 200 grami ūdens. Lai kā šķiet, ka šāds daudzums ir ļoti mazs, krāsas konsistence pēc atšķaidīšanas kļūst krietni vieglāka. Savukārt, klājot otro kārtu, krāsu šķaidīt nedrīkst.
4. Samaisi rūpīgi! Pirms lietošanas krāsa rūpīgi jāsamaisa pat tad, ja tā tikko samaisīta veikalā. Maisīšanai jāizmanto tīrs, sauss instruments, vēlams – koka. Maisīšanai nevajag izmantot metāla stieni, jo ar to var saskrāpēt bundžas apakšu un tās klājums var nonākt krāsā.
5. Izvēlies īsto līmlenti! Izvēloties līmlenti, pārdevējam jāpasaka, uz kāda materiāla līmlente tiks līmēta un cik ilgi tai jāturas. Līmlentēm ir dažāda gaismas noturība – ir tādas, kas atlīp jau pēc dažām dienām, un ir, kas turas daudz ilgāk. Ja izvēlēsies līmlenti ar mazu noturību, tā var atlipt, nesagaidot krāsošanas beigas, savukārt pārāk spēcīga līmlente, noplēšot to ātrāk, var atstāt līmes pēdas.
6. Jaunus dēļus krāso nepiestiprinātus! Jauniem nogruntētiem dēļiem pirmā krāsas kārta jānoklāj, kamēr tas vēl nav piestiprināts. Tad dēli piestiprina, pieskrūvē vai pienaglo un pēc tam krāso otro kārtu. Ja dēli vispirms nokrāso un tad piestiprina, skrūvējot vai naglojot krāsa nolups, un vēlāk pa šīm vietām kokā sūksies ūdens.
7. Krāso pareizi un atbilstošos apstākļos! Krāsa jāklāj pa dēļiem: katrs dēlis jākrāso visā tā garumā, nevis desmit dēļi līdz pusei. Nedrīkst krāsot, ja ārā līst, ja ir stiprs vējš vai spoža saulē. Pēc pirmās krāsas kārtas noklāšanas tai 12 stundas jāžūst. Optimālais krāsas klājums ir divas kārtas, bet, ja ir krāsa un vēlme, var klāt vēl papildu kārtas, un tad krāsojums būs vēl noturīgāks. Ja krāsošanas laikā gribas mainīt toni, galējā izvēlētā toņa krāsa jāklāj divās kārtas.

Noskaties video materiālu par fasādes krāsošanu šeit:

Ja jūties apjucis plašajā krāsu pasaulē, Alpina piedāvā brīnišķīgu iespēju izmēģināt, kā jaunā sienu krāsa piestāvēs Tavam dīvānam, paklājam vai aizkariem. Ar Alpina aplikāciju „Color Designer” atklāj sevī dizaineru. www.alpinakrasas.lv/colordesigner/