Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Baltus logus tavai mājai!

Redakcija
Redakcija

Logi ir kā acis – pa tiem māja skatās pasaulē un pasaule skatās mājā. Ar spodriem stikliem un sniegbaltiem rāmjiem skats uz abām pusēm droši vien gaišāks, vai ne? Tādēļ otu rokās, krāsu bundžu vaļā, un ceļš uz spodrību ir sācies!

Kādēļ jākrāso koka logi un durvis?

1. Nekrāsots koks ar laiku kļūst pelēks, ātrāk bojājas. Neapstrādāta koksne ir vairāk pakļauta vides iedarbībai: koksni bojā gan ultravioletie stari, gan mitrums, tādēļ, lai kā patīk dabisks koks, tas noteikti jāstiprina, piemēram, krāsojot.

2. Novecojis krāsojums veicina koka bojāšanos. Tiklīdz krāsa sāk zaudēt toni, lobās un plaisā, jāsteidz krāsojumu atjaunot. Ja to nedara, koks tiek pakļauts ārējās vides bojājumiem. Jo ātrāk krāsojumu atjauno, jo mazāk laika un darba tas prasa.

Baltā krāsa – laba izvēle!

Redzot savus bēdīgos logu rāmjus un no durvīm atlupušo krāsu, saproti, ka atjaunošanai vajadzīga vislabākā krāsa. Tāda, kas lieliski aizsargā koku no atmosfēras iedarbības un mitruma, kuras virsma ir izturīga pret skrāpējumiem un vienlaikus viegli kopjama. Ko izvēlēties? Alpina Fenster und Tür neapšaubāmi ir tas, kas jāmeklē un jāatrod!
Balta krāsa logiem un durvīm ir lieliski piemērota, jo tā saulē mazāk uzkarst, tādēļ turas ilgāk. Turklāt tā mazāk salīp un, pats galvenais, nedzeltē. Alpina Fenster und Tür būs jāatjauno ne ātrāk kā pēc pieciem līdz astoņiem gadiem.
Ja ir vēlme pārkrāsot plastmasas logus – uzmanīgi! Plastmasai mēdz būt dažāds sastāvs, un ne vienmēr krāsa uz virsmas labi turēsies.


Pirkumu saraksts jeb ko tev vajadzēs logu un durvju krāsošanai:

KRĀSA. Izvēlies virsmu izcili sedzošo Alpina Fenster und Tür. Tā nopērkama divu veidu iepakojumos – 0,75 l un 2,5 l.

Cik daudz pirkt?

Viena kvadrātmetra virsmas noklāšanai vienā kārtā vajadzīgi vidēji 100 ml krāsas. Tas nozīmē, ka durvju nokrāsošanai no abām pusēm divās kārtās vajadzēs apmēram 800 ml krāsas. Visekonomiskāk krāsa klājas, ja to krāso ar otru, jo tā iespējams uzklāt maksimāli plānu kārtu.

INSTRUMENTI KRĀSOŠANAI. Vajadzēs otu, rulli un šālīti krāsas pārliešanai. Instrumenti krāsošanai jāizvēlas atkarībā no krāsojamo virsmu īpatnībām. Piemēram, logu rāmjiem noteikti vajadzēs smalkāku otu un šaurāku rullīti nekā durvju krāsošanai.
CIMDI, BRILLES, RESPIRATORS. Alpina Fenster und Tür ir eļļas krāsa, tādēļ maksimāli jādomā par savu aizsardzību. Krāsu nedrīkst lietot uguns tuvumā, krāsojot nedrīkst arī smēķēt.
! Noteikti lieto respiratoru arī tad, ja gruntē jaunos dēļus!
LĪMLENTE, PLĒVE. Noderēs, lai pirms krāsošanas noklātu visu, ko negrib nokrāsot.

Sagatavošanās krāsošanai: darbietilpīga, bet ļoti svarīga

• Jauni, nekrāsoti koka logi pirms krāsošanas jānoslīpē un jānogruntē ar Alpina Grundierung für Holz. Iekšdurvju krāsošanai speciālo gruntēšanas līdzekli var neizmantot.
• Dzelzs vai tērauda detaļām pirms krāsošanas noņem rūsu, attauko tās un gruntē ar Alpina Grundierung für Metall.
• Ja logi jau bijuši krāsoti, tie pirms krāsošanas noteikti jānomazgā, lietojot attaukojošu līdzekli. Tas, vai jānoņem vecā krāsa, jāvērtē katrā konkrētajā situācijā. Vai krāsa jānoņem pilnībā vai tikai jāpieslīpē bojātās vietas – tas atkarīgs no iepriekšējās krāsas veida:
Akrila emalja vai eļļas krāsa. Pirms jaunās krāsas klāšanas viegli jāpieslīpē.
Alkīda vai akrila laka. Pirms jaunās krāsas klāšanas viegli jāpieslīpē.
Dispersijas krāsa. Pirms jaunās krāsas klāšanas jānoņem pilnībā.
• Ja nav zināms, ar kāda veida krāsu virsma krāsota pirms tam, jāmēģina to noteikt. Dispersijas krāsa ir matēta un mīksta – tajā var it kā ieskrāpēt. Vēl krāsas veidu var pārbaudīt ar spirtu saturošu šķīdinātāju: dispersijas krāsa šķīst, bet alkīda un akrila krāsas nešķīst.
Lai daļēji vai pilnībā noņemtu veco krāsu, jāizmanto dažādu raupjumu un formu smilšpapīri – plāksnes, sūkļa, lentes, auduma utt. Ja krāsa tiek noņemta pilnībā, sagatavoto virsmu vēlams gruntēt, jo nav zināms, vai tas darīts pirms tam.
• No krāsojamajiem priekšmetiem jānoņem visas liekās detaļas, piemēram, logu un durvju rokturi. Ja krāso no ailēm izņemtus logus, tiem var noņemt arī eņģes. Detaļas, ko nevar noņemt, jāaplīmē ar līmlenti vai plēvi. Jānosedz arī stikli krāsojamo virsmu tuvumā.

Logu krāsošanas zelta likumi

1. Izvēlies atbilstošus laikapstākļus! Vislabāk, ja logus pirms krāsošanas var izņemt un tikai tad tos krāsot. Ja tas nav iespējams, jāizvēlas laiks, kad logs vismaz 12 stundas var stāvēt atvērts. Logu, ko nevar izņemt, vislabāk krāsot no rīta, lai tas līdz vakaram nožūst un to uz nakti var nevis pilnībā, bet tikai nedaudz pievērt. Krāsošanai jāizvēlas sauss laiks, ideālā temperatūra ir 20 grādi. Jo laiks labāks, jo krāsa ātrāk nožūst.

2. Sāc ar grūtāko! Alpina Fenster und Tür ir viegli klājama, ar to var strādāt arī iesācējs. Krāsošana jāsāk no vietām, kas prasa visvairāk laika un pacietības. Logus krāso no augšas uz leju.

3. Klāj plānu kārtu! Krāsa jāklāj vismaz divas reizes un ļoti plānā kārtā, jo Alpina Fenster und Tür, kā jau alkīda krāsa, žūst ilgāk nekā dispersijas krāsas. Ja krāsa būs uzklāta par biezu, virsējā krāsas kārta var pārvilkties ar plēvi un zem tās ieslēgt neizžuvušo krāsu. Par biezu uzklāta krāsa, visticamāk, sačokurosies vai nopilēs. Īpaši rūpīgi jākrāso dažādas gropītes, jo tur mēdz sakrāties krāsa.

4. Izlabo kļūdas! Ja uz krāsojuma redzams krāsas piliens, tas jānoņem, kamēr svaigs. Bojātā vieta nedaudz jāpamērcē ar vaitspirtu, lai izlīdzinātu krāsas reljefu. Sakaltušu krāsas pilienu var noslīpēt un tad piekrāsot.

5. Nepāršķaidi krāsu! Krāsu var šķaidīt ar vaitspirtu, nepārsniedzot 2–5% no krāsas daudzuma. Logiem un durvīm ir svarīgi, lai ar krāsu pilnībā noklātas visas šķautnes. Ja krāsu pārlieku atšķaida, krāsojums no šķautnēm nodils daudz ātrāk.

6. Neaizver logu par ātru! Alpina Fenster und Tür žūst 8 stundas, bet pilnīga drošība, ka krāsa nožuvusi, ir pēc 12 stundām. Ja logs nav izņemts, jānodrošina, lai tas neaizveras. Ja logu aizver par ātru, krāsas slāņi savā starpā var salipt. Ja tā noticis, jāpagaida, kamēr krāsa pilnībā sakalst, tad bojājuma vieta jāpārslīpē un jāpārkrāso.

7. Nepievieno krāsu pigmentus! Ja ir vēlme un vajadzība krāsu tomēr ietonēt, jāizvēlas pigmenti, kas paredzēti eļļas krāsām. Tomēr produkts ražots baltā krāsā, un jebkādi papildu piejaukumi var izmainīt produkta žūšanu un cietēšanu.

8. Kop logus! Logi un to rāmji regulāri jāmazgā gan no iekšpuses, gan ārpuses. Ja uz logiem ir netīrumi, tajos uzkrājas mitrums, tādēļ gan krāsojums, gan koks bojāsies ātrāk. Ja krāsā radies kaut neliels bojājums, bet visu logu pārkrāsot nevajag, bojātā vieta tomēr jāpiekrāso.

Ja jūties apjucis plašajā krāsu pasaulē, Alpina piedāvā brīnišķīgu iespēju izmēģināt, kā jaunā sienu krāsa piestāvēs Tavam dīvānam, paklājam vai aizkariem. Ar Alpina aplikāciju „Color Designer” atklāj sevī dizaineru. www.alpinakrasas.lv/colordesigner/

Atsauce: SIA "Žurnāls Santa", žurnāliste Lolita Lūse, žurnāls Ievas māja. Konsultē Alpina eksperts Ēriks Plostnieks. Vairāk par Alpina: alpinakrasas.lv