Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:245, Did:0, useCase: 3


Tikai sievietēm - īsa pamācība nemīlēšanā

Tikai sievietēm - īsa pamācība nemīlēšanā
Foto: Ivars Puķe

Pasakās ir lasīts, ka, noskūpstot vardi, tā pārvēršas par brīnumdaiļu princi. Taču, ko iesākt tad, ja dzīvē viss notiek otrādi, un sapņu princis kādu dienu pārvēršas neglītā krupī? Meklēt ‘’atmīlēšanās’’ zāles reizēm nav nemaz tik viegli, un, kā izrādās, tas ir nopietns un smags darbs, taču paveicams ikvienai, kura patiesi vēlas kļūt brīva un atkal par jaunu laimīga. Taču jau citās attiecībās.

Atkarība no mīlestības un iemīlēšanās.

Ir zinātniski pierādīts, ka cilvēkam iemīloties, aktivizējas zināmas smadzeņu daļas un sāk darboties bioķīmiski mehānismi, kas ir līdzīgi tiem, kuri funkcionē, atrodoties narkotisku vielu atkarībā. Līdz ar to arī iemīlēšanos var uzskatīt par zināmu atkarības formu, un ir labi, ja tā ir abpusēja un priekpilna, kas palīdz kvalitatīvi dzīvot un pozitīvi raudzīties uz pasauli. Bet ja no iemīlēšanās ir vairāk nepatikšanu, kā prieka? Un ko iesākt, ja tomēr vienīgā cieņpilnu paudošā stāja ir attiecības pārtraukt, kas ir saprotams ar loģisko prātu, taču emocionāli šis ‘’ķirurģiskais grieziens’’ liekas pārāk sāpīgs un neizturams? Lai atbrīvotos no iemīlēšanās atkarības, nākas ar sevi pastrādāt, taču jauniegūtā brīvība ir tā vērta, un, tāpat kā cīņā ar jebkuru atkarību, ar vienkāršu lēmuma pieņemšanu, iespējams, ir par maz.

Atvadīšanās no ‘’divvirzienu domāšanas’’.

Vispirms ir nepieciešams tikt pilnīgā skaidrībā par savām vēlmēm, jo tikai precīza sasniedzamo mērķu apzināšanās ir veiksmes atslēga jebkurā lietā. Ir svarīgi atvadīties no ‘’divvirzienu domāšanas’’, kad tomēr gribas ticēt – viņš vēl piezvanīs, mēs izrunāsimies, viņš noteikti mainīsies, dzīve kļūs citāda...Nebarojiet sevi ar veltīgām ilūzijām – cilvēki nemēdz mainīties! Vai tiešām visu atlikušo mūžu gribat pavadīt ciešanās pret dievišķo nelieti, kurš noteikti nav tā vērts? Pajautājiet sev godīgi – vai patiesi vēlaties pārtraukt attiecības ar šo cilvēku? Iedomājieties savu dzīvi pēc pieciem gadiem – kādu jūs gribat to redzēt, un vai šai savienībai tur maz ir vieta. Izdevās?

Tālāk no acīm!

Kad ideja par šķiršanos no divvirziena domāšanas ir akceptēta, seko nākošais solis, kas ir – neredzēt, nedzirdēt un, pats galvenais, nepieskarties. Tas ir – izvairīties no visām vietām, kur ir sastopams atkarības objekts, un, pats, galvenais, nekādā gadījumā nelikties ar viņu vienā gultā. Ir ieteicams bloķēt visus iespējamos komunikācijas avotus, neatbildēt uz telefona zvaniem, SMS un elektroniskajām vēstulēm. Iespējams, ka šis solis var likties pārlieku cietsirdīgs, taču ir absolūti nepieciešams, jo, kā zināms, kontakti un tuvība tikai pastiprina iemīlēšanās atkarību, vismaz hormonu līmenī. Bez tam – atrasties blakus tam, no kā tiecaties tikt vaļā – tas taču nav normāli!
Ja jūs nomoka doma – kāpēc mēs nevaram palikt vienkārši draugi -, tad labāk atlieciet to uz vēlāku laiku, kad visas ''vētras un dziņas'' būs rimušas un mirušas dabiskā nāvē.
Ir svarīgi izlemt, ko iesākt ar neskaitāmajiem nieciņiem, kas stāsta par bijušo – kartiņām, suvenīriem, mīļdāvaniņām, kopīgajām kino biļetēm utt. Ja nu vēl roka neceļas šo atribūtiku ar slaidu žestu atvēlēt atkritumu urnai, tad būtu ieteicams visu savākt vienkopus un paslēpt kaut kur patālāk no acīm. Līdz labākiem laikiem, kad atkal būs drosme to visu pārlūkot.

Iepērciet kabatas lakatiņus!

Nodrošinieties ar kabatas lakatiņiem, un atvēliet sev speciālu laiku, lai apraudātu bijušo! Ja arī acis jums nav latvietēm raksturīgajā, slapjajā vietā, tad, iespējams, tomēr nāksies skumt, un vēlams to darīt citu neklātbūtnē. Nav nepieciešams kautrēties no asarām un sarunām kaut pašai ar sevi, lai izrunātu un vēlreiz izdzīvotu visu skaisto un jauko, kas starp jums ir bijis. Taču pēc pāris tādiem ‘’sevis žēlošanas’’ seansiem nemaldīgi sajutīsiet, ka dzīvot ir kļuvis daudz vieglāk, bet raudāt – aizvien grūtāk.

Uzmanību – jaunais ‘’plāksteris’’!

Ir skaidrs, ka krīzi attiecībās ir vēlams pārdzīvot bez narkotikām, alkohola, pārēšanās, neēšanas un citām surogātu blakus plaknēm, kas tikai īslaicīgi mazina sāpes un zaudējuma sajūtu, taču liedz situāciju izdzīvot konstruktīvi. Bieži gadās, ka ārstējoties no mīlestības atkarības, pie horizonta parādās viltus pretsāpju līdzekļi un ‘’plāksteri’’ citu vīriešu veidolā, taču visbiežāk tas ir pašapmāns, ko diktē zemapziņas bailes no vientulības. Tik un tā jaunās, strauji uzsāktās attiecības būs pārpilnas ar atmiņām par bijušo, kas tikai pastiprinās varbūtību, ka arī šajā scenārijā tiks pieļautas senās kļūdas un uzmīts uz vecajiem grābekļiem. Daudz prātīgāk šajā pārejas laikā ir iemācīties pilnvērtīgi un saturīgi dzīvot tikai sev pašai, bez tam ir pierādīts, ka vidēji katram cilvēkam paiet aptuveni pusgads, lai pārdzīvotu šķiršanās sāpes.
Ja no ‘’aizvietotāja’’ tomēr labāk ir izvairīties, tad no sarunām par bijušo gan - nē, īpaši pirmajā, attiecību krīzes saasinātajā laikā. Runājiet par savām izjūtām, dalieties, taču, ja nav nevienas labas draudzenes, kas to uzklausa, vai arī nevēlaties viņām to stāstīt, tad šī būs īstenā reize, lai uzmeklētu psihologu. Varbūt pirmo un vienīgo reizi dzīvē noderēs!

Kustēties!

Kustēties – šī vārda visdažādākajās nozīmēs, jo tā patiesi ir vienkārši brīnišķa nodarbe! Sāksim ar pašu vienkāršāko atziņu, ka depresīvas domas nu nekādi nav savienojamas ar fiziskām aktivitātēm. Kaut arī ir pieņemts, ka ir bezgala skaisti ciest, laiski guļot uz dīvāna pie televizora, tomēr tā vietā daudz jēgpilnāk ir doties uz sporta klubu vai vienkārši pastaigā pa pilsētas ielām, tuvējo parku un mežu. Skrieniet un vingrojiet, cenšoties roku un kāju kustībās ielikt visu mokošo naidu, pazemojumu un sāpes, lai tās kļūst par atbrīvojošu enerģijas avotu! Un ticiet – atgriežoties mājās, depresīvās noskaņas būs mazinājušās.
Bez tam – šobrīd, kad esat pārrāvusi attiecības, jums taču ir bezgalīgi daudz brīva laika! Padomājiet, ko jūs iepriekš vēlējāties uzsākt, taču laika trūkuma dēļ nevarējāt atļauties? Regulārs solārija, teātru, koncertu utt. apmeklējums, kādas jaunas svešvalodas apguve, vai arī senlolots ceļojums uz kādu eksotisku valsti? Uz priekšu!

Un dzīvot tālāk!

Vēl kāds ieteikums. Labs paņēmiens, lai atbrīvotos no visa nomācoši liekā, ir rakstīt atmiņu dienasgrāmatu par piedzīvoto. Ņemot vērā, ka rakstāt tikai pati sev, nav vērts pārlieku izpušķot faktus un bijušo notikumu gaitu, atkal par jaunu izdzīvojot fiasko cietušo mīlas stāstu. Iespējams, ka tas būs pilns ar nebijušām jaunatklāsmēm, kas liks uz lietām paraudzīties nedaudz citādi, varbūt pat ar ironiju un smaidu, taču, neapšaubāmi, sniegs iespēju izdarīt vērtīgus secinājumus nākotnei.
Šķiroties sāpēs vienmēr, taču no tā nevajag vairīties. Jo ātrāk tas tiks izdzīvots, jo ātrāk pavērsies vieta un laiks jaunām, citādām un noteikti vērtīgākām attiecībām. Jo, kā jau ir teikts daudzkārt citētajā aforismā - viss, kas mūs nenogalina, padara tikai stiprākus.

Un bez tam - Ziemassvētki taču ir brīnumu laiks, vai ne?

.

     [+] [-]

, 2010-12-05 18:48, pirms 13 gadiem
beidzot kaut kas perfekti un patiesi uzrakstīts ar iespēju saņemt padomu

     [+] [-]

, 2010-12-05 21:20, pirms 13 gadiem
Visas dāvanas, kas saistītas ar viņu, tik tiešām jāizmet, citādi tās nepārtraukti atgādinās par kopā pavadītajiem brīžiem.

     [+] [-]

, 2010-12-05 22:04, pirms 13 gadiem
Tādas skarbas atziņas! Vispār jau taisnība,tikai grūti tik ātri visu aizmirst. Un gribas ticēt,ka izdosies,ka cilvēks mainīsies,u.t.t. Un vienai palikt arī negribas. Un citi kandidāti arī rindā nestāv.Un tā pa apli. Un atkal atpakaļ pie tā paša veča un viss no sākuma. Tāda ir dzīve.

     [+] [-]

, 2010-12-05 22:22, pirms 13 gadiem
nepiekrītu, elijai. dzīve iet pa apli tikai tad, ja mēs viņai ļaujam tā iet. tas nozīmē, ka mēs paši atgriežamies pie tiem pašiem vīriešiem (neviens taču nespiež), tāpēc arī nevaram satikt citus. sēžot mājās pie televizora arī ne ar vienu neiepazīsies. taisnība autorei, ka jāiet laukā cilvēkos, tad varbūt skrienot caur mežiņu, arī ar kādu vientuļu skrējēju var iepazīties. patiesībā iespēju izmainīt ir daudz, vajag tikai gribēt.

     [+] [-]

, 2010-12-06 08:55, pirms 13 gadiem
to Maija Puriņa - Mežiņā var iepazīties ar vientuļiem virinātājiem

     [+] [-]

, 2010-12-06 09:49, pirms 13 gadiem
to Maija Puriņa- apnikušas tās sieviešu žurnālu pārmērīgi gudrās pamācības par to,ka viss jālauž,jāplēš,jāiznīcina! Man gan liekas,ka pareizāk ir mēģināt dzīvot dzīvi tādu,kāda viņa katram ir!Izlasi arī citu pieredzi šajā pat portālā un tad salīdzini kas ir drošāk- skriet pa mežiņu un satikt vientuļu skrējēju vai tomēr izmantot to laiku,ko iespējams būt laimīgai ar sev mīļu un sen zināmu,bet ne perfektu cilvēku. Kautkur lasīju padomus atkarīgu cilvēku dzīvesbiedriem- vajag izmantot "gaišo"laiku,kad mokošā kaislība nav ņēmusi virsroku. Tādi brīži kļūstot biežāki un ilgāki,ja izdodas savu prātu sakārtot un pieņemt,ka laime nav no rīta līdz vakaram katru dienu,bet ir tad,kad ir un tad arī to izjust . Tāda,lūk,arī mēdz būt dzīve.

     [+] [-]

, 2010-12-06 11:35, pirms 13 gadiem
Pilnīgi piekrītu Maijai, jo tikai mēs pašas veidojam savu dzīvi. Katram pašam ir jābūt atbildīgam par saviem lēmumiem palikt mājās, raudāt vai apvainoties. Ir jāmāk sadzīvot pašam ar sevi un saprast sevi. Tad nekādus sliktos puišus sev nelaidīsi klāt. Taču satikt īsto vari tikai tad ja zini kādu gribi un uz priekšu

     [+] [-]

, 2010-12-06 14:07, pirms 13 gadiem
Visu nosaka tas tur augšā...kā kuram lemts, tā arī būs, katrs saņems pēc nopelniem.

     [+] [-]

, 2010-12-06 14:18, pirms 13 gadiem
Nu nedomāju, ka mežā uzturas tikai mētelīšu virinātāji. Regulāri skrienot, nevienu tādu sastapusi neesmu, toties esmu iepazinusies ar vairākiem jaukiem dažāda vecuma un dzimuma cilvēkiem. Dažs izvedis suni pastaigāties, cits tāpat kā es skrien, bet cits vienkārši izgājis pastaigāties. Es jau nu gan nedzīvotu ar tādu, kura dēļ regulāri sanāk raudāt. Esmu cīnītāja, nekad nepadodos un, galvenais, zinu savu vērtību. Netaisos savu dzīvi laist zudumā kāda tur dēļ, kurš nemāk mani novērtēt.

     [+] [-]

, 2010-12-06 14:43, pirms 13 gadiem
Šķirties patiešām ir grūti, un raudu spilvenā jau pusgadu. Taču arvien retāk... Un plāksteri patiešām ir vienīgi un tikai plāksteri...Nelīdz.

     [+] [-]

, 2010-12-06 15:28, pirms 13 gadiem
Grūti ir aizmirst to, kuru esi mīlējis līdz sirds dziļumiem. Pati esmu izgājusi šādām mocībām cauri. Pusgada laikā gan netiku pāri ciešanām, pagāja aptuveni gads, kura laikā nokritos svarā tā, ka mani uz ielas nepazina pat pašas radinieki. Varbūt būtu vēl ilgāk cietusi, ja nesatiktu cilvēku, kurš vārda tiešā nozīmē palīdzēja man pārvarēt šīs sāpes.

     [+] [-]

, 2010-12-12 00:44, pirms 13 gadiem
prieks šo lasīt...

     [+] [-]

, 2011-02-08 19:38, pirms 13 gadiem
sex bez mīlestības -tas ir lieliski