Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:10, Did:0, useCase: 3


Vai grūtnieces drīkst lidot ar lidmašīnu jeb drošības noteikumi, kas jāievēro topošajām māmiņām

Ziema ir tas laiks, kad sapņo par sauli, siltumu, jūru. Ja ir iespēja aizlidot atpūsties uz siltajām zemēm, tad parasti grūtniece ir izvēles priekšā: lidot vai nelidot ar lidmašīnu. Topošām māmiņām parasti grūti izlemt vai drīkst izvēlēties jauku atpūtu, peldēties, vai tas nekaitēs gaidāmajam mazulim. Kā tad īsti ir - vai grūtnieces drīkst lidot ar lidmašīnu un kādi nosacījumi būtu jāievēro, ja tiešām izlemjat lidot.

Vai lidojums ir kaitīgs grūtniecības laikā?

Viennozīmīgas atbildes nav. Vēl līdz šim brīdim ginekologi strīdas vai to drīkst vai nedrīkst darīt. Visi ir vienisprātis, ka lidojuma laikā jebkura cilvēka organisms tiek pakļauts papildus slodzei, bet cik ļoti tas ietekmē topošo māmiņu un mazuli, tas nav pietiekoši izpētīts. Lielākā daļa tomēr sliecas domāt, ka lidojums lidmašīnā ir praktiski nekaitīgs grūtnieces veselībai. Protams, izņemot gadījumus, kad grūtniecība nenorit kā nākas arī uz zemes.

Lidošana dažādos grūtniecības laikos

Pirmais trimestris, grūtniecības sākums. Kontrindikācijas netiek novērotas. Ir ārsti, kas uzskata, ka lidojums grūtniecības pirmajās nedēļās sekmē spontānā aborta iespējamību, taču tas nav pierādīts. Šādām bažām nav pamatojuma, jo nav izvirzīts neviens faktors, kas to ietekmētu. Vienīgais, ja jums grūtniecības sākumā ir slikta dūša un toksikoze, tad lidojuma laikā sajūtas varētu pastiprināties.

Otrais trimestris, grūtniecības vidējie mēneši. Kontrindikācijas netiek novērotas. Uzskata, ka tieši vidējais grūtniecības laiks ir vislabvēlīgākais aktīvai atpūtai. Šai laikā lielākā daļa ārstu dod atļauju lidojumiem ar lidmašīnu.

Trešais trimestris, grūtniecības pēdējie mēneši. Lidot ar lidmašīnu neiesaka. Grūtniecības pēdējās nedēļās māmiņas organisms intensīvi gatavojas tuvojošām dzemdībām. Nevar zināt kā grūtnieces organisms reaģēs uz spiediena maiņām, lidmašīnai paceļoties un nolaižoties. Tādēļ grūtniecības beigu laikā neiesaka izvēlēties lidot ar lidmašīnu. Atlieciet lidojumu uz labvēlīgāku laiku.

Padomi topošajām māmiņām, kas gatavojas lidojumam:

1. Vislabāk tomēr konsultēties ar ārstu un izņemt rakstisku atļauju, kas dažu aviokompāniju reisos pat ir obligāta prasība.

2. Kad pērkat aviobiļeti vai reģistrējaties lidojumam, brīdiniet aviokompānijas darbiniekus par savu grūtniecību. Ir aviokompānijas, kas topošajām māmiņām piedāvā ērtākas vietas lidmašīna, reģistrāciju bez rindas vai citas privilēģijas.

3. Kārtīgi pārdomājiet apģērbu, ko vilksiet lidojuma laikā. Tam jābūt īpaši komfortablam un ērtam. Izvēlieties ļoti ērtus apavus. Grūtniecēm pastāv palielināts trombu veidošanās risks, tādēļ ir svarīgi ik pa brīdim izkustināt kājas.

4. Paņemiet līdzi spilventiņu, ko lidojuma laikā aizlikt aiz muguras, lai būtu ērtāk sēdēt. Tam pašam mērķim var noderēt arī salocīta jaka.

5. Drošības jostu piesprādzējiet zem vēdera tā, lai nespiež un aiz siksnas vēl varētu aizbāzt divus pirkstus. Drošības jostu lidmašīnā jāsprādzē cik vien iespējams zemu zem vēdera. Risks, kas saistīts ar drošības jostu izmantošanu grūtniecības laikā ir daudz reiz mazāks, kā nelietojot to lidojuma laikā!

6. Lidmašīnas salonā ir samazināts gaisa mitrums, tādēļ ir ļoti svarīgi uzņemt daudz šķidruma.

7. Lidmašīna un lidošana topošajām māmiņām nav aizliegta, taču arī pārspīlēt ar to nevajadzētu. Pārāk bieži pārlidojumi ir papildus slodze grūtniecei.

Noteikumi lidsabiedrībās.

Turkish Airlines
Līdz 28. grūtniecības nedēļai atļauts ceļot bez ierobežojumiem.
No 29. – 35. grūtniecības nedēļai. Atļauts ceļot ar medicīnisko izziņu, kas izdota ne vēlāk kā 7 dienas pirms izlidošanas. Izziņai jābūt angļu valodā un uz tās jābūt visiem ārsta datiem - vārdam, uzvārdam, licences numuram utt.
Turkish Airlines - Traveling while pregnant -...

Air Baltic Corporation

Līdz 27. grūtniecības nedēļai atļauts ceļot bez ierobežojumiem.
No 28. – 35. grūtniecības nedēļai atļauts ceļot ar medicīnisko izziņu, kas izdota ne vēlāk kā 2 nedēļas pirms izlidošanas.
Pēc 34. grūtniecības nedēļas nav atļauts lidot, ja gaidāms vairāk kā viens mazulis.
Pēc 36. grūtniecības nedēļas nav atļauts lidot.

Plānojot izmantot citas aviokompānijas, lūdzu, pārliecinieties par tur spēkā esošajiem noteikumiem ceļošanai grūtniecības laikā.

Ieskaties! Noderīgi!

Apgāds Zvaigzne ABC piedāvā jaunajām māmiņām vairākas vērtīgas grāmatas. Pēc bērna piedzimšanas jūs pilda neizsakāms prieks un lepnums, kam gan piejaukts arī mazumiņš baiļu un spēka izsīkuma. Neraizējieties – kaut arī būt par vecākiem ir viens no pašiem atbildīgākajiem un sarežģītākajiem darbiem, tas vienlaikus ir arī darbs, kas darītājam sagādā milzīgu gandarījumu.
Grāmata „Vis par bērna kopšanu” ir praktiska, izsmeļoša un iedrošinoša rokasgrāmata par bērna audzināšanu pirmajos piecos gados. Tajā ir visjaunākās rekomendācijas par ēdināšanu, vannošanu, guldīšanu, rotaļāšanos un citiem bērna kopšanas jautājumiem, kā arī sīka informācija par bērna attīstību, par tās īpatnībām zēniem un meitenēm un atšķirībām viņu kopšanā.

Savukārt, „Laimīgais mazulis” ir grāmata visiem aizņemtajiem vecākiem, kuri meklē praktiskus un viegli izmantojamus padomus. Grāmatas mērķis ir palīdzēt radīt mazulim vislabāko ģimenes atmosfēru, lai jūs ar pārliecību un lepnumu varētu izaudzināt laimīgu bērnu. Tajā runāts par izplatītākajām vecāku raizēm un sniegtas atbildes uz neskaitāmiem jautājumiem.
Grāmatas autore Šantala Gazala ir privāti praktizējoša psiholoģe. Viņas darbības sfēras ir audzināšanas prasmju attīstīšana, bērnu uzvedības problēmas, alternatīvā medicīna un mātes lomas apgūšana.

Arī grāmata "Jūsu bērns. Mēnesi pēc mēneša" jau no bērna dzīves pirmajām stundām līdz pat viņa pirmajiem teikumiem būs jūsu uzticamais pavadonis. Tā ik uz soļa atgādinās, ko jūs varat sagaidīt, kas un kad jums jādara.
Ja jums ir vajadzīga universāla rokasgrāmata pirmajiem diviem bērna dzīves gadiem, kurā jūs varat izlasīt gan to, kā rūpēties par tikko piedzimušu zīdaini, gan to, kā veicināt rāpot sākuša mazuļa patstāvību, tad šī būs īstā grāmata.

Grāmatas nopērkamas Zvaigzne ABC grāmatnīcās!