Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


Kā sastādīt efektīvu mēneša budžetu?

Redakcija
Redakcija

Nauda ir neatņemama ikviena cilvēka ikdienas sastāvdaļa, tādēļ ikvienam vajadzētu pārzināt un plānot savu budžetu.

Pastāv maldīgs uzskats, ka budžeta plānošana ir svarīga tikai tiem, kuru finansiālā labklājība ir augsta, tomēr patiesībā budžeta plānošana ir jo īpaši svarīga tiem, kuru finansiālās iespējas ir ierobežotas.

Plānojot budžetu, iespējams gūt kontroli pār savu naudas plūsmu - salāgot savus ienākumus ar izdevumiem, izveidot drošības spilvenu, kā arī sasniegt finansiālos mērķus.

Domājot par savu finansiālo labklājību nākotnē, plānot savu budžetu sāciet jau šodien - šajā rakstā esam apkopojuši, kā sastādīt efektīvu mēneša budžetu.

Budžeta plānošana un mērķi

Budžets ir ienākumu un izdevumu plāns noteiktam laika periodam, kas veidots, lai sasniegtu kādu finansiālu mērķi.
Mēneša budžets palīdz saprast gan to, kā katru mēnesi tiks tērēta nauda, gan arī pārliecināties par to, ka katru mēnesi būs pietiekami daudz finanšu, lai segtu visus tēriņus.

Attiecībā uz budžeta plānošanu sākumā ir jāuzstāda konkrēti mērķi. Nosakot mērķus, darbs pie finanšu plānošanas būs vienkāršāks un arī efektīvāks, jo pēc tam varēsiet definēt, kādas darbības veikt un kas Jums ir nepieciešams mērķu sasniegšanai. Turklāt, mērķu noteikšana bieži vien palīdz arī psiholoģiski, jo ļauj noturēt motivāciju un disciplīnu ilgtermiņā, kas budžeta plānošanas procesā ir ļoti svarīga.

Pastāv divu veidu finanšu mērķi: īstermiņa un ilgtermiņa.

Īstermiņa mērķus iespējams sasniegt 1-3 gadu laikā, un tie var būt, piemēram, sakrāt ceļojumam, atmaksāt naudas parādu, iegādāties kādu jaunu ierīci.

Ilgtermiņa mērķus iespējams sasniegt 5 un vairāk gadu laikā, un tie var būt, piemēram, iegādāties nekustamo īpašumu, sakrāt bērnu izglītībai, uzsākt savu biznesu (šeit Jūs varat apskatīt oriģinālas biznesa idejas).

Svarīgi, lai Jūsu nostādītie mērķi ir reālistiski - pretējā gadījumā progress būs ļoti lēns, un mērķu sasniegšanai nepieciešamā motivācija pazudīs pavisam ātri. Laika gaitā Jūsu iespējas un prioritātes var mainīties, tādēļ regulāri pārskatiet un vajadzības gadījumā pielāgojiet noteiktos mērķus!

Ienākumu uzskaite

Lai spētu plānot budžetu, vispirms jānosaka, kādi ir Jūsu ikmēneša ienākumi. Apkopojot savus ikmēneša ienākumus, ņemiet vērā tikai pastāvīgos ienākumu avotus - mēneša atalgojumu; stipendiju; pabalstu u.tml. Vienreizējus ienākumus, kā piemēram ienākumi no nelietotu/nevajadzīgu mantu pārdošanas, šajā uzskaitē neiekļaujiet!

Svarīgi, lai ienākumu uzskaitē tiktu apkopoti tieši Jūsu neto ikmēneša ienākumi jeb ienākumi, kurus Jūs saņemat ''uz rokas''.

Izdevumu uzskaite

Budžeta plānošana galvenokārt sastāv no diviem soļiem: ienākumu un izdevumu kontroles. Tas nozīmē, ka izdevumu uzskaite ir tikpat svarīga kā ienākumu uzskaite. Pašsaprotami, ka izdevumu mēnesī ir daudz vairāk nekā ienākumu, tādēļ, lai atvieglotu šo procesu, jau uzreiz izveidojiet divas grupas: fiksētie izdevumi un mainīgie izdevumi.

Fiksētie izdevumi ir, piemēram, mājokļa īre; kredīta maksājums par auto vai mājokli; komunālie pakalpojumi; mobilo sakaru rēķins u.tml.

Mainīgie izdevumi ir, piemēram, pārtika, apģērbs un personīgie pakalpojumi (zobārsta, friziera apmeklējums utt.).
Izdevumu apzināšanai Jūs varat izmantot savu bankas konta pārskatu, bet atcerieties arī par tiem izdevumiem, kas tiek veikti skaidrā naudā.

Lai sarakstītu visus izdevumus vienuviet, varat izmantot Excel tabulu vai kādu speciāli budžeta plānošanai paredzētu mobilo aplikāciju.

Budžeta pielāgošana un optimizēšana

Pastāv daudz un dažādas budžeta plānošanas pieejas, un bieži vien, lai nonāktu pie sev tīkamākās, nākas izmēģināt dažādas pieejas. Viena no pasaulē populārākajām un vienkāršākajām budžeta plānošanas pieejām ir 50/30/20 likums, kas paredz, ka 50% no ienākumiem tiek novirzīti pamatvajadzībām, 30% vēlmēm, savukārt 20% uzkrājumiem.

Galu galā jāiemācās pielāgot un optimizēt budžetu atkarībā no situācijas. Situācija var būt ļoti mainīga, un budžeta plānošanu var ietekmēt daudz un dažādi faktori: darba zaudēšana vai paaugstinājums; skolēnu brīvlaiks; slimība u.c.
Jāsaprot, ka, mainoties situācijai, ne vienmēr jāmaina budžeta plānošanas pieeja, tomēr ik pa laikam Jums ir jāatseko mērķu progress - meklējiet jaunu pieeju tikai tad, ja, atsekojot mērķu progresu, Jūs konstatējat to, ka esošā pieeja nav efektīva. Neatkarīgi no izvēlētās pieejas, pamats paliek tas pats - zināt savus ienākumus un izdevumus, un sekot tiem līdzi.
Sarežģītākie soļi budžeta plānošanas procesā visbiežāk ir izdevumu samazināšana, kā arī iekrājumu palielināšana.

Pāris padomi, kā samazināt ikmēneša izdevumus:

● Rūpīgi izvērtēt katru lielāku pirkumu, tādējādi izvairoties no impulsīviem pirkumiem (Piemēram, katru lielāku pirkumu apdomāt aptuveni 2 stundas - ja arī pēc 2 stundām tas liekas tikpat svarīgs, tad tas iespējams ir nepieciešams);
● Pirms došanās uz veikalu sastādīt iepirkumu sarakstu (Liela daļa cilvēku pārtērējas tieši tad, kad iegādājas pārtiku);
● Mainīt ikdienas paradumus (Piemēram, ikrīta kafiju pagatavot mājās, nevis iegādāties degvielas uzpildes stacijā;
● Pārskatīt savus esošos abonementus (Varbūt esošo televīzijas vai mobilo sakaru abonementu var aizstāt ar lētāku vai atteikties no tā pavisam?)

Pāris padomi, kā palielināt iekrājumus:

● Katru dienu/nedēļu/mēnesi nolikt malā konkrētu naudas summu (Piemēram, ja kādu reizi tomēr neizdodas nolikt malā naudu, nepārdzīvojiet, bet tā vietā centieties atteikties no kādas vēlmes! Tādā veidā varēsiet līdzsvarot savu mēneša budžetu.);
● Pārdodiet neizmantotas/nevajadzīgas lietas (Apģērbu, ierīces, mājsaimniecības lietas u.c.);
● Veikt investīcijas.

Mūsdienās budžeta plānošana nav garlaicīgs process, kas tiek veikts ar zīmuli uz lapas - izmēģiniet speciāli šim mērķim paredzētas mobilās lietotnes, kas ne tikai pamatīgi atvieglos plānošanu, bet arī padarīs to aizraujošu.
Ceram, ka mūsu apkopotie padomi palīdzēs Jums saprast, ar ko sākt un kā sastādīt efektīvu mēneša budžetu. Lai izdodas!