Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:247, Did:0, useCase: 3


Pasaules kausa finālturnīrs futbolā jau pēc mēneša LTV7

Redakcija
Redakcija

FIFA (Fédération Internationale de Football Association) pasaules kauss 2022. gadā norisināsies no 20. novembra līdz 18. decembrim Katarā. Iespēju sekot līdzi gada lielākajam notikumam futbolā nodrošinās Latvijas Televīzija (LTV) – jau no 22. oktobra LTV7 būs skatāmi iknedēļas apskati “Ceļš uz FIFA pasaules kausu futbolā”, savukārt finālturnīra laikā – visu spēļu tiešraides, ekspresintervijas un padziļinātas diskusijas.

“Reizi četros gados futbols no vienkāršas spēles pārvēršas svarīgā, sociāli politiskā notikumā, kam seko līdzi visa pasaule, – tas ir lielais futbols. Notikumi laukumā ir visa pamatā, taču tā ir tikai maza daļa no varenās auras, ko rada superzvaigznes, strīdīgās epizodes, kolorītie fani un futbolu kaislību pārņemtie televīzijas skatītāji. Šajā laikā futbols uzrunā arī tos, kas par sportu neinteresējas,” pauž Andris Ušackis, LTV sporta redakcijas vadītājs.

Pirmoreiz vēsturē finālturnīrs norisināsies tik vēlu, gada nogalē, parasti tie notikuši vasaras vidū, tāpat arī vēl nekad finālturnīrs nav noticis platības ziņā tik mazā valstī kā Katara. Spēles notiks ultramodernos stadionos – lielākā ietilpība no tiem ir Lusailas stadionam, kurā var pulcēties ap 80 tūkstošiem skatītāju – te notiks arī lielais fināls 18. decembrī.

Jau kopš 22. oktobra katru sestdienu un svētdienu plkst. 16.00 LTV7 rādīs iknedēļas apskatus “Ceļš uz FIFA pasaules kausu futbolā”, kuros plašāk vēstīs par visām turnīra dalībvalstu izlasēm. Kopā būs 64 spēles, kurām tiešraidē varēs sekot līdzi katru dienu no 20. novembra LTV7 ēterā –pamatā būs trīs spēļu sākuma laiki – plkst. 15.00, 18.00 un 21.00, bet būs arī dažas dienas spēles plkst. 12.00. LTV tiešraides vienmēr sāksies desmit minūtes pirms spēles sākuma. Katru vakaru plkst. 23.05 LTV7 būs dienas spēļu apskats ar atkārtojumu nākamajā dienā plkst. 11.00. Pirms pirmās un pēdējās finālturnīra spēles ieplānota izvērsta Futbola studija – 20. oktobrī plkst. 17.00, 18. decembrī – plkst. 16.00 LTV7.

Finālturnīrā kopā piedalīsies 32 labākās izlases futbolā, kas sadalītas astoņās apakšgrupās pa četrām komandām katrā. No sākuma grupās spēles pēc riņķa sistēmas, labākās divas komandas no katras apakšgrupas iekļūs astotdaļfinālā – no šīs stadijas sāksies izslēgšanas spēles. Speciāli turnīram izstrādāts arī jauns oficiālās bumbas modelis, kura nosaukums ir “Al Rihla” jeb ceļojums. Bumbu ražošanā izmantotas jaunākās tehnoloģijas, lai tās paliktu vēl ātrākas un pats futbols – atraktīvāks.

Dalībvalstu vidū visvairāk komandu – trīspadsmit – pārstāvēs Eiropu, sešas – Āziju un Tuvos Austrumus, piecas – Āfriku, četras – Ziemeļameriku, Centrālameriku un Karību jūras reģionu, tāpat arī četras – Dienvidameriku. Visā līdzšinējā pasaules kausu vēsturē čempionu godā tikušas tikai Eiropas un Dienvidamerikas komandas. Pašreizējie pasaules kausa ieguvēji ir Francijas futbolisti. Līdz šim vēsturē pasaules kausu futbolā izdevies iegūt astoņu valstu izlasēm – visvairāk, piecas reizes, to ieguvusi Brazīlija, četras reizes – Vācija un Itālija. Kā būs šogad?

Televīzijās spēļu tiešraides komentēs sporta žurnālisti Andris Auziņš, Matīss Timofejevs, Ilvars Koscinkevičs, Anatolijs Kreipāns – viņiem pievienosies profesionāli futbola pārzinātāji Kristaps Blanks, Jurģis Kalns, Māris Verpakovskis un Kaspars Gorkšs. Par aktuālo ekspresintervijās un studijās vēstīs sporta žurnālisti Dāvids Ernštreits un Matīss Timofejevs.

FIFA Pasaules kauss no 20. novembra līdz 18. decembrim – LTV7 un REplay.lv. Tāpat arī aktualitātes, spēļu tiešraides, spilgtākās epizodes un, kā ierasts, arī spēļu kalendārs būs pieejams sabiedrisko mediju portālā LSM.