Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:198, Did:0, useCase: 3


Virteņi – latviešu virtuves piemirstais gardums

Virteņi ir sens latviešu ēdiens, kurš nu jau daudzās virtuvēs sen aizmirsts. Taču mūsu vecmāmiņas vēl zināja virteņu recepti un arī manā bērnībā uz galda bieži vien kūpēja šis it kā vienkāršais, bet brīnumgardais ēdiens. Iesaku arī jums atcerēties mūsu senču gardumus, kas bieži vien pārspēj pat izcilākos restorānu izgudrojumus.

Nepieciešams:

Mīklai:
500 g miltu,
1 ola,
sāls,
ūdens.

Pildījumam:
400 g biezpiena
200 g žāvēta cūkgaļas vairaudzīša,
1 sīpols,
1 ola,
sāls pēc garšas un vajadzības.

Pagatavošana:

1. Miltiem pievieno olu, nedaudz sāls un ūdeni tik daudz, lai mīkla veidotos viendabīga un neliptu pie rokām.

2. Samīcīto mīklu pārklāj ar tīru dvielīti un atstāj uz stundu nobriest.

3. Tikmēr gatavo pildījumu: Gaļu sagriež mazos kubiciņos un kopā ar sasmalcinātu sīpolu pannā apcep. Tad novieto uz papīra salvetes, lai notek liekie tauki.
Biezpienu izberž caur sietiņu, pievieno apcepto gaļas un sīpolu maisījumu, piesit olu un visu samaisa. Ja nepieciesams, pieber sāli, taču es to nedaru.

4. Uzbriedušo mīklu izveltnē, ar glāzes palīdzību izspiež ripiņas līdzīgi kā veidojot pīrādziņus.

5. Katras mīklas ripiņas viducī liek sagatavoto biezpiena- gaļas maisījumu, mīklas ripiņu pārloka uz pusēm un maliņas saspiež, lai vāroties tās nevarētu atvērties.

6. Katliņā uzvāra ūdeni, kuram pievienots nedaudz sāls. Tajā liek iekšā sagatavotos virteņus un vāra, līdz tie uzpeld.. Tad ar putu karoti ņem laukā un kārto traukā.

7. Pasniedz ar skābu krējumu, Var rotāt ar zaļumiem, brūklenēm vai dzērvenēm.

Labu apetīti!