Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:362, Did:0, useCase: 3


Ukrainas mākslinieka Ivana Vitjuka personālizstāde “Domas par mājām” LMS galerijā

Redakcija
Redakcija

Latvijas Mākslinieku savienības galerijā, 11. novembra krastmalā 35, Rīgā, no š.g. 8. marta līdz 7. aprīlim norisināsies ukraiņu gleznotāja Ivana Vitjuka personālizstāde “Domas par mājām”.

Izstādes atklāšana notiks š.g. 8.martā plkst. 18.00.

Ivans Vitjuks ir radoši aktīvs ukraiņu mākslinieks un savā personālizstādē “Domas par mājām” eksponēs no 2022.-2024. gadam Latvijā tapušos mākslas darbus. Mākslinieks pārstāv Ukrainas reālisma un impresionisma estētikā bāzētu stilistiku un daudz strādā plenērā - glezno un zīmē no dabas. Gleznās, kas veidotas eļļas tehnikā uz kartona vai audekla, un zīmējumos, dominē urbānās ainavas motīvi. Gleznotājs ir vērīgs Rīgas pilsētvides un tās nosacītās, tonālās krāsainības vērotājs un dokumentētājs. Mākslinieks ir ticis aicināts veidot personālizstādi Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) galerijā LMS Ukrainas atbalsta programmas ietvaros.

Ivans Vitjuks izstādes tēmas izvēli raksturo:
“Bet kas notiek, ja viņa māja ir domās un sapņos? Kas notiek, ja viņa māja ir tikai neliela saliņa redzamajā vai neredzamajā visuma telpā. Un arī šī nelielā, trauslā šķietamā miera daļiņa ir mākslinieka mājas. Domājot par mājām, mēs savā iztēlē redzam to tuvo un radniecīgo, kas sildīja un kur bija ērti. Bet kādam arī jūra ir mājas. Pludmale, kur staigāja ar mīļoto. Soliņš, uz kura sēdēja, skatoties, kā spēlējas un mēģina staigāt tavs bērns. Bet vai mīļotā cilvēka acis var būt mājas? Lūpas. Uzacis. Katram no mums ir savas atbildes uz šiem, it kā vienkāršajiem jautājumiem. Pati dzīve, dažreiz ar ironiju un viltību, dažreiz ar rūgtu smaidu, mēģina pateikt mums priekšā, kas ir svarīgākais, un kura ir īstā atbilde uz tik svarīgu, bet neuzdotu jautājumu”.

Mākslinieks ir mācījies Ukrainā - Starokonstjantiņivas mākslas skolā no 1980.-1985.gadam un no 1986.-1990.gadam mācības turpinājis Odesas M. Grekova mākslas skolā. Ivans Vitjuks no 1994.-1998.gadam bija brīvklausītājs Sanktpēterburgas I. Repina vārdā nosauktajā Mākslas akadēmijā (Krievijā), kur studēja glezniecību un zīmēšanu. Gleznotājs ir saņēmis LMS Goda biedra statusu, regulāri piedalās LMS izstādēs un rīkojis personālizstādes Latvijā.

Izstāde “Domas par mājām” būs skatāma LMS galerijā, 11. novembra krastmalā 35, Rīgā, no 8.marta līdz 7.aprīlim.

LMS galerijas darba laiks: pirmdiena – svētdiena, no plkst. 12.00 – 18.00.