Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:337, Did:0, useCase: 3


Liepājas teātrī top iestudējums „Dēmōns”

Redakcija
Redakcija

Režisora Viestura Meikšāna vadībā Liepājas teātrī pašlaik notiek darbs pie Mihaila Ļermontova poēmas „Dēmons” iestudējuma. Pirmizrāde paredzēta 28. martā. Poēmu "Dēmons" krievu romantisma dzejnieks M. Ļermontovs izstrādāja visu savu neilgo mūžu. Tajā viņš risina stāstu par izraidīto eņģeli, kurš spiests pavadīt savu esību vientulībā un naidā, līdz negaidīti iemīl skaisto meiteni Tamāru. Viņa nespēj pretoties Dēmona valdzinājumam. „Ir kaut kādas cilvēka tumšās puses, kas mani interesē kā mākslinieku,” par darba izvēli stāsta V. Meikšāns. „Šajā stāstā piesaista tas, ka Dēmons nav klišejiski ļaunais. Darbs dod iespēju runāt par to, cik viss ir relatīvs, jo arī Dēmons alkst pēc mīlestības. Tik kaislīgu materiālu es vēl nekad neesmu iestudējis. Tajā ir vienreizēja mīlestības koncentrācija. Apbrīnojami, ka Ļermontovs, būdams tik jauns, kaut ko tādu varēja sarakstīt,” viņš turpina.

Iestudējums “Dēmōns” iecerēts kā vizuālā teātra izrāde, kuras viens no centrālajiem struktūrelementiem ir mūzika. „Vizualitāte un mūzika ir divi galvenie pīlāri, uz kuru turas mūsu izrāde,” papildina režisors. Mūzikai būs izšķiroša nozīme vēstījuma asociatīvajā un emocionālajā uztverē. Īpaši šim iestudējumam radīto komponista Matīsa Čudara mūziku izrādes laikā dzīvajā izpildījumā atskaņos džeza trio “Auziņš - Čudars - Arutyunyan”. Tādējādi mūzika cieši mijiedarbosies ar skatuvisko darbību, turklāt uz skatuves būs klātesoši arī paši izpildītāji.

Vēstījumu, kuram raksturīga izsmalcināta dzejas valoda un vareno Gruzijas kalnu tēlojumi, režisors V. Meikšāns veido ciešā sadarbībā mākslinieci Moniku Pormali. Iestudējumam palīdz tapt arī mākslinieces asistente Paulīne Kalniņa, dramaturgs Evarts Melnalksnis un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.

Galvenās lomas izrādē atveidos Agnese Jēkabsone un Egons Dombrovskis.

„Egona profesionalitāte un aktieriskās kvalitātes man ir skaidras jau sen. Viņš ļoti labi strādā ar tekstu, šajā gadījumā – dzeju. Viņš ir kaislīgs aktieris, kas šajā iestudējumā man der izcili. Ar Agnesi esmu strādājis jau vairākkārt, komunikācija ir profesionāli noslīpēta, viņa uzreiz izdara visu, kas vajadzīgs,” aktieru izvēli pamato režisors.

Izrādē piedalīsies arī LiepU aktierkursa 3. kursa studenti Kintija Stūre, Agnija Dreimane, Madara Krživeca, Artūrs Irbe.
Izrādi iespējams noskatīties arī 29. martā (2. abonementa izrāde), kā arī 8. un 24. aprīlī (3. abonementa izrāde).