Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:337, Did:0, useCase: 3


Liepājas teātris ar izrādi „Grieķi” viesosies Lietuvā, Polijā, kā arī Rīgā

Redakcija
Redakcija

Liepājas teātris ar Elmāra Seņkova veidotās triloģijas noslēdzošo daļu – izrādi „Grieķi”, kas tikusi nominēta arī 4 „Spēlmaņu nakts” balvām – t.sk. kā „Gada izrāde”, piedalīsies divos festivālos un augustā tiks rādīta arī Rīgas skatītājiem.

Jau trešdien, 12. jūnijā, izrāde tiks rādīta Klaipēdā – starptautiskajā teātra festivālā „TheATRIUM”, kurš norisinās jau 8 gadus un šajā laikā kļuvis par būtisku teātra notikumu Lietuvā. Festivāla programma sastāv no 2 daļām – Lietuvas teātra skates, kā arī starptautiskās programmas, kurā viesosies ne tikai Liepājas teātris, bet tiks rādītas arī izrādes no Argentīnas, Igaunijas un citām valstīm.

Savukārt oktobra beigās „Grieķi” tiks rādīta Polijas pilsētā Žešovā rudens festivāla "The festival of Masterpiece - Rzeszow Theater Meetings" ietvaros, kuru "Wanda Siemaszkowa" teātris rīko jau vairāk nekā 60 gadus, izrādot labākos Polijas teātra iestudējumus. Liepājas teātris ir uzaicināts kā vienīgais ārvalstu teātris, „Grieķi” būs šī festivāla noslēguma izrāde. Ar teātri Žešovā liepājniekiem izveidojusies lieliska sadarbība – šī jau būs trešā viesošanās reize; iepriekš izrādītas Seņkova triloģijas pirmās divas izrādes – „Šekspīrs” un „Grimmi”.

„Grieķus” būs iespējams noskatīties arī Rīgas skatītājiem, jo šī ir viena no izrādēm, kas iekļauta tradicionālajās vasaras viesizrādēs Rīgā. 8. augusta vakarā tā tiks rādīta Dailes teātrī. Uz šo izrādi biļetes jau iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs – gan teātros, gan elektroniski.

Seņkovs ar izrādi “Grieķi” noslēdz savas triloģijas apli, taču to iespējams skatīties arī tad, ja pirmās daļas nav redzētas. „Šekspīru” un „Grimmus” saista asiņaina cīņa, karš, nāve un cilvēku noziedzība vienam pret otru. Savukārt triloģijas noslēdzošajā daļā, lai izskaidrotu to, kas notiek ar un ap mums, radošā komanda atgriezusies pie grieķu mītiem. Uz vietu, kur cilvēks savā stāstā rada Dievus, lai tie, savukārt, varētu radīt cilvēkus, kuri nostājas pret Dieviem, kļūstot par varoņiem. Paaudzes un laikmeti mainās, bet cilvēka vēlme kļūt par Dievu nemainās. Vai Prometejs darīja pareizi, atnesdams cilvēkiem uguni?

Izrādē piedalās aktieri Inese Kučinska, Edgars Ozoliņš, Agnese Jēkabsone, Rolands Beķeris, Everita Pjata-Gertnere, Anete Berķe, Kārlis Artejevs, Valts Skuja, Kārlis Ērglis, Madara Kalna, Kintija Stūre, Agnija Dreimane, Hugo Puriņš.

Izrādes dramaturģiju veidojusi Justīne Kļava, scenogrāfiju un kostīmus Reinis Suhanovs, gaismu partitūru Mārtiņš Feldmanis, mūziku radījis Edgars Mākens (vairākas izrādes dejas un muzikālās tēmas arī paši aktieri), režisoram asistējis Matīss Budovskis, scenogrāfam Līga Zepa.