Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:152, Did:0, useCase: 3


Pēdējā Oļega Tabakova pirmizrāde Rīgā

Redakcija
Redakcija

25. un 26. aprīlī uz Rīgas Dailes teātra skatuves notiks Antona Čehova vārdā nosauktā Maskavas Dailes teātra pirmizrāde leģendārā režisora Konstantīna Bogomolova iestudējumam “Juveliera jubileja”, ar ko tiek atzīmēta Oļega Tabakova astoņdesmitā dzimšanas diena.

Apaļais gadskaitlis šoreiz kļuvis arī par režisora koncepcijas asi. Oļegs Tabakovs piesaistījis šim darbam vienu no teātra spožākajiem izgudrotājiem un provokatoriem – Konstantīnu Bogomolovu.

Režisors, kas iestudējis tik spilgtus darbus, kā “Ideāls vīrs” un “Karamazovi”, šoreiz apliecina savu talantu kā pieklusinātas, minimālistiskas pustoņu kompozīcijas autors, skrupulozas teksta izvētīšanas meistars – neviena nejauša vārda vai žesta, mērķējot uz smalko matēriju cienītāju loku.

Angļu aktrises Nikolas Mak Olifas luga pēc būtības ir visai radikāla benefice ģeniāliem aktieriem: galvenais varonis nevij mīla intrigas un nevēršas pret plānprātīgiem mantiniekiem ar aforismu plūdiem.

“Juveliera jubileja” ir izrāde par kalpošanu, arī par kalpošanu teātrī. Par uzticību neredzamam karogam, par vārdos neizsakāmām vērtībām, par spēju piedot un mūža ritējumā arvien izjust jēgu savai dzīvei! Un, protams, par mīlestību. Sapnis veido cilvēka likteni, pavadot līdz pat nāves slieksnim. Tas iespējams vien mīlestības gaismā.

Divi izcili mākslinieki – Nataļja Teņakova un Oļegs Tabakovs – ar nesatricināmu, karalisku apvaldītību izspēlē iespaidīgu jūtu un stāvokļu amplitūdu, pārvēršot stāstu par greizsirdību un atriebību apslēpta izmisuma un eksistenciāla skaistuma vilnī, liekot ikvienam uzmanīgam skatītājam teju vai sastingt krēslā. Tāda, lūk, paradoksāla dzīves jēgas pielīdzināšana nāves jēgai.

Šis stāsts nevar atstāt vienaldzīgu: liriska, skumja un dziļa izrāde ar ģeniāliem māksliniekiem, kurā ir gan humors, gan svinīgums, gan jubilejas benefices spozme – kā pieklājas Tabakova Maskavas Dailes teātrim.

Slavenākais Krievijas aktieris iznāk uz skatuves, lai notiktu dižās psiholoģiskā teātra tradīcijas sastapšanās ar aktuālo Eiropas teātra valodu. Šī dramaturģija iemieso visu uzvarošu teātra mākslas spēku.

25. un 26. aprīlī uz Rīgas Dailes teātra skatuves Oļegs Tabakovs, Nataļja Teņakova, Darja Moroza, Jevgeņijs Perevalovs, Artjoms Pančiks un Vladimirs Pančiks Konstantīna Bogomolova izrādē “ Juveliera jubileja”.