Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:372, Did:0, useCase: 3


UK dziedātāja Annique: „Savos tekstos rakstu par dažādo pieredzi, ko esmu guvusi...”

Redakcija
Redakcija

Jau šonedēļ ar četriem koncertiem Latvijā viesosies jaunā un talantīgā britu dziedātāja Annique, kuru britu mūzikas kritiķi jau paguvuši nodēvēt par „britu vokālo sensāciju”. Gatavojoties savai vizītei Latvijā, dziedātāja sniedza interviju arī portālam Kulturasvestis.lv.

Kur esat mācījusies un kādu mūziku saucat par savējo?

Esmu augusi muzikālā ģimenē, un pirmo dziesmu sakomponēju piecu gadu vecumā. (Smaida.) Jau vēlāk Londonas Laikmetīgās mūzikas akadēmijā ieguvu vokālo izglītību. Ja jūs jautājat par mūziku, kas ietekmējusi manu muzikālo domāšanu: tā ir vecā džeza mūzika, jo, to dziedot, es jūtos visērtāk. Pat tikai klausoties džeza mūziku, bieži jūtos aizkustināta līdz sirds dziļumiem. Bet, ja man vajadzētu raksturot savu mūzikas stilu, es teiktu, ka tas ir krāšņs mūzikas kokteilis, kurā sajaucies džezs, roks, folkmūzika, popmūzika...

Lasot jūsu biogrāfiju, var nojaust, ka savā ne pārāk ilgajā karjerā esat sastrādājusies ar daudziem pazīstamiem māksliniekiem...

Jā, man ir palaimējies sadarboties ar maniem favorītiem – animētās mūzikas grupas Gorillaz un Maika Skinera, kā arī darboties projektā The Streets un piedalīties šovā The Jools Holland. Taču domāju, ka pagrieziens manā karjerā notika tad, kad kāds mans draugs mani iepazīstināja ar multiinstrumentālistu Kobiju Izraelītu (Koby Israelite). Viņš ir ļoti talantīgs mūziķis, kurš spēlē daudzus instrumentus – stīgu pūšaminstrumentus, taustiņinstrumentus un sitaminstrumentus – un darbojas dažādos muzikālos projektos, tostarp romu ansambļos. Arī mūsu sadarbība ir ļoti veiksmīga – esmu laidusi klajā savu debijas albumu Heads Up („Galvas augšā”). (Jāpiebilst, ka šis albums ļoti veicināja dziedātājas karjeru: notika Annique koncerti karstākajās Apvienotās Karalistes koncertvietās Albertholā, Ronnie Scotts, The Jazz Cafe un XOYO, uz kuriem biļetes tika izpirktas vēja ātrumā. – Red.). Arī savu pirmo dziesmu ierakstīju ciešā sadarbībā ar Kobiju, kurš ir ne tikai mūziķis, bet arī producents. Sākotnēji Kobijs dziesmu rakstīja kā instrumentālo skaņdarbu savā studijā, kas atrodas viņa mājā Dienvidlondonā, bet tad saprata, ka tai ir nepieciešams vokāls. Viņš mani uzaicināja atnākt uz ierakstu sesiju, kuras laikā palūdza, lai uzrakstu dziesmai „No Mans Land” vārdus. Sesija noritēja ļoti veiksmīgi, un mums izdevās teicami sastrādāties; mēs pat kopīgi pārrakstījām dziesmas otro daļu. Tā tapa dažās stundās! Tieši, pateicoties šim ierakstam un mūsu sadarbībai, sapratām, ka vēlamies ierakstīt kopīgu albumu..

Kāds ir vēstījums, ko ar savām dziesmām vēlaties nodot klausītājiem?

Savos tekstos rakstu par dažādo pieredzi, ko esmu guvusi, ejot cauri savai dzīvei. Dažkārt dziesmas rakstu, vērojot cilvēkus un iztēlē mēģinot iejusties viņu tēlos. Tas man dod vairāk brīvības, un, manuprāt, šādas dziesmas klausītājiem šķiet interesantākas. Radot mūziku, cenšos, lai visas dziesmas nestāstītu tikai par mani. Bet, radot jaunus skaņdarbus, iedvesmu smeļos arī no saviem elkiem mūzikā – Ellas Ficdžeraldas, Eimijas Vainhausas, Frenka Sinatras, grupas „The Beatles” un citiem.

Vai pirms uzstāšanās ievērojat kādus rituālus?

Dienās, kad notiek koncerti, allaž pārliecinos, ka esmu labi sagatavojusies un labi atpūtusies, lai klausītājiem varētu sniegt savu labāko priekšnesumu. Gribu un frizūru pirms kāpšanas uz skatuves veidoju pati, jo – galu galā, ikviena meitene zina, ka tas pats par sevi ir rituāls. (Smaida.) Paralēli šim rituālam iesildu balsi, dzeru daudz ūdens, bet, ja uztraucos, iemalkoju nedaudz vīna. Taču pavisam noteikti varu apsolīt, ka mana un manas grupas uzstāšanās būs patiešām aizraujoša! Koncerta laikā jūs piedzīvosiet gan kāpumus, gan kritumus, kas jums radīs neaizmirstamu, iedvesmojošu, aizraujošu pieredzi! (Smaida.)

Varbūt esat kaut ko dzirdējusi par ievērojamajiem Latvijas operdziedātājiem, kas visai bieži mēdz uzstāties Londonas Karaliskajā operā?

Diemžēl pagaidām vēl neesmu iepazinusies ar Latviju un jūsu valsts kultūru, tāpēc ar satraukumu gaidu iespēju to piedzīvot. Taču man ļoti patīk klasiskā mūzika, un ceru mūsu operu apmeklēt jau šajās brīvdienās kopā ar savu vectēvu. (Intervija notika pagājušajā nedēļā. – red.)

Latvijā uzstāsieties jau nākamnedēļ. Vai pirms došanās koncertēt uz citu valsti meklējat informāciju par turienes mūziku un mūziķiem?

Atklāti runājot, lielās aizņemtības un saspringtā grafika dēļ man ir ļoti maz laika šādām lietām, taču ceru, ka pa ceļam uz Latviju varēšu papētīt šo informāciju. Zinu, ka tas būs pēdējā minūtē, taču mans moto ir „Dzīvo līdzi plūsmai!” (Smaida.)

Annique koncerti notiks:

26.oktobrī Jelgavas pilsētas kultūras centrā,
27.oktobrī Vidzemes koncertzālē „Cēsis”,
29.oktobrī, Rīgā, kinoteātrī „Splendid Palace”,
30.oktobrī Liepājas pilsētas koncertzālē „Lielais dzintars”.

Biļetes uz koncertiem var iegādāties „Biļešu Paradīzes” kasēs un internetā.

Dziedātājas oficiālā mājaslapa: Annique | New album - Heads Up - Out Now
Video “London's Burning”:

Samanta Kalniņa