Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Baraka Obamas grāmata iznāk arī latviešu valodā

Redakcija
Redakcija

Sen gaidītie Baraka Obamas memuāri “Apsolītā zeme” tikko iznākuši arī latviešu valodā. Apjomīgā grāmata (784. lpp.!) tapusi pēc tam, kad bija beidzies Obamas prezidentūras laiks. Šī ir grāmata, kas izraisījusi diskusijas angliski runājošajā pasaulē un būs ārkārtīgi interesanta ikvienam pasaules politiskajos procesos ieinteresētam lasītājam.

Lai gan personīgo dzīvi Baraks Obama grāmatā skāris maz, rūpīgi ieskicēta arī viņa ģimenes vēsture gan no mātes, gan tēva puses. Asprātīgs un atklāts, Obama raksta par savu bērnību, kad mamma sacīja: “ej un palasi, un tad atnāc un pastāsti, ko esi uzzinājis,” tādējādi izveidojot lasīšanas paradumu visam mūžam. Vēl koledžas laikā Baraks esot bijis bezrūpīgs jauns cilvēks, kurš labprāt ballējies un kura “intelektuālā zinātkāre bija saistīta ar to meiteņu interesēm, kuras centos iepazīt tuvāk,” tomēr lasīšana pamazām izveidojusi viņa pasaules uzskatu un raisījusi, kā pats saka, “politisko pamošanos”. Soli pa solim nevienam nezināmais jaunais vīrietis soļo uz mērķi, kuru sākotnēji nav definējis pat sev pašam, kļūstot par prezidentu un vadot valsti patiešām skarbu pārmaiņu laikā: 2008.-2009. gada krīzē.

Runājot par dzīvi un karjeru, Obama rāda arī morālās dilemmas, ar kurām saskāries, pieņemot nozīmīgus lēmumus; atklāj, kā dzīve Baltajā namā ietekmējusi viņa sievu un meitas un nebīstas pieminēt brīžus, kad juties izsmelts un vīlies. Tomēr pāri visam tā ir grāmata par cerībām, iespējām un progresu gan ASV, gan citās pasaules valstīs.
Grāmatas tulkotāja Kārina Pētersone raksta: “Ļoti interesanta lasāmviela politikas apskatniekiem, amatiervērotājiem un arī “parastiem” cilvēkiem. Baraks Obama šajā grāmatā atsedzas kā līderis, kurš seko ideāliem, ieklausās profesionāļos un daudz panāk ar savu personisko šarmu un pārliecināšanas spēju. Man kā kādreizējai politiķei bija interesanti baudīt atklātību, ar kādu viņš raksturo citvalstu politiskos vadītājus, kā arī humorpilni attēlo savas komandas dažādo personāžu asās rakstura šķautnes. Protams, ir saistoši ielūkoties Baltā nama politiskajā virtuvē. Cilvēkiem, kuri ir pārdzīvojuši 2008-2009. gada finanšu krīzi, būs aizraujoši izsekot tās ģenēzei ASV apstākļos un arīdzan cīņai par tās apmēru iegrožošanu. Grāmatā sastapsimies arī ar politisko cinismu Obamas pretinieku nometnē. Tie, kuri gaida šeit jaunas atklāsmes par Baraka un Mišelas savstarpējām attiecībām, būs vīlušies. Tad vēlreiz jāpārlasa Mišelas Obamas “Izaugt”.”

No angļu valodas tulkojusi Kārina Pētersone.
Pieejama arī e-grāmata.