Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Dienas grāmatas jaunums - Vālmīki "RĀMĀJANA"

Redakcija
Redakcija

Klajā nācis Vālmīki eposs "Rāmājana", ko latviešu valodā adaptējusi Sigma Ankrava

Šajā pasaulē katrs, kurš lasa vai klausās stāstu par Rāmu, ko dzejā izteicis svētnieks Vālmīki, kļūs brīvs no nedienām, un viņa vēlēšanās tiks piepildītas. Tas, kurš vērīgi uzklausīs šo Vālmīki stāstu, dzīvos ilgi un laimīgi. Tāds cilvēks uzvarēs visas grūtības, jo dievi būs tam līdzās. Tas, kurš lasa vai klausās stāstu par Rāmu, tiek atbrīvots no visiem grēkiem. Tiem, kuri ar sirdi nododas Rāmas stāsta pārrakstīšanai, ir nodrošināta vieta debesīs.

““Rāmājana”, burtiskā tulkojumā no sanskrita “Rāmas ceļš”, ir vecākais no diviem senās Indijas epiem. Par tā sākotnējā teksta autoru tiek uzskatīts svētnieks Vālmīki. Pēc valsts neatkarības iegūšanas 1949. gadā indiešu sanskritologi izvirzīja mērķi attīrīt epa tekstu no gadsimtu gaitā radītajiem uzslāņojumiem. Daudzu gadu garumā pētnieki analizēja gan divus tūkstošus “Rāmājanas” tekstu, kas pierakstīti uz palmu lapām, gan pārējos variantus dažādās Dienvidāzijas tautu valodās, līdz spēja vienoties par sanskrita dzejas tekstu kompilāciju, ko nosauca par “Vālmīki “Rāmājanas” pamattekstu”. Tieši tas ir ņemts par pamatu pārstāstam latviešu valodā.”
Sigma Ankrava

Indiešu kultūras un literatūras pētniece LU emeritētā profesore Sigma Ankrava vairāk nekā četrdesmit gadus ir veltījusi, lai iepazītu Indiju. Viņa ir piedalījusies starptautisku pētniecisku projektu realizēšanā Latvijā, ASV, Apvienotajā Karalistē un Indijā. Vairāku grāmatu autore: “Druīdu svētbiržu ugunis” (1995), “Vai Lāčplēsis bija karalis Artūrs?” (2000), “Lāčplēsis, karalis Artūrs un Svētais Grāls” (2006), “Dzeja un politika Indijā” (2011), “Indiešu dievi un dieves” (2019).

Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu

Grāmatas māksliniece Lilija Dinere