Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


“Latgales prozas lasījumos” nepārspēta paliek Annele Slišāne

Redakcija
Redakcija

Aizvadītajā nedēļā izskanēja starptautiskais literatūras festivāls “Prozas lasījumi”. Viens no festivāla pasākumiem bija arī literārā konkursa “Latgales prozas lasījumi 2022” (“Latgolys prozys skaitejumi 2022”) noslēgums. Konkursā par labāko prozas rakstītāju Latgalē jau trešo gadu pēc kārtas tika atzīta tekstilmāksliniece, pedagoģe un literāte Annele Slišāne.

Latgaliešu kultūras kustība “Volūda” (biedrība “LgSC”), sadarbojoties ar festivālu “Prozas lasījumi”, trešo reizi izsludināja konkursu “Latgolys prozys skaitejumi”, kura mērķis ir veicināt literāro procesu Latgalē. Nepārspēta, jau trešo reizi pēc kārtas konkursā par labāko prozas rakstītāju tika atzīta Annele Slišāne (Balvu novada Zelči), kura šogad lasījumos piedalījās ar stāstu “atīdams”. Otro vietu konkursā ieguva Egita Kancāne (Rīga/Preiļu novada Andiņi) ar “Annys puorsokys”, bet trešajā vietā – Aigas Bokanovas (Rīga/Rēzeknes novada Viļāni) stāsts “Kur ir muna sāta?”. Konkursa noslēguma pasākums notika 8. decembrī Rēzeknē, dzelzceļa stacijā “Rēzekne II”, to bija iespējams vērot gan klātienē, gan tiešraidē. Pasākumā, ko vadīja Rēzeknes Tautas teātra aktieris Jānis Pampe, varēja dzirdēt visu trīs konkursa finālistu darbus, pieredzēt folkloras ansambļa “Gosti”, kurā apvienojušies Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas jaunie mūziķi, pirmo publisko uzstāšanos, kā arī apskatīt mākslinieces Gitas Palmas vilcienu tēmai veltīto gleznu viena vakara izstādei. Annele Slišāne piedalījās arī festivāla “Prozas lasījumi” noslēguma pasākumā Rīgā 11. decembrī.

Annele Slišāne ir tekstilmāksliniece, pedagoģe un rakstniece, grāmatu “#100dečiLatvijai”, “tuoraga stuosti” un “tuoraga stuosti. pīns” autore. Par projektu “#100dečiLatvijai” un tā transformācijām audio un Braila raksta versijās, kā arī stāstu krājumu “tuoraga stuosti” saņēmusi latgaliešu kultūras gada balvu “Boņuks”. Annele dzīvo un uzņem viesus savās lauku mājās Balvu novada Upītes puses Zelču ciemā, strādā par mākslas un latgaliešu valodas skolotāju, kā arī turpina darbu pie sava trešā stāstu krājuma. Par piedalīšanos konkursā Annele saka: “Maņ ir prīks par itū festivalu, ka tys nūteik Latgolā i ka kotru godu palīk vaira daleibnīku. Par ituo gods uzvaru gribīs saceit – treis lītas, lobas lītas. Īspieja byut festivala pasuokumā Reigā ir jauna i loba kulturas pīredze – byut, laseit, klauseitīs i sadzierdēt, kuo dažuodi rakstnīki losa sovus dorbus. Es izbaudeju festivala konceptu!”

Konkursā “Latgolys prozys skaitejumi 2022” bija aicināti piedalīties visa vecuma Latgales kultūrtelpai piederīgi autori, kuri raksta prozu. “Latgales prozas lasījumos 2022”, kuru devīze šogad bija “Kur ir muna sāta?” (Kur ir manas mājas?), tika saņemti 16 dažādu autoru darbi kā latviešu literārajā, tā latgaliešu rakstu valodā. Konkursam darbus iesūtīja gan Latgales kultūrtelpā jau zināmi autori, gan debitanti. Iesūtītos darbus vērtēja žūrija, kuras sastāvā bija literatūrzinātniece Ilga Šuplinska, literatūrzinātniece un Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes profesore Ieva Kalniņa, Balvu centrālās bibliotēkas vadītāja Ruta Cibule un rakstniece un redaktore Jana Egle. Konkursa žūrija par “Latgolys prozys skaitejumi 2022” uzvarētājas veikumu komentē, ka stāstā “atīdams” domāts par valodu un prozas ritmu, mēģināts atrast savu raksturojumu ikdienas gaitām. Tas esot spēcīgs un atmiņā paliekošs stāsts, kas, runādams par dziļi personisko, rāda sievietes mulsuma pilno ikdienas dzīvi mājās un stāsta par mājām viņā pašā. Anneles stāstā ir bagāta valoda, izkopta stāsta stuktūra, tas ir poētisks un valdzinošs. Anneles Slišānes stāsta lasījumu var noklausīties te: https://youtu.be/cdmHM8srLdI

“Latgolys prozys skaitejumi 2022” noslēguma pasākumu rīkoja latgaliešu kultūras kustība “Volūda” (biedrība “LgSC”), pasākuma režisore bija Amanda Anusāne, bet konkursa norisi atbalstīja Latvijas rakstnieku savienība un starptautiskais literatūras festivāls “Prozas lasījumi 2022”, Valsts kultūrkapitāla fonds, AS “Latvijas dzelzceļš”, latgaliešu kultūras ziņu portāls lakuga.lv un žurnāls “Domuzīme”.

“Latgolys prozys skaitejumi 2022” konkursa ieraksts noskatāms te: https://youtu.be/CvFU1Uo3f20