Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Valsts valodas dienā Gaismas pilī notiks vairāki pasākumi

Redakcija
Redakcija

Valsts valodas dienā, sestdien, 15. oktobrī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) norisināsies vairāki pasākumi latviešu valodas cildināšanai – VIII pasaules diktāts latviešu valodā, Valsts asinsdonoru centra izbraukuma donoru dienas pasākums Latviešu valoda ir mūsu asinīs un šāgada diktāta teksta autora rakstnieka Osvalda Zebra dzīvesstāstu meistarklase Es rakstu par sevi.

Svinīgo pasākumu centrā būs VIII pasaules diktāts latviešu valodā, kas tiks translēts no Gaismas pils Ziedoņa zāles. Diktāts sāksies pulksten 12.20 un ilgs aptuveni 40 minūtes. Šogad diktātam tekstu radījis latviešu rakstnieks un žurnālists Osvalds Zebris, un LNB Ziedoņa zālē aptuveni 150 klātienes rakstītājiem un simtiem dalībnieku pārējā Latvijā un pasaulē to diktēs aktieris un režisors Gerds Lapoška.

Gan pirms, gan pēc diktāta LNB norisināsies Valsts asinsdonoru centra rīkotais pasākums Latviešu valoda ir mūsu asinīs, proti, pirms diktāta rakstīšanas, no pulksten 11.00 līdz 12.15, jebkurš interesents varēs noskaidrot savu asinsgrupu un hemoglobīna līmeni. Savukārt uzreiz pēc diktāta, no pulksten 13.00 līdz 15.00, ikvienam būs iespēja noziedot asinis Valsts asinsdonoru centra izbraukuma donoru pieņemšanas punktā, izglābjot dzīvību trim smagi slimiem cilvēkiem.

No pulksten 16.00 līdz 17.00 latviešu valodas cienītāji varēs vaigā sastapt diktāta teksta autoru Osvaldu Zebri, kurš literārajā meistarklasē Es rakstu par sevi stāstīs, kā cilvēkam mūsdienās pierakstīt savu dzīvesstāstu.

Diktāta organizatori atgādina – lai piedalītos diktāta rakstīšanā, pirms tam nepieciešams reģistrēties vietnē raksti.org. Klātienē rakstīt gribētājiem tīmekļa vietnē ir iespēja pieteikties, kamēr vēl ir brīvas vietas kādā no 14 rakstīšanas vietām 11 Latvijas pilsētās, bet ne vēlāk kā līdz piektdienas, 14. oktobra, pulksten 15.00. Savukārt tie, kuri rakstīs tiešsaistē, reģistrēties oficiālajā vietnē var sev ērtā laikā līdz diktāta sākuma brīdim, tomēr organizatori aicina neatlikt reģistrāciju uz pašu pēdējo mirkli. Arī šogad diktāts tiks translēts tiešajā ēterā Latvijas Radio 1 raidījumā Kultūras Rondo un Latvijas Televīzijā – interesenti varēs pierakstīt diktātu, klausoties radio vai skatoties televīziju. Diktātu tiešsaistē varēs rakstīt ne vien vietnē raksti.org, bet arī Latvijas sabiedrisko mediju portālā lsm.lv.

Pasaules diktāts latviešu valodā ir latviešu valodas entuziastu rīkota iniciatīva, kuras mērķis ir attīstīt prasmi rakstīt latviešu valodā un vairot latviešu valodas popularitāti sabiedrībā. Labojot diktātu, atzīmes netiks liktas, taču būs norādītas ortogrāfijas un interpunkcijas kļūdas un to skaits, lai ikviens interesents varētu novērtēt savas zināšanas. Labāko rezultātu ieguvēji tiks apbalvoti ar vērtīgām grāmatām, ko sagādājuši diktāta partneri: Swedbank, Latviešu valodas aģentūra, Jāņa Rozes grāmatnīca un izdevniecība Zvaigzne ABC.

Pērn pasaules diktāts norisinājās 27. novembrī, un no 2290 dalībniekiem to bez kļūdām uzrakstīja 12, savukārt vienu kļūdu bija pieļāvuši 42 dalībnieki. Vidējais kļūdu skaits izlabotajos diktātos bija deviņas (trīs ortogrāfijas un sešas interpunkcijas).

Iniciatīvu atbalsta Posti, Cello, ZZ Dats, Nano, Zvaigzne ABC, Latvijas Televīzija, Latvijas Radio 1, LSM.LV, LVRTC, Jāņa Rozes grāmatnīca, Swedbank, Antalis, Europrint, Latvijas Nacionālā bibliotēka, F64, Liepaja Rotary Club, Opticom.