Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas 2022 sarīkojumi

Redakcija
Redakcija

Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (LBJLP) gatavojas Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas sarīkojumiem, kas notiks 24. jūlijā. Kā katru gadu, svinēsim ievērojamā dabas dzejnieka un bērnu kultūras atbalstītāja Jāņa Baltvilka dzimšanas dienu, jau 18. reizi pasniedzot viņa vārdā nosaukto valsts nozīmes balvu bērnu literatūrā. Turpinās daudzu gadu sekmīga sadarbība ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju, Ventspils Starptautisko Rakstnieku un tulkotāju māju, AS “Latvijas valsts meži”, Rīgas domi, Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB), kā arī informatīvajiem atbalstītājiem – AS “Latvijas Mediji”, portālu “LSM.lv” un Latvijas Radio.

Profesionālas žūrijas novērtējums rakstnieku un ilustratoru darbam, un vērtīgu Eiropas valstu bērnu literatūras darbu tulkojumiem allaž ir sekmējis kvalitatīvas literatūras turpmāku izdošanu latviešu valodā un Latvijas aktīvu līdzdalību Eiropas kultūras procesos. LBJLP aktīvi darbojas Starptautiskajā Bērnu un jaunatnes literatūras padomē (International Board on Books for Young People, IBBY). Tas dod iespēju veicināt latviešu bērnu un jaunatnes literatūras starptautisko atpazīstamību. No balvas laureātu vidus tiek izcelti un nominēti kandidāti prestižākajiem bērnu literatūras apbalvojumiem pasaulē – Hansa Kristiana Andersena balvai, Astridas Lindgrēnes memoriālajai balvai un IBBY Goda sarakstam.

Šogad balvas žūrija, kurā darbojās literatūrzinātnieces Ilze Stikāne un Rudīte Rinkeviča, mākslas vēsturniece Baiba Nurža, mākslinieces Indra Sproģe un Dace Ziemele, kā arī režisore Krista Burāne, ir izlasījusi un izvērtējusi 84 grāmatas, pievēršot uzmanību teksta kvalitātei, bet 55 papildu izdevumi lasīti un aplūkoti, meklējot pretendentu grāmatu mākslas balvai. Ir vairāk nekā 20 debitantu rakstniecībā un ilustratora veikumā.

Par Jāņa Baltvilka balvas starptautisko laureātu 2022. gadā ir kļuvis igauņu rakstnieks Juhani Pitseps par romānu “Ir mēness zelta kuģis” (Jāņa Rozes apgāds, 2021), kā arī tā tulkotāja Marika Muzikante.

Uz Jāņa Baltvilka balvu bērnu un jauniešu literatūrā pretendē:
⮚ Inese Paklone “Zvēru barošana” (Pētergailis, 2022);
⮚ Lote Vilma Vītiņa “Ūdenstornis” (Liels un mazs, 2021);
⮚ Inese Zandere “Divas Almas” (Liels un mazs, 2021);
⮚ Laura Vinogradova “Tētis un suns” (Zvaigzne ABC, 2021);
⮚ Luīze Pastore “Laimes bērni” (Liels un mazs, 2021).

Uz Jāņa Baltvilka balvu grāmatu mākslā pretendē:
⮚ Anna Vaivare par ilustrācijām Guntas Šnipkes dzejoļiem “Ineses māja” (Liels un mazs, 2022);
⮚ Gundega Muzikante par ilustrācijām Juhani Pitsepa romānam “Ir mēness zelta kuģis” (Jāņa Rozes apgāds, 2021) un Ineses Paklones dzejoļu krājumam “Zvēru barošana” (Pētergailis, 2022);
⮚ Anete Bajāre-Babčuka par ilustrācijām Ineses Zanderes grāmatai “Divas Almas” (Liels un mazs, 2021);
⮚ Ūna Laukmane par ilustrācijām Arnolda Auziņa dzejoļu krājumam “Triks un čiks” (Liels un mazs, 2021);
⮚ Sabīne Baumane par ilustrācijām Renātes Bērantes grāmatai “Kur es biju, kad es nebiju jeb stāsts par Monti” (Monte Stories, 2021).

Pretendenti AS “Latvijas valsts meži” balvai “Jaunaudze” par debiju bērnu/jauniešu literatūrā un grāmatu mākslā:
⮚ Evija Pintāne par ilustrācijām Luīzes Pastores garstāstam “Laimes bērni” (Liels un mazs, 2021);
⮚ Renāte Bērante un Sabīne Baumane par grāmatu “Kur es biju, kad es nebiju jeb stāsts par Monti” ( Monte Stories, 2021);
⮚ Iveta Troalika par romānu “Tūlīt paliks labāk” (Mansards, 2021).

Sadarbībā ar portālu “LSM.lv”, sākot no 11.jūlija, būs iespēja iesaistīties lasītāju balsojumā un izvēlēties pašu labāko un skaistāko bērnu vai jauniešu grāmatu no šogad nominētajiem darbiem.
Katru gadu saistībā ar Jāņa Baltvilka balvu notiek jaunākās bērnu literatūras lasījumi, kuros piedalās gan iepriekšējo gadu Baltvilka balvas laureāti un nominanti, gan debitanti. Šī gada lasījumos “Ar bitēm… un kaķiem”, kas vairāk būs Ukrainas atbalsta noskaņās, piedalīsies rakstnieces Halina Vdovičenko un Taņa Postavna un viņu grāmatu tulkotāji Māris Salējs un Māra Poļakova. Lasījumos piedalīsies arī starptautiskais laureāts Juhani Pitseps ar jaunas bērnu grāmatas pieteikumu Marikas Muzikantes tulkojumā.

Kā katru gadu, balvas pasniegšanas ceremonijā muzikālu pirmatskaņojumu piedzīvos speciāli šim notikumam radītas solodziesmas ar Jāņa Baltvilka dzeju. Dziesmu autore ir komponiste Oļesja Kozlovska, tās izpildīs soprāns Katažina Dudareva. Apbalvošanas ceremoniju vadīs Ance Strazda un Klāvs Mellis.

Sadarbības partneri no AS “Latvijas Mediji”, popularizējot Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā un grāmatu mākslā, ir sagatavojuši īpašu laikraksta “Latvijas Avīze” iknedēļas pielikuma “Kultūrzīmes” speciālnumuru. Tajā būs publicētas intervijas, recenzijas un Laura Bokiša eseja par tēviem un grāmatu lasīšanu.

Sarīkojumu norises laiki.
24. jūlijā plkst. 11.00 LU Botāniskajā dārzā, Kandavas ielā 2, ŠĶŪNĪ Starptautiskie bērnu literatūras lasījumi “Ar bitēm … un kaķiem”. Ieeja bez maksas.
24. jūlijā plkst. 14.00 Jāņa Baltvilka piemiņas brīdis I Meža kapos.
24. jūlijā plkst. 18.00 LU Botāniskajā dārzā balvas pasniegšanas ceremonija, dalība tajā ar ielūgumiem pēc iepriekšējas reģistrācijas.

Sekot Jāņa Baltvilka balvas aktualitātēm iespējams LBJLP sociālo mediju kontos Facebook un Instagram.