Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:243, Did:0, useCase: 3


Kā ziemas salā pasargāt seju no aukstuma

Katra mūsu platuma grādos dzīvojoša sieviete zina, ka ziemā jāģērbjas pēc iespējas siltāk, ap kaklu jāaptin šalle, galvā jāliek cepure, rokās jāvelk cimdi, bet kājās- siltāki zābaki...taču sejai siltinātājs vēl joprojām nav izgudrots. Rezultātā salā mēs visi staigājam ar atsegtu seju, bet sejas āda, ciešot no aukstā gaisa, zaudē mitrumu un barojošās vielas. Sekas- epidermā parādās plaisiņas un āda sāk lobīties. Kā no tā izbēgt?

Sejas āda

Mūsu, ar farmācijas rūpniecību neizlutinātās, vecmāmiņas agrāk ziemas mēnešos smērēja uz sejas zosu taukus vai pannā izkausētus cūku taukus. Mēs, protams, to nedarām, taču arī mūsdienās aizsargkrēmi tiek ražoti uz to pašu zosu (pīļu, lanolīna u.c.) tauku bāzes, tikai smaržo tie daudz patīkamāk un to sastāvs ir papildināts ar vitamīniem.

Ziemas aizsargkrēmi, atšķirībā no vasaras perioda kosmētikas, satur minimālu ūdens daudzumu. Tas palīdz krēmam ātrāk iesūkties ādā unizveidot uz tās virsmas aizsargplēvīti. Šādi krēmi, izejot no mājas, jāuzklāj plānā kārtā, bet pēc atgriešanās mājās, jānotīra no sejas.

Lūpas

Īpaša aizsardzība nepieciešama arī mūsu lūpām- salā un aukstajā vējā tās kļūst sausas un sāk plaisāt. Visvienkāršākais un lētākais lūpu aizsargāšanas veids, protams, ir higiēniskā lūpu krāsa. Šāda lūpu krāsa tiek ražota uz bišu vai palmu vaska bāzes. Noteikt to, kurš vasks izmantots lūpu krāsas ražošanā, var pavisam vienkārši (pat neieskatoties sastāvā)- pēc cenas. Līdzekļi, kuri ražoti no bišu vaska, būs krietni dārgāki.
Higiēniskā lūpu krāsa jāuzklāj ik pēc divām stundām, ja uzturaties laukā, svaigā gaisā. Bez tam nepieciešams atcerēties, ka lūpas aukstumā labāk neaplaizīt, jo samitrinātas lūpas ļoti ātri aprauj vējš.

Ja nu tas ir noticis un lūpas sākušas plaisāt vai pārklājušās ar atlupušām sausām ādas plēksnēm, tad ar higiēnisko lūpu krāsu būs par maz.; šajā gadījumā vajadzēs meklēt lūpu balzāmu.
Lūpu balzāma sastāvs ir līdzīgs, taču tas bagātināts ar vitamīniem, augu ekstraktiem un mikroelementiem. Ja ziemā pavadāt daudz laika uz kalniem, jums būs piemēroti lūpu balzāmi, kuru sastāvā ir kumelīte un kliņģerīte: tās labi mīkstina lūpu ādu un nomierina iekaisumus. Savukārt, epidermas imunitātes stiprināšanai noderēs balzāmi ar A, E un C vitamīniem sastāvā.

Plakstiņi

Ja sejas un lūpu aizsardzībai drīkst izmantot vienu un to pašu krēmu (sejas krēma garša gan ir ne visai patīkama uz lūpām, taču kritiskā gadījumā (ja aizmirsts vai pazaudēts lūpu balzāms) to var izmantot), tad plakstiņiem nepieciešami individuāli aizsardzības līdzekļi.

Lieta tāda, ka lanolīns, kuru satur lielākā daļa krēmu, ir kaitīgs gan acu gļotādai, gan arī plakstiņu maigajai ādai. Lanolīns var radīt pietūkumu, bet daudzie vitamīni un mikroelementi, kurus plakstiņu ādai nav pa spēkam uzsūkt, var izprovocēt alerģiju.
Tāpēc acu zonai vienkārši jāizvēlas kosmētikas līdzekļi ar uzrakstu "acu krēms" , kas praktiski ne ar ko neatšķiras no vasaras kosmētikas. Arī acu krēmi satur vitamīnus, antioksidantus, kolagēnu un nelielu ūdens daudzumu, taču tādā daudzumā, ar kuru maigā acu zonas āda tiek galā.

Svarīgi

Dažādiem ādas tipiem ir izstrādāti dažādi aizsarglīdzekļi. Taču galvenais nosacījums, kurš jums jāievēro, izvēloties ziemas krēmu- lai tas būtu gatavots uz tauku bāzes. Alternatīva taukiem pagaidām nav izgudrota.
Ja nu gadījumā neesat vēl paspējusi iegādāties speciālu līdzekli ādas aizsardzībai ziemā, var izlīdzēties ar bērnu krēmu vai taukainu nakts krēmu. Taču, par cik šiem krēmiem piemīt mitrinošas īpašības, tie jāuzklāj vismaz 30- 40 minūtes pirms iziešanas no mājas, lai krēmā atrodošais mitrums paspētu iesūkties ādā. Pretējā gadījumā, izejot no mājas, jūsu āda pārklāsies ar neredzamu ledus kārtiņu (krēmā atrodošais ūdens sasals) un āda tiks bojāta.