Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Mājīga māja jeb interjers bez kļūdām

Mājīga māja- tas ir ne tikai garšīgs ēdiens un viesmīlīgi saimnieki; tas ir arī komfortabls interjers. Dizainera pakalpojumi, diemžēl, ne visiem ir pa kabatai. Taču katrs var apgūt elementārus pamatprincipus prasmīgai mājas iekārtošanai. Apskatīsim visbiežāk pieļautās kļūdas interjera radīšanā.

1. Bailes šķirties no nevajadzīgām un liekām lietām

Visbiežāk cilvēkiem ir grūti šķirties no savām lietām, pat, ja tās kļuvušas liekas un jo gados vecāki ir cilvēki, jo grūtāk viņiem šķirties no veciem krāmiem. Nav nekas traģisks, ja tās glabājas ieslēptas skapju vai sekciju plauktos,- tās neviens neredz, taču, ja istaba pilna ar vecmodīgiem, neinteresantiem un haotiski izvietotiem priekšmetiem salikumā ar jaunām modernām mēbelēm- tā patiešām ir problēma.
Liekie krāmi ne tikai traucē estētiskai apkārtnes uztverei, bet arī aizņem diezgan daudz brīvās telpas. Jo mazāks ir dzīvoklis, jo kritiskāks šis jautājums. Nerunājot nemaz par to, ka visi krāmi, gadiem nekustināti, krāj putekļus.

Viennozīmīgi var teikt, ka nevienā mājā nav vajadzīgi:

- mākslīgie ziedi,- mūsdienu interjerā tie ir pilnīgi lieki. Ja jums patīk puķes, pērciet un audzējiet dzīvos istabas augus.

- dažādu izmēru spilvenu pārpilnība. Ja neplānojat veidot austrumniecisku interjeru, divi līdz četri spilveni uz viena liela dīvāna būs pilnīgi pietiekami.

- paklāji pie sienām. šo interjera elementu labāk novietot uz grīdas. Izņēmums ir paklāji- raritātes, kas ir mākslas darbi, taču atkal- tie iederēsies tikai un vienīgi austrumu stila interjerā.

Paskatieties uz savu dzīvokli "svešām acīm", it kā no malas un aizvāciet visu lieko bez žēlastības. Jūs iegūsiet daudz brīvās telpas un iespēju izveidot patiešām mājīgu interjeru.

2. Nepareizi izvietotas mēbeles:

Ne visiem no mums piemīt laba telpiskā domāšana, tāpēc itin viegli iespējams kļūdīties pareizajā mēbeļu un telpas izmēru attiecībā. Rezultātā milzīgs dīvāns var nonākt mazā dzīvoklī, kur tas aizņems pārāk daudz vietas un traucēs veiksmīgai interjera izveidei.
Lai tā nenotiktu, pirms iegādāties mēbeles, labāk kārtīgi visu izmērīt un aprēķināt. Ja domājat, ka varat to izdarīt pašu spēkiem, ņemiet metramēru un- uz priekšu! Ja nē, labāk tomēr pakonsultējaties ar profesionālu dizaineri. Internetā arī atrodamas speciālas programmas, kuras paredzētas interjera plānošanai.

Un atceraties, ka visas mēbeles nav obligāti jāizvieto gar istabas sienām. Dīvānu, klubkrēslus un žurnālgaldiņu var novietot arī tuvāk istabas centram, ja to atļauj telpas izmēri.

3. Nepareizi izvēlēti interjera priekšmeti un dekori:

Pat, ja esat veiksmīgi izvietojuši mēbeles, viss vēl nav galā. Bieži tiek pieļautas kļūdas tieši interjera dekoru izvēlē, izvietojot mājas iekārtojumam nepiemērotus dizaina priekšmetus.
piemēram, mūsdienīgam minimālisma interjeram visvairāk piestāvēs lieli efektīgi dekori: vāzēs, gleznas, galdiņi.
Savukārt, ja jums patīk retro, meklējiet smagas lustras, mēbeles ar kokgriezumiem. Pie sienām lielā skaitā izvietojiet gleznas un ģimenes fotogrāfijas veclaicīgos rāmīšos.
Taču ņemiet vērā, ka retro stils iederēsies tikai lielā telpā ar augstiem griestiem. Parastā mazgabarīta dzīvoklī šāds stils tikai "noēdīs" telpas platību un izskatīsies neorganiski.

Profesionāli dizaineri neiesaka arī izvietot viesistabā vai dzīvojamā istabā zilonīšu, lellīšu, lācīšu vai citu priekšmetu kolekcijas, ar kuru krāšanu aizraujaties. Tāpat rokdarbniecēm nevajadzētu pārspīlēt ar savu darbu izstādīšanu.

Tāpēc ierobežojiet savu "apetīti", un, ja tiešām neko citu kā vien retro nevarat iedomāties, samērojiet tā īpatnības ar sava dzīvokļa vai mājas īpatnībām. Bet mīļlietiņu kolekciju labāk novietojiet savā guļamistabā uz kumodes.

4. Nepareiza krāsas izvēle interjerā

Daudzi baidās kļūdīties krāsu izvēlē, tāpēc veido savu interjeru neizteiksmīgās bēšās un pelēkās krāsās. Taču bailes no spilgtākiem toņiem beigu beigās var novest pie tā, ka jūsu māja vai dzīvoklis izskatīsies ļoti garlaicīgs.

Atļaujieties savā interjerā vismaz spilgtākus akcentus. Tiem nav jānomāc kopīgais iespaids, tomēr tie ir nepieciešami kā jūsu individualitātes atspulgs. Vienveidīgs interjers nomāc radošo un intelektuālo potenciālu cilvēkiem, kas dzīvo šajā mājā.

5. Nepareizi izvēlēti logu aizkari

Bieži vien ar aizkaru palīdzību tiek slēptas loga vai apsildes elementu nepilnības. Taču aizkari ir svarīgs interjera noformēšanas elements. Ar to palīdzību telpu var padarīt plašāku vai radīt vajadzīgo fonu mēbelēm. Tāpēc tie jāizvēlas ļoti rūpīgi. Labāk pat būtu konsultēties ar profesionāļiem.
Un nekādā gadījumā nevajag nokraut palodzi ar puķu podiem vai citiem priekšmetiem,- tie pazemina gaismas caurlaidību.

Dizaineri brīdina:

- nekrāsojiet sienas bez to iepriekšējas izlīdzināšanas,
- nekariniet plauktus virs guļvietām,
- nelieciet uz grīdas pārāk daudz vāžu,
- neatstājiet nenoslēptus elektrības vadus,
- neradiet pārāk spožu vai arī pārāk tumšu apgaismojumu.

Noderīgi:

Ja neesat profesionāls dizaineris, noteikti ieskatieties izdevniecības Zvaigzne ABC izdotajās grāmatās: "Krāsas modernā interjerā. Rokasgrāmata", "Mājas dizains" un "Idejas tavai mājai". Tās noderēs visiem, kas pašu spēkiem vēlas iekārtot mājīgu dzīvokli.



Izdevumā "Krāsas modernā interjerā. Rokasgrāmata" sniegti padomi, kā labāk izmantot krāsu, lai telpā radītu dziļuma, siltuma un gaismas ilūziju. Katrā nodaļā piedāvāts plašs krāsu spektrs, sākot no spilgtām un izaicinošām nokrāsām un beidzot ar maigiem un izsmalcinātiem pasteļtoņiem.
Rokasgrāmatā arī atrodama informācija par to, kurās krāsās labāk izvēlēties interjera elementus, tekstilizstrādājumus, mēbeles un apdares materiālus.

Grāmata "Mājas dizains" sniedz pārsteidzošas idejas, radošus risinājumus un praktiskus ieteikumus, kā ar mazākām pūlēm un finansēm padarīt mājokli pievilcīgu, stilīgu un viesmīlīgu. Grāmata palīdzēs tikt skaidrībā, kāds stils jums patīk un kā to izpaust savās mājās – gan iekštelpās, gan arī ārpus tām: uz terases, iekšpagalmā vai dārzā.

Savukārt, "Idejas tavai mājai" ir praktiska rokasgrāmata mājas un dzīvokļa dekorēšanai. Tajā atradīsiet padomus, kā pašu spēkiem apgūt dažādas pamatiemaņas – lakošanu, zeltīšanu un sudrabošanu, auduma apdrukāšanu, kā arī tekstilmozaīku, kolāžu, dekupāžu un papjēmašē darināšanu. Grāmatā atrodamie materiālu, darbarīku un darba paņēmienu apraksti ļaus īstenot pat visneprātīgāko ideju

Lai jums izdodas izveidot savu interjeru bez kļūdām!