Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:3, Did:0, useCase: 3


Iegūsti jaunu pieredzi, apgūstot svešvalodas!

Redakcija
Redakcija

Iegūsti jaunu pieredzi, apgūstot svešvalodas!
Foto: Clarissa Watson, Unsplash.com


Svešvalodu apguve bagātina ikvienu, turklāt tās var pielietot dažādās dzīves situācijās. Papildini savas prasmes un iegūsti jaunu pieredzi, apgūstot kādu svešvalodu!

Vai valodas iespējams apgūt ātrāk?

Kā tu domāji, cik ilgs laiks nepieciešams, lai jaunu valodu pārzinātu gandrīz tikpat labi kā dzimto? Ilgs, vai ne? Lai patiesi apgūtu jaunu valodu, nepieciešami vairāki gadi. Labā ziņa ir tā, ka jaunu valodu sarunvalodas līmenī var apgūt daudz īsākā laikā. Gadu gaitā izstrādātas dažādas metodes un tehnoloģiski palīglīdzekļi, kas palīdz strukturēti apgūt jaunu valodu prasmes!

Padari svešvalodas apguvi par ikdienas paradumu

Bieži vien cilvēki sūdzas, ka nevar iemācīties valodu, jo tā ir pārāk grūta vai viņiem svešvalodas nepadodas. Patiesībā neveiksmju galvenais iemesls ir tas, ka cilvēki nespēj konsekventi apgūt svešvalodu. Lai mācītos konsekventi, jāattīsta ikdienas ieradumi, kas palīdz apgūt valodu. Ieradumi ir uzvedības maiņas atslēga, jo, tiklīdz tie ir izveidoti, vairs nav jāpaļaujas uz gribasspēku vai motivāciju, – svešvalodas apguve kļuvusi par ieradumu.

Ieradums parasti sastāv no trim komponentiem: norādes, rutīnas un atlīdzības. Norāde vedina uz darbību. Valodu apguvei iesakām iestatīt ikdienas atgādinājumus savā kalendārā. Rutīna ir faktiskā darbība, ko veic, reaģējot uz norādi (atgādinājumu). Sākot darbību, tai nav jābūt ārkārtīgi lielai vai sarežģītai. Piemēram, uzsākot darbību, tu vari atkārtot pēdējos 5 jaunapgūtos vārdus svešvalodā. Lai arī tas šķiet ārkārtīgi vienkārši un jaunas valodas apguvei nepietiekami, - šādā veidā jau pašā sākumā saņemsi pozitīvas emocijas, saprotot, ka tev patiesībā labi izdodas un jau esošajam vārdu krājumam vari pievienot vēl! Visbeidzot, apbalvo sevi, jo pozitīvās emocijas palielinās izredzes veiksmīgi apgūt svešvalodu. Tu, iespējams, domā, ka ikdienā jaunas valodas apguvei nepietiks laika. Bet patiesībā ir nepieciešamas vien 15 minutes dienā, lai gūtu panākumus, un, visticamāk, tik īss laiks valodas apguvei atradīsies pat aizņemtākajam cilvēkam.

Izmanto pieejamās tehnoloģijas

Valodu apguvei mūsdienās pieejami dažādi tehnoloģiskie risinājumi, kas palīdz, motivē un strukturē valodas apguvi, lai tā būtu aizraujoša un motivējoša. Piemēram, mobilā lietotne “Duolingo” valodas apguvi padara par spēli, vienlaikus iemācot gan jaunu vārdu rakstību, izrunu, gan trenējot klausīšanās prasmes. Turklāt mācīšanās procesam pievienojas azarts! Katrs plašajā tehnoloģiju klāstā varēs atrast sev piemērotu mobilo lietotni, kas vislabāk atbilst viņa mācīšanās gaumei.

Mobilās lietotnes mūsdienās ir ļoti attīstītas - tā vairs nav vienkārša “vārdiņu iekalšana”, bet gan komplekss valodas apguves rīks. Atliek vien to ieviest savā ikdienas rutīnā, mācību lietotnes izmantošanu padarot par ieradumu.

Turpini attīstīt valodu

Kad iegūtas pamatzināšanas svešvalodā, piemēram, izmantojot mobilo lietotni svešvalodas apguvei, valoda jāturpina attīstīt. Arī to iespējams paveikt, izmantojot dažādus tehnoloģiskos risinājumus. Protams, viens no veidiem, kā attīstīt valodas prasmes, ir patērēt saturu tajā – skatīties filmas, seriālus, klausīties mūziku apgūstamajā svešvalodā. Tomēr, ja vēlies turpināt valodas apguvi ar nelielu spēles elementu, teju katrā valodā atrodamas dažādas mobilās lietotnes, kas līdzīgas spēlei “karātavas”, “Scrabble” utml.


Foto: Brett Jordan, Unsplash.com

Lūdz profesionāļu palīdzību

Ja tomēr vēl nav izdevies apgūt jaunu svešvalodu atbilstošā līmenī, bet jāsagatavo satura materiāls svešvalodā, lūdz palīdzību sertificētam tulkošanas birojam Linearis Translations! Linearis Translations piedāvā dažādus pakalpojumus, tostarp, gan teksta tulkošanu, gan jau iztulkotā teksta korektūru. Saņemot palīdzību no profesionāļiem, vēlāk vari pārskatīt tekstu un mācīties no tā, izpētot teksta struktūru un pielietotos vārdus, ko mudinām iekļaut arī savā vārdu krājumā.

Lai veiksmīga svešvalodu apgūšana!