Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Kā trenēt domāšanas prasmi?

Redakcija
Redakcija

Tikko iznākušajā filozofijas profesora, dr. Skota Heršovica grāmatā “Īsi, skarbi, mežonīgi. Piedzīvojumi filozofijā kopā ar maniem bērniem” ir daudz vielas pārdomām – un tā uzrunās ikvienu pieaugušo, pat ja viņam nav bērnu.

Caur sarunām ar un par bērnu domāšanu Heršovics nonāk pie interesantām un auglīgām pārdomām par mūsdienu cilvēka vietu paša radītajā pasaulē. Grāmata dalīta trīs lielās nodaļās, runājot gan par morāli, gan par paša cilvēka esamības jautājumiem, gan attiecībām ar pasauli.

Taču svarīgākais ir grāmatas kopējā noskaņa – tā intriģējoši, ar sirsnību un humoru caur ikdienišķām situācijām atmodina lasītājā vēlmi brīnīties, pētīt un sarunāties. Skots Heršovics: “Mēs esam raduši atbalstīt bērnu intereses un palīdzam viņiem izkopt jaunas. Mēs iepazīstinām bērnus ar mākslu, literatūru un mūziku. Iedrošinām viņus izmēģināt jaunus sporta veidus. Gatavojam ēdienu kopā ar viņiem. Kopīgi mācāmies dejas. Mēs mācām viņiem par zinātni un vedam pie dabas. Taču ir kāds uzdevums, kuru daudzi vecāki atstāj novārtā, jo neuzskata to par atsevišķu jomu, – atbalstīt savus bērnus kā domātājus. Lasot šo grāmatu, jūs iepazīsiet daudzus paņēmienus, kā to paveikt. Visvienkāršākais ir uzdot jautājumus, kā arī uzdot jautājumus par sniegtajām atbildēm.” Sarunām jābūt pielāgotām bērna spējām, un lielākoties tās būs īsas, taču laika gaitā caur tām izkristalizēsies un izveidosies uzskati. Ja jūs ar bērniem sarunāsieties par visu, kas pašiem šķiet svarīgs, turklāt nevis paudīsiet savus uzskatus kā vienīgo pareizo pārliecību, bet iesaistīsieties vispusīgās debatēs, jūs labāk sapratīsiet gan viens otru, gan apkārtējos.

Atstāstot ikdienišķas situācijas savā ģimenē, Heršovics lasītāju ved cauri visdažādākajām jomām un situācijām. Viņš runā un, galvenais, domā par tik dažādām lietām kā atbildība un atriebība, par to, cik lielu varu būtu veselīgi piešķirt cilvēkam, par to, vai un kādās situācijās drīkst lamāties, un vai ir vārdi, kurus nevajadzētu lietot nekādā gadījumā. Viņš runā arī par to, kā izvēlēties uzticamus informācijas avotus un sadarbības partnerus, un par to, kā dzīvei piešķirt jēgu.
Skots Heršovics (Scott Hershovitz) ir Mičiganas Universitātes Tiesību un ētikas programmas direktors un tiesību un filozofijas profesors. Viņš ieguvis filozofijas un politikas bakalaura grādu Džordžijas Universitātē, JD grādu Jeila Juridiskajā skolā un doktora grādu Oksfordas Universitātē.

Pieejama arī e-grāmata.
No angļu valodas tulkojis Ilmārs Zvirgzds.