Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:3, Did:0, useCase: 3


Portatīvie datori skolniekiem un studentiem – kur pirkt un kā izvēlēties piemērotāko?

Redakcija
Redakcija

Portatīvais dators ir kļuvis par neatņemamu mācību un studiju palīgu gan skolniekiem, gan studentiem. Kas ir svarīgākais, izvēloties datoru skolniekam vai studentam, un kā atrast piemērotāko no plašā piedāvājuma klāsta? Galvenokārt portatīvajam datoram ir jāpalīdz mācību procesā, taču nedrīkst aizmirst arī par atpūtas un izklaides aspektu! Ja gatavojies pirkt jaunu portatīvo datoru, bet neesi pārliecināts, kam pievērst uzmanību, lai atrastu piemērotāko, iepazīsties ar parametriem, kurus ievērot, izvēloties jaunu portatīvo datoru.

Displeja izmērs

Izvēloties portatīvo datoru, svarīgi pievērst uzmanību skolnieka vai studenta datora lietošanas paradumiem. Visbiežāk portatīvie datori tiek ņemti līdzi uz lekcijām un bibliotēku. Tāpēc svarīgi izvērtēt nepieciešamo datora izmēru, kas ietekmēs ne tikai datora ekrāna izmēru, bet arī smagumu.

Populārākos portatīvo datoru izmērus var iedalīt:
10” līdz 12” – vieglākie un plānāki datori, kuri parasti sver līdz 1.5 kg
13” līdz 14” – populārākie displeja izmēri, kuri sver līdz pat 2.7 kg
15” līdz 17” – lielāki un smagāki portatīvie datori, kuri var svērt līdz pat vairāk nekā 3 kg

Izvēloties portatīvā datora displeja izmēru, izvērtējiet, pirmkārt, vai mācībām nepieciešams dators ar lielāku displeju (ja portatīvajā datorā plānots ne tikai rakstīt mācību darbus, bet arī apstrādāt attēlus vai video, tad ieteicams izvēlēties lielāku displeju). Otrkārt, vai dators tiks ņemts līdzi uz skolu. Ja dators tiek ņemts līdzi, tad ieteicams izvēlēties vieglāku modeli.

Operatīvā atmiņa (RAM)

Izvēloties portatīvo datoru skolniekam vai studentam, pievērsiet uzmanību operatīvās atmiņas rādītājiem. Tā kā operatīvās atmiņas lielums ietekmē datora darbību, tā nozīmīgi ietekmēs arī portatīvā datora lietošanas mērķi. Iespējams, skolnieka vai studenta portatīvā datora lietošanas vajadzībām nebūs nepieciešams iegādāties dārgāku modeli ar lielāku RAM!

Ja portatīvo datoru plānots izmantot darbam ar Word dokumentiem vai interneta lietošanai, tad var izvēlēties modeļus ar mazāku operatīvo atmiņu, piemēram, 4GB un mazāk. Taču, ja datora lietotājs spēlē videospēles vai, piemēram, plāno apgūt fotogrāfiju apstrādi, tad ieteicams izvēlēties datorus ar 8 GB operatīvo atmiņu vai lielāku.

Operētājsistēma

Operētājsistēmas izvēle var būt gan sarežģīts, gan arī vienkāršs aspekts portatīvā datora izvēlē. Ja skolnieks vai students, kam portatīvais dators tiek pirkts, ir iepriekš lietojis konkrētu operētājsistēmu, piemēram, Windows vai MacOS Sierra, tad pareizās operētājsistēmas izvēle ir vienkārša, dodot priekšroku jau apgūtai operētājsistēmai. Savukārt, ja lietotājam iepriekšējas pieredzes vai īpašas preferences nav, tad var izvēlēties jebkuru no piedāvātajām operētājsistēmām izvēlētajā cenu kategorijā.

Baterijas darbības ilgums

Līdzīgi kā portatīvā datora ekrāna izmērs un svars, arī baterijas darba ilgums ir parametrs, kam pievērst uzmanību, izvēloties datoru skolniekam vai studentam. Ja dators lielākoties tiks lietots mājās, tad baterijas darbības ilgumam var nebūt nozīme portatīvā datora izvēlē. Taču, ja dators tiks ņemts līdzi uz skolu vai bibliotēku, tad ieteicams izvēlēties datoru ar 8+ stundu bateriju darbības ilgumu.

Ražotājs

Līdzīgi kā ar citām elektronikas precēm, arī izvēloties portatīvo datoru, ir būtiski pievērst uzmanību preces ražotājam. Iespējams, Jūs jau lietojat konkrēta ražotāja datoru, ar kura darbību esat apmierināti. Iespējams, gluži pretēji. Izvēloties datoru skolniekam vai studentam, kas ne tikai lieliski kalpos vairāku gadu garumā, bet arī palīdzēs lietotājam mācību procesā, iepazīstieties un izvērtējiet ar lietotāju atsauksmes par populārākajiem ražotāju datoriem. Nezināt, kuru portatīvo datoru ražotāju produktiem dodat priekšroku? Piemēram, portatīvie datori Lenovo un Dell ir starp pircēju pieprasītākajiem jau vairāku gadu garumā!

Cena

Būtisks faktors portatīvā datora izvēlē noteikti ir produkta cena. Izvēloties datoru skolniekam vai studentam, jāizvērtē, cik lielu ieguldījumu esat gatavi veikt. Portatīvo datoru modeļi iegādājami dažādās cenu kategorijās – populārākie modeļi pieejami cenu kategorijā no 300 līdz 600 eiro, taču nopērkami arī lētāki modeļi – sakot no 200 eiro. Tāpat portatīvā datora cenu ietekmē arī tas, kur portatīvais dators tiek pirkts. Kur pirkt portatīvo datoru ir visizdevīgāk? Interneta veikali ne tikai sniedz iespēju izvēlēties un iegādāties preci, neizejot no mājas, bet arī piedāvā izdevīgas cenas.